Bloemkoolsteaks met kruidensaus

Bloemkoolsteaks met Hazelnoten en Kruidensaus

Bloemkoolsteaks met kruidensaus

Heb je weleens van een bloemkoolsteak gehoord? Ik kwam hem een tijdje terug tegen en het eerste wat in me opkwam was: “Mensen eten dit toch niet echt in plaats van vlees hé? Wat een onzin.”

Uiteraard was dat wel een heel snel oordeel van mij, want bloemkool is super gezond. Hoewel het echt geen vleesvervanger is, is het wel een lekkere groente en ben ik altijd op zoek naar andere manieren om hem te serveren.

Tijd om zo’n bloemkool dus eens in plakken te snijden, te roosteren en er een lekkere sausje op te doen. Bijna net zoals een biefstuk eigenlijk, maar dan van groente!

Laat de kruidensaus trouwens vooral niet achterwege, die voegt écht iets toe. Niet alleen qua smaak, maar ook qua voedingswaarde. Verse kruiden zijn ontzettend gezond! Ze ondersteunen bijvoorbeeld je immuunsysteem (foute beestjes houden helemaal niet van verse kruiden bijvoorbeeld, dus die jaag je er mee weg) en zijn heel rijk aan voedingsstoffen.

Deze bloemkoolsteaks zijn heerlijk met wat (gerookte) zalm, een gebakken ei, biefstuk, gehakt, noem maar op! De kruidensaus die over blijft kun je dan mooi over het vlees of de vis doen.

Dit recept past volledig binnen EetPaleo Suikervrij.

Bloemkoolsteaks met Hazelnoten en Kruidensaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 1 bloemkool
  • 1 el ghee of kokosolie
  • 30g hazelnoten, grof gehakt
Kruidensaus:
  • 10g verse peterselie
  • 10g verse koriander
  • 10g verse munt
  • 60 ml kokosmelk
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el citroensap
  • ½ tl zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de onderkant van de bloemkool en verwijder de blaadjes. Snijd vervolgens de bloemkool doormidden en daarna in gelijke parten.
  3. Leg de parten bloemkool op de bakplaat en wrijf ze in met ghee of kokosolie. Rooster in 20 minuten gaar.
  4. Verhit in de tussentijd een koekenpan op middelhoog vuur en rooster hierin de hazelnoten in 2-3 minuten. Rooster ze niet te lang, want ze verbranden vrij snel.
  5. Combineer alle ingrediënten voor de kruidensaus in een blender en maal tot een gladde saus.
  6. Serveer de bloemkoolparten met de kruidensaus en garneer met wat geroosterde hazelnoten.
 

Comments 3

  1. Wat een leuk idee om zo bloemkool te serveren. Een ander ideetje : bloemkool heel kort in de blender. De kleine stukjes kort koken en je hebt ‘rijst’ van groente !! Eet smakelijk.

  2. Ik vond de bloemkool net iets te rauw. En het was heel snel afgekoeld. Jammer, want we vonden het wel lekker. Ben bang dat als je het langer in de oven doet de kool zal aanbranden. De saus was lekker! We hebben het gegeten met gerookte zalm erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.