pastinaak zoete aardappel pannenkoekjes

Pastinaak Zoete aardappel pannenkoekjes

pastinaak-zoete aardappel pannenkoekjes

Weer zo’n minder bekende groente; de pastinaak. In het Engels ‘parsnip’ genoemd, wat een beetje klinkt als een soort vogeltje. Zelf vind ik de pastinaak een erg lekkere groente! Hij is veelzijdig en heeft een karakteristieke, zachte en verwarmende smaak zonder te overheersen.

Gisteren bedacht ik dat ik er wel puree van kon maken, samen met zoete aardappel. Lekker! Alleen had ik in plaats van 2 porties puree zeker 8 porties, dus ik wilde er ook nog iets anders mee maken.

De pastinaak zoete aardappel pannenkoekjes die ik er uiteindelijk mee heb gemaakt waren om eerlijk te zijn nog lekkerder dan de puree zelf; deze heb ik vandaag 2x gemaakt. Eerst als snelle lunch en vervolgens ’s avonds als bijgerecht bij een etentje.

Hieronder vind je allereerst het recept voor de puree, en daarna voor de pannenkoekjes:

Pastinaak Zoete aardappel pannenkoekjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
Pastinaak-zoete aardappelpuree
  • Pastinaak - 3
  • Zoete aardappel - 2
  • Appel - 1
  • Kaneel - 2 el
  • Citroensap - 2 el
Pastinaak - Zoete aardappel pannenkoekjes
  • Pastinaak-zoete aardappelpuree - 1 cup (250ml)
  • Kaneel - 1 el
  • Eieren - 4
  • Kokosolie - ¼ cup
Bereiding
Voor de puree:
  1. Was de pastinaken en zoete aardappels en boen de schil goed schoon.
  2. Verwijder de top en de onderkant van de pastinaken, en snijd ze vervolgens in stukjes.
  3. Snijd ook de zoete aardappels in stukjes en breng deze samen met de pastinaken in een pan met wat water aan de kook en zet vervolgens het vuur laag.
  4. Was ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
  5. Voeg de appel aan de groente toe wanneer deze 10 minuten heef t gekookt. Laat alles nog ca. 5 minuten koken tot de groenten zacht en gaar zijn.
  6. Giet alles af en laat het 5-10 minuten af koelen.
  7. Voeg de kaneel en het citroensap toe en pureer het geheel met een staaf mixer tot een gladde puree.
Voor de pannenkoekjes:
  1. Meng alle ingrediënten met elkaar in een kom tot je een glad beslag hebt.
  2. Verhit 2 tl kokosolie in een koekenpan op matig vuur.
  3. Schep 1 el van het beslag in de pan, herhaal dit om 4 mini-pannenkoekjes te maken.
  4. Draai de pannenkoekjes na 1-2 minuten voorzichtig om met behulp van een spatel, ze zijn nu
  5. goudbruin aan de onderkant.
  6. Bak de pannenkoekjes in nog 1 à 2 minuten ook aan de andere zijde goudbruin en leg ze op een bord.
  7. Verhit weer wat kokosolie in de koekenpan en herhaal de stappen tot het beslag op is.
  8. Eet smakelijk!
 

Comments 15

  1. Hallo,
    Ik zag dit recept en ben eigenlijk wel nieuwsgierig of dit lekker is. (de pannenkoek)
    Wat ik me afvraag is of je zoete aardappel met de staafmixer kunt pureren omdat als je dit met gewone aardappels zou doen het als een soort lijm eruit komt. Is dit niet bij een zoete aardappel het geval?

    1. Hallo,
      Je kunt de zoete aardappel makkelijk met de staafmixer pureren. Het wordt gewoon een puree en geen lijm zoals bij de gewone aardappel.
      Veel succes!

  2. Zou u a.u.b. het recept van de zoete aardappel – pastinaak puree eens kunnen doorsturen ? Alvast bedankt

    1. Post
      Author

      Nesje, goed dat je er om vraagt! Ik kwam er net achter dat het recept ineens was verdwenen uit de post.. Hij staat er nu weer bij, dus dan kun je hem met de print-knop onderin zelf printen/downloaden. Succes!

  3. Wat een grappig recept. Ik ben geen fan van zoete aardappel en al helemaal niet van pastinaak, maar dit recept klinkt zo goed dat ik het zeker ga proberen.
    Eet je het als bijgerecht of echt als lunch of ontbijt? Wat zou eventueel lekker zijn om erop te doen?

    1. Post
      Author

      Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt! Je kunt de pannenkoekjes eigenlijk overal bij eten, dus het is maar net wanneer je er zin in hebt. Je zou ze bij wat fruit kunnen eten, maar rul gebakken gehakt met spinazie/boerenkool past er net zo goed bij.

  4. De puree gemaakt met boerenkool en worst, was lekker. Had nog wat stamppot over en daar de volgende dat pannenkoekjes van gemaakt en die waren inderdaad super! Wat een leuk/lekkere manier om voldoende groentjes binnen te krijgen;). (Oja, de appel heb ik weggelaten)

    1. Post
      Author
  5. Lijkt me een superrecept en wil het voor vanavond graag bereiden. Ik vraag me alleen af of het klopt dat zowel de pastinaak als de zoete aardappel niet geschild hoeft..

    1. Post
      Author
  6. Ben ik nou de enige waarbij ze uitelkaar vallen. Het lukt me geen pannenkoek te krijgen ze zijn heel luchtig en vallen uit Ellkaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.