Snelle groentenbouillon

Snelle Groentenbouillon

Stel.. Je wilt een lekker soepje maken maar je hebt geen bouillon in huis en ook geen zin om 12 uur te wachten tot je bottenbouillon getrokken is. Best jammer is dat! Want je zal maar net zin hebben in soep. Toch hoeft dat helemaal geen probleem te zijn! Want wist je dat je in een half uurtje al een heerlijke groentenbouillon kun trekken? En die bouillon is natuurlijk weer een heel handige basis voor soep.

Al had mijn vriend dus helemaal geen zin in soep toen ik net deze bouillon had gemaakt.. Beetje jammer! Daar stond ik dan met mijn goede gedrag. Maar misschien kan ik het morgen wel aan hem slijten 😉

Ikzelf heb eigenlijk vooral restjes die ik nog in de koelkast had liggen in de bouillon gegooid; dat werkte prima. Je hoeft onderstaand recept dan ook niet exact te volgen: gebruik gewoon wat te hebt. Al zijn het afsnijdsels van groenten die je normaal gesproken weg zou gooien: die zijn perfect voor deze soep. Je wilt tenslotte alleen de smaak er maar uit halen.

Snelle groentenbouillon
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 10
Ingrediënten
  • 3 liter water
  • 3 uien, grof gesneden
  • 3 wortels, grof gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, grof gesneden
  • 5 tenen knoflook, gekneusd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el peperkorrels
  • 2 takjes verse (of gedroogde) tijm
  • zout naar smaak
Bereiding
  1. Vul een grote soeppan met het water en voeg de overige ingrediënten, behalve het zout, toe.
  2. Breng het geheel aan de kook.
  3. Laat de bouillon 20 minuten koken en schenk het vervolgens door een zeef in een andere pan.
  4. Breng op smaak met zout, of gebruik het als basis voor een soep.
 

Comments 10

  1. Heb je een idee voor een alternatief voor ui en knoflook? Dat mag ik niet hebben vanwege mijn Fodmap dieet, helaas zijn dat juist dé smaakmakers…

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  2. Hallo Marinka,

    Dit is een makkelijk recept! Ik heb altijd veel moeite met zout “naar smaak”. Nu had ik laatst een recept voor erwtensoep zonder bouillonblokje en daar had ik 1 eetlepel zout op 2 liter water en de soep smaakte precies goed. Voortaan gebruik ik zout in die verhouding, dan kan ik ook zonder bouillonblokje.

  3. Ik ben nóg zuiniger, hier is namelijk een zak/bak in de vriezer die keer op keer wordt aangevuld met groente ‘afval’.
    Het kontje van de champignons, de boven en onderzijde van wortel, de schil van knolselderij, groen van prei.
    Zodra de bak of zak vol is, gaat alles in m’n grote soeppan of slowcooker en na wat uurtjes trekken door een theedoek, zodat enige zandrestjes niet in de bouillon komen.
    Wat sole (of keltisch zeezout) erdoor en de goedkoopste groentebouillon ever!

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.