zoete aardappel zalmkoekjes

Zoete aardappel zalmkoekjes

zalmkoekjes

Sinds ik er achter ben gekomen dat ik niet zo goed tegen eieren kan, leek het of er behoorlijk wat opties verdwenen waren wat koken betreft. Ik kwam er achter dat er toch heel wat gerechten met ei worden gemaakt. Maar gelukkig is er nog genoeg te maken zonder ei en je wordt er gelijk een stuk creatiever van!

Zo vind ik zalmkoekjes erg leuk en lekker om te maken, maar ik gebruikte altijd een ei om ze wat stevigheid te geven. Toch kon ik het niet laten om ook zoiets zonder ei te proberen te maken, en het lukte! Dankzij de zoete aardappel en arrowroot blijven deze koekjes prima aan elkaar plakken tijdens het bakken in de pan. Ze zijn wat zachter en minder stevig dan met een ei, maar eigenlijk net zo lekker.

De combinatie van de zalm met de zoete aardappel, appel, ui en kruiden is heerlijk. Lekker fris, maar ook hartig en een beetje pittig tegelijk. Naast ei-vrij, zijn de zalmkoekjes ook glutenvrij en lactosevrij.

Zoete aardappel zalmkoekjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • Zalmfilet - 300g
  • Zoete aardappel - 500g, geschild en in blokjes
  • Appel - 1, geschild, klokhuis verwijderd en geraspt
  • Rode ui - 1, gesnipperd
  • Peterselie - ¼ cup, vers, f ijngehakt
  • Arrowroot - 1 el
  • Kokosmelk - ½ cup
  • Zout - ½ tl
  • Knoflookpoeder - ½ tl
  • Gemalen Korianderzaad - ½ tl
  • Gemalen Komijnzaad - ¼ tl
  • Peper - naar smaak
  • Kokosolie - 4 el
Bereiding
  1. Verhit de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Breng ondertussen ook een flinke laag water in een stoompan aan de kook.
  2. Leg de blokjes zoete aardappel op de bakplaat en besprenkel met 1 el vloeibare kokosolie, meng goed zodat alle blokjes een laagje olie krijgen en rooster de blokjes in 23-25 minuten zacht en gaar.
  3. Leg de zalmfilet in de stoompan wanneer het water kookt, draai het vuur laag en stoom de zalm zo in 7-9 minuten gaar.
  4. Combineer de zalm en zoete aardappelblokjes in een grote kom en gebruik een pureestamper om alles fijn te stampen.
  5. Roer de appel, rode ui, peterselie, arrowroot, kokosmelk en kruiden er doorheen tot het goed gecombineerd is.
  6. Vorm met de hand 8-10 koekjes van het mengsel en leg ze apart op een bord.
  7. Verhit 1-2 el kokosolie in een koekenpan en bak hierin de helft van de koekjes op middelhoog vuur in 2-3 minuten per kant goudbruin. Leg apart op een bord.
  8. Verhit de rest van de kokosolie en bak de andere helft van de koekjes ook goudbruin.
  9. Serveer warm met groente en eventueel een saus naar keuze, en eet smakelijk!
 

Comments 10

  1. Wat een heerlijk recept weer… echt een super site met overheerlijke recepten… wil ook zo graag van de week de viscurry maken… lijkt mij ook zo heerlijk 🙂

  2. Heb jij trouwens voor mij ook nog het recept toen jij het nog wel met een ei maakte? Of moet ik dan alleen de zoete aardappel en de arrowroot laten vervallen? Maar hoeveel eieren komen er dan voor in de plaats?

    1. Post
      Author

      Als je deze met een ei wil maken dan kun je de kokosmelk en arrowroot weglaten, maar de zoete aardappel hoort er wel bij. Ik denk dat je aan 1 groot ei wel genoeg hebt, verder kun je gewoon dezelfde werkwijze volgen.

  3. Hallo Marinka,
    Waar heb jij de arrowroot gekocht? Ik wil het gebruiken voor koekjes maar weet niet waar ik het moet kopen.

    1. Post
      Author

      Hoi Mijke, de arrowroot kun je bij de natuurvoedingswinkel kopen (zoals een Ekoplaza bijvoorbeeld). Meestal hebben ze dat wel op voorraad.

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.