Aspergequiche met parmaham

Aspergequiche met parmaham

Aspergequiche met parmaham

De quiche. Zo’n gerecht wat ik echt heel lekker vind maar wat ik zelden tot nooit maak. Ook deze keer had ik er externe motivatie voor nodig; het verzoek om recepten die geschikt zouden zijn voor een Paasontbijt of -brunch deed me eraan denken dat ik wel weer eens een quiche kon maken. Een aspergequiche deze keer, want dat past natuurlijk helemaal in het seizoen!

Super makkelijke quiche

Eigenlijk is het maken van een Paleo (glutenvrije) quiche helemaal niet moeilijk. De bodem is zo gemaakt, de vulling is snel klaar en de rest van het werk doet de oven. Waarom ik het dan toch zelden op tafel zet? Geen idee! Het komt gewoon niet in me op denk ik. Maar wat was ik blij toen ik deze aspergequiche met parmaham had gemaakt! Dezelfde avond sneden mijn man en ik ‘m aan als diner, allebei een kwart. Met een salade erbij was dat al snel een complete maaltijd. En ook de volgende dag was het nog een succes, toen gingen de laatste twee stukken in een lunchtrommel en die heeft mijn man op zijn werk opgegeten (daar heb ik toch even iets verkeerd gepland, want ik had beter nog een stuk voor mezelf kunnen houden ;-)).

Ideale quichevorm & bewaartips

Zoals je misschien wel op de foto ziet heb ik een relatief kleine taartvorm / quichevorm gebruikt, simpelweg omdat ik voor een ontbijt of brunch niet een té grote portie wilde maken. Gewoon iets wat je met een gemiddeld gezin in een keer op kunt eten, naast een paar andere gerechtjes. De vorm die ik gebruikte heeft een doorsnede van 20 cm en daar is dit recept dan ook op afgestemd.

Gebruik je liever zo’n grotere taartvorm met van die mooie geribbelde randjes? Dat kan natuurlijk ook. Verdubbel dan simpelweg de hoeveelheden zoals die aangegeven zijn in het recept. De baktijd zal voor zover ik dat in kan schatten dan ongeveer 15 minuten langer zijn (kortom; houd de oven in de gaten). Dan kun je er 8 porties uit halen. Meer dan genoeg voor een ontbijt of brunch, en dan houd je ook nog eens wat over om een paar dagen later alsnog op te eten. Bijvoorbeeld op je werk, of gewoon thuis als ontbijt of lunch. Overgebleven quiche kun je ook prima invriezen trouwens.

Aspergequiche met parmaham

Recept aspergequiche met parmaham:

Aspergequiche met parmaham
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
Bodem:
  • 225g amandelmeel
  • 2 el kokosolie
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
Vulling:
  • 100g groene aspergetips
  • 4 plakjes parmaham
  • 2 tl bieslook, fijn gesneden
  • 6 grote eieren
  • Peper en zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175°C en vet een taartvorm in met wat kokosolie. Voor deze quiche gebruik je een vorm met een doorsnede van ongeveer 18 tot 20 cm.
  2. Meng in een kom de ingrediënten voor de bodem door elkaar tot zich een deeg vormt.
  3. Verdeel het deeg over de taartvorm, druk het stevig aan en vorm opstaande randjes.
  4. Bak de taartbodem 10 minuten voor in de oven.
  5. Verdeel vervolgens de aspergetips en parmaham over de taartbodem
  6. Klop de eieren op met peper en zout en schenk dit op de asperges en ham.
  7. Bestrooi met de bieslook.
  8. Bak de quiche in 40 minuten gaar.
 

Comments 5

  1. Wanneer je de asperge quiche moet verdubbelen voor een grotere quiche zijn 12 eieren dan niet erg veel?

    1. Ik vind 12 eieren ook erg veel, gebruik in een grote quiche meestal 7 eieren. Maar, ik gebruik er dan wel schapenkaas in en ook doe ik er een grote lepen sorghummeel (kun je vervangen door andere soorten) in… dan is de quiche ook niet zo ei-ig

  2. Vroeger maakte ik quiche met bladerdeeg, nu deze gemaakt voor Pasen.
    ze verwachten hier dezelfde smaakbeleving, dus dat viel wel even tegen. Vond t zelf ook een erg droge bodem. Kan je die nog wat smeuiger krijgen ?

    1. Hier hebben we zelf geen tips voor, maar je mag uiteraard experimenteren met het recept en iets aan de bodem toevoegen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.