Paleo Saucijzenbroodjes

Paleo Saucijzenbroodjes

Paleo Saucijzenbroodjes

Als je me vorig jaar had verteld dat je met Paleo-proof ingrediënten een deeg kunt maken wat écht naar bladerdeeg smaakt, dan had ik je niet geloofd. Maar toch is het zo. En het mooie is dat dit deeg zelfs maar 3 ingrediënten heeft! Cassave, ghee en zout. Meer niet. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Hele cassave koop je bij de toko (voor €0,95 vind je schoongemaakte cassave in de diepvries, daar kun je het zelf niet voor snijden), ghee en zout staat waarschijnlijk standaard in je voorraadkast. En vervolgens heb je alleen nog maar worstjes nodig die je in het deeg kunt doen. Ik gebruikte hiervoor de rundersaucijzen van De Woeste Grond, die vind ik superlekker!

En dan… Duik je de keuken in en zet je vol trots deze glutenvrije saucijzenbroodjes op tafel met het Paasontbijt. Terwijl je ze opeet vraag je je nogmaals af of deze nu écht Paleo zijn, want ze smaken naar de echte variant met bladerdeeg, en dan ga je weer verder met genieten.

Diana van Paleo Familie maakte al eerder Paleo worstenbroodjes (maar dan met hot dogs), dus ik besloot ook eens een poging te wagen. Met de instructies van Diana erbij natuurlijk, want ik wilde niet dat het zou mislukken!

Nu zijn er een paar puntjes waar je echt op moet letten bij het maken van dit recept:

  • Rol het deeg heel dun uit. Het loopt namelijk een beetje uit wanneer je het bakt, en anders is de binnenkant nog klef.
  • Laat de worsten zeker 2 cm uitsteken aan beide kanten, tijdens het bakken krimpen deze.
  • Bestrooi je werkvlak echt goed met tapiocameel of arrowroot want het deeg plakt overal aan vast! (echt overal aan.. mijn foodprocessor schoonmaken was best een uitdaging)
  • Laat de broodjes goed afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt, dan zijn ze steviger.

Valt mee hé? Oké, op naar het recept, want ik wil je niet langer in spanning houden 😉

Paleo Saucijzenbroodjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 400g cassave, schoon gemaakt en in grove stukken (bijv. diepvries cassave van de toko)
  • 1 el ghee
  • ½ tl zout
  • 3 tl mosterd
  • 6 rundersaucijzen
  • Tapiocameel of arrowroot om te bestuiven
Bereiding
  1. Breng de cassave in een pan met water aan de kook, en laat in ongeveer 25 minuten gaar koken.
  2. Giet de cassave af en pureer het vervolgens in een foodprocessor of blender samen met ghee en zout. Er vormt zich vanzelf een plakkerige deegbal.
  3. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Bestrooi je werkblad met wat tapiocameel en leg hier de deegbal op. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol deze heel dun uit tot een vierkant/rechthoek.
  5. Besmeer elk stuk deeg met ½ tl mosterd en leg er vervolgens een saucijs op. Rol het deeg om de saucijs heen, laat 2 cm worst uitsteken aan beide kanten.
  6. Leg de saucijzenbroodjes op de bakplaat, laat ten minste 3 cm tussenruimte over.
  7. Bak de broodjes in 40-45 minuten gaar en licht goudbruin.
 

Comments 7

  1. Hallo Marinka,

    zou ik cassave meel kunnen gebruiken of moet het echt de verse cassave zijn?

    groetjes Carla,

    p.s. ik wil je ook bij deze even zeggen dat ik je boek Paleo in 7 stappen heb gekocht en ben daar echt heel blij mee. Dit is echt een heel fijn boek, de recepten zijn erg duidelijk en goed en bijzonder lekker en over het algemeen erg gemakkelijk te bereiden. Het boek heeft een mooie vormgeving met aantrekkelijke foto’s en dat maakt het extra aantrekkelijk om de recepten uit te proberen. Ik heb dit boek nu een paar weken in huis en ik heb er al veel aan gehad, ik hoop dat je nog veel meer van dit soort paleokookboeken gaat maken, ik zal ze dan zeker aanschaffen.

    1. Post
      Author
  2. Ik had een verpakking met 1 kg casave en dacht het bladerdeeg vast te maken en de rest in te vriezen voor een volgende keer; in tegenstelling tot gewoon bladerdeeg kan casavebladerdeeg NIET ingevroren worden. Vandaag geprobeerd om nog een keer de broodjes te maken, maar het deeg plakt niet meer en valt in kruimels uit elkaar. Heb er maar een soort kruimelkoek van gemaakt voor onder de worstjes 🙂

  3. Hallo Marinka,
    Kun je de ghee in dit recept ook vervangen voor kokosolie (en zo ja, 1-op-1)?
    En heb je dit recept al uitgeprobeerd met bevroren, reeds geraspte cassave? Wij hebben namelijk een zak hiervan in onze vriezer liggen en willen dit bladerdeeg gaan proberen.
    Groetjes, Michael

    1. Ghee kun je inderdaad 1 op 1 vervangen met kokosolie. Ik heb dit recept nog niet uitgeprobeerd met bevroren cassave, maar ben benieuwd naar jullie ervaring!

  4. Ik ben heel erg benieuwd!
    Nou is er tegenwoordig cassavemeel te koop. Kan ik dat ook gebruiken?
    En zo ja, volg ik dan de zelfde stappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.