Speklapjes met Wortel-Gemberpuree

Speklapjes met Wortel-Gemberpuree

Speklapjes met Wortel-Gemberpuree

Het is bijna Pasen! Ik liet je al zien hoe je voor het lekkerste gourmet-buffet kan zorgen, maar ik wilde je ook nog een lekker makkelijk maaltijd-idee geven. Misschien leuk voor Tweede Paasdag? Ik weet in ieder geval zeker dat je hier echt van zult smullen.

De laatste tijd wordt me vaak gevraagd hoe het nu zit met varkensvlees. Varkensvlees is toch slecht? Nou, nee! Helemaal niet zelfs. Het ligt er alleen aan van welk varken je het vlees is (lees ook even dit artikel).
Wanneer je mij een supermarkt-speklap geeft dan bedank ik daar bijvoorbeeld vriendelijk voor, want ik weet nu eenmaal niet wat de dieren allemaal te eten hebben gehad. We weten inmiddels wel dat grasgevoerde koeien veel gezonder zijn dan graangevoerde koeien, maar voor varkens geldt eigenlijk hetzelfde. Zolang je een varken op zijn natuurlijke dieet zet, is het beestje heerlijk gezond, en zal zijn vlees ook voor ons gezond zijn.

Daarom geniet ik zo af en toe echt heel erg van een lekker krokant gebakken speklap, of wat huisgerookte spekblokjes door mijn eten. En sinds ik De Woeste Grond heb leren kennen ben ik nog veel meer soorten varkensvlees gaan proberen (eisbein en procureur bijvoorbeeld). Heerlijk, echt heerlijk.

Daarom bedacht ik dat speklapjes ook met Pasen heel geschikt zouden zijn. Lekker met een makkelijke puree erbij. Mijn vriend en ik hebben hier volop van zitten smullen. Je zult trouwens zien dat dit gerecht ook erg fijn is voor je budget, want een zak biologische wortels (en pompoen) is nu eenmaal niet duur. Net als speklapjes trouwens, die zijn ook wat goedkoper dan andere vleessoorten.

Speklapjes met Wortel-Gemberpuree
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 2 speklappen (ca. 250g)
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl sesamzaad
  • peper en zout
Puree:
  • 500g wortels, in plakjes
  • 250g pompoen, in blokjes
  • 1 cm gemberwortel
  • 300 ml zelfgemaakte bouillon (of water)
  • ½ tl zout
Bereiding
  1. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de speklapjes rondom bruin en krokant, in ongeveer 20 minuten. Bestrooi de speklappen in de laatste paar minuten aan één kant met tijm en oregano (draai de speklappen daarna niet meer om, anders blijven de kruiden in de pan achter).
  2. Breng in de tussentijd wortels, pompoen, gember en bouillon aan de kook in een pan. Zet het vuur laag zodra het kookt en laat in 10 minuten gaar koken.
  3. Giet de groenten bijna helemaal af (zorg dat er nog een beetje vocht achter blijf in de pan), voeg ½ tl zout toe en pureer met een staafmixer tot een grove massa.
  4. Verdeel de puree over 2 borden en leg de speklappen erbij. Bestrooi de speklappen vlak voor het serveren met sesamzaad en wat peper en zout.
 

Comments 2

  1. ja deze hebben wij ook al een paar keer gegeten en is een aanrader heerlijk

  2. Pingback: SPEKLAP MET ORANJE PUREE | Eet je lekker gezond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.