Amandelbrood met Frambozen

Amandelbrood met frambozen

Amandelbrood met Frambozen

Is het een brood of is het een cake? Eigenlijk zou dit amandelbrood met frambozen het allebei wel kunnen zijn. Ik zou het als ontbijt kunnen eten (niet elke dag hoor, maar bijvoorbeeld wel bij feestelijke gelegenheden) en ik zou het ook graag bij de koffie of thee serveren. Het kan allebei, want dit brood bevat helemaal niet zoveel suikers – een halve eetlepel ahornsiroop per portie. Oftewel; een hoeveelheid die je normaal gesproken misschien over je smoothiebowl, kokosyoghurt of granola zou doen. Of waarmee je je koffie zou zoeten.

Niet om je nu ineens te gaan vertellen dat je cake als ontbijt moet gaan eten natuurlijk, zoals je hier kunt lezen ben ik daar niet altijd voorstander van. Maar ben je bijvoorbeeld jarig of wil je iets speciaals op tafel zetten wanneer het Pasen, Kerst, Sinterklaas of welke feestdag dan ook is, dan zou dit amandelbrood geschikt kunnen zijn.

Amandelbrood met Frambozen

Extra tips

Zelf maakte ik dit recept voor de Paasdagen. Nouja, ik maakte het twee weken vóór Pasen al omdat je met recepten voor een website toch een beetje vooruit moet plannen. Maar het was sowieso een groot succes. Manlief en ik namen een stuk mee tijdens een weekendje weg waarbij we onze trouwdag vierden (zo’n stuk cake eten terwijl je op de Veluwe zit maakt ‘m nog lekkerder), ik vroor een deel in en mijn man nam nog wat stukken mee naar zijn werk om uit te delen.

Mocht je niet zo’n fan zijn van frambozen, dan kun je dit amandelbrood ook vullen met ander lekkers. Bijvoorbeeld:

  • Blauwe bessen
  • Stukjes pure chocolade
  • Noten en zaden (pistache bijvoorbeeld!)
  • Gedroogde mango
  • Rozijnen
  • Cranberries
  • …of een combinatie daarvan

Recept voor Amandelbrood met Frambozen:

Amandelbrood met frambozen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 10
Ingrediënten
  • 200g amandelmeel
  • 50g kokosmeel
  • 50g arrowroot
  • ½ tl bakzout
  • ½ tl vanillepoeder
  • 8 grote eieren
  • 80 ml kokosolie, gesmolten
  • 80 ml kokosmelk
  • 60 ml ahornsiroop
  • Rasp van 1 citroen
  • 200g frambozen
  • 4 el amandelschaafsel
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175°C en vet een springvorm (doorsnede ongeveer 23 cm) in met wat kokosolie.
  2. Meng in een beslagkom amandelmeel, kokosmeel, arrowroot, bakzout en vanillepoeder door elkaar.
  3. Klop de eieren, kokosolie, kokosmelk, ahornsiroop en citroenrasp er doorheen tot een dik beslag.
  4. Spatel als laatste de frambozen erdoor en verdeel het mengsel vervolgens over de springvorm, strijk glad met een spatel.
  5. Bestrooi het brood met amandelschaafsel en bak het vervolgens in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  6. Laat minimaal 30 minuten afkoelen voor je het brood aansnijdt.
 

Comments 16

  1. Hoi Marinka,

    Ziet er wederom heerlijk uit 🙂
    Zou ik het beslag al een dag eerder kunnen maken en dit in de ijskast bewaren zodat ik het de dag erna nog alleen maar hoef af te bakken?

    1. Ja hoor, dat kan! Zolang je maar geen diepvries frambozen gebruikt, want dan gaat het beslag heel erg verkleuren. Maar je kunt het hele brood ook al een dag van tevoren bakken natuurlijk, dat werkt net zo goed.

  2. Dag Marinka,

    Dit is een lekker recept! Neem aan dat je kokosmelk bv van D_Aroy bedoeld en niet de kokosmelk van Alpro (literpakken) ?

    1. Ja hoor, dat kan! Zolang je maar geen diepvries frambozen gebruikt, want dan gaat het beslag heel erg verkleuren. Maar je kunt het hele brood ook al een dag van tevoren bakken natuurlijk, dat werkt net zo goed.

      1. Nu lees ik dat je geen diepvries frambozen moest gebruiken, wel gedaan en is het dan nog wel te eten?

        1. Je kunt prima diepvries frambozen gebruiken in dit recept. Alleen niet als je het beslag een dag van tevoren maakt 😉

  3. Ik dacht dat baking soda alleen effectief is voor het rijzen wanneer er een zuur product wordt toegevoegd. Is de citroenrasp hiervoor voldoende of is het de bedoeling dat er bakpoeder gebruikt wordt?

    1. Dit deeg hoeft niet te rijzen 😉 Maar de citroenrasp en frambozen zijn zuur genoeg om in combinatie met het bakzout het brood luchtiger te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.