Oerbrood

Oerbrood

Oerbrood

Mis je jouw dagelijks brood nu je Paleo eet? Geen probleem! Dit oerbrood biedt de oplossing. Heerlijk om een plak van te eten bij je (lunch)salade, of gewoon als tussendoortje natuurlijk.

Hoewel ikzelf brood helemaal niet mis, na ruim 5 jaar Paleo heb je dat niet meer 😉 hoor ik toch vaak dat mensen graag iets eten wat op brood lijkt. In het begin (8 jaar geleden alweer!) had ik dat ook; toen at ik nog niet eens Paleo, maar alleen gluten- en zuivelvrij.

Ik had geen flauw idee dat mijn lichaam ook op andere granen reageerde dus het eerste wat ik deed toen ik mijn ‘nieuwe dieet’ voorgeschreven kreeg was naar de natuurwinkel gaan om te kijken wat hun aanbod was.

Om heel eerlijk te zijn had ik als puber zijnde helemaal geen zin om überhaupt bij die winkel naar binnen te gaan; ik was er wel eens langs gelopen in de stad en voor zover ik wist liepen daar vooral zweverige geitenwollensokken-personen rond. Een behoorlijk vooroordeel wat overigens helemaal niet waar bleek te zijn!

Eenmaal in de winkel besefte ik me dat ik vooral onzeker was over het feit dat ik in die winkel ‘de weg’ niet wist, niet wist waar ik moest zoeken en vooral bang was om (stel je voor!) hulp te moeten vragen. Gelukkig waren de medewerkers erg aardig en binnen de kortste keren was ik er vaste klant; mijn mandje laadde ik telkens vol met glutenvrije producten.

Glutenvrij brood, glutenvrije crackers, glutenvrije koekjes en cakejes.. Echt lekker waren ze niet (vooral heel erg droog!) tenzij er heel veel suiker in zat. Hoe meer ik leerde over gezonde voeding, des te minder van die glutenvrije producten ik kocht. Ik begon zelf te bakken en dat beviel toch echt stukken beter! Zoals je aan mijn blog ziet is er in de tussentijd niet veel veranderd 😉

Het idee voor dit brood nam ik mee naar huis na mijn tripje naar Denemarken; bij restaurant Palæo serveerden ze namelijk plakjes ‘oerbrood’, een soort zadenbrood, bij hun salades. Het brood leek helemaal gemaakt te zijn van zaden en noten en smaakte heerlijk! Dat wilde ik namaken!

Mijn Oerbrood smaakt natuurlijk niet exact hetzelfde, maar ik ben er in ieder geval erg tevreden over. Het is lekker knapperig, vol van smaak en het vult erg goed. Je kunt het zadenbrood met gemak een week in de koelkast bewaren, of in plakjes snijden en invriezen.

Oerbrood
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en noten.
Auteur:
Personen: 12
Ingrediënten
  • 100g zonnebloempitten
  • 100g pompoenpitten
  • 100g sesamzaad
  • 100g lijnzaad
  • 50g amandelen
  • 50g hazelnoten
  • 5 eieren
  • 100 ml kokosolie
  • ½ tl zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius. Bekleed een broodvorm met bakpapier.
  2. Combineer alle ingrediënten in een kom, roer goed door elkaar.
  3. Schenk het beslag in de broodvorm en bak het in 60 minuten goudbruin en gaar.
  4. Laat het oerbrood ten minste 30 minuten afkoelen voor je het in plakken snijdt.
Wil je zien hoe ik dit broodje bak? Hier vind je een kookfilmpje!

zadenbrood

Comments 76

    1. Post
      Author
    2. Ziet er kei lekker uit 🙂 Ik lust geen brood, dus zou wel een goed alternatief zijn.

      Vraagje: Hoe lang blijft zo’n oerbrood goed?

      1. Post
        Author
        1. ik heb het brood wel eens (per ongeluk) 2 maanden in de koelkast in alluminium folie bewaard, niets aan de hand en heerlijk, maar beter in de diepvries!

    1. Post
      Author

      Dat zou je zeker kunnen proberen. Maar feit blijft dat de mens prima in staat is om met fytinezuur om te gaan; 1 plak van dit brood is niet veel meer dan een handje noten/zaden over je salade. Zolang je er maar genoeg groenten bij eet heeft je lijf er niet heel veel moeite mee. Zo’n plak brood is iets extra’s, geen maaltijd op zich, en dat alleen is al een heel groot verschil.

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  1. Hallo Marinka, ik ben allergisch voor veel noten n andere hazelnoten , amandelen en paranoten.
    ik heb ook een brood ontwikkelt die lijk op die van jou, alleen ik heb alles gemalen, ( best veel werk.)
    en heb buiten eieren yougurth of kwark gebruik, en boter. Ik gebruikte ook bakpoeder, daar was ik niet zo blij mee die bevat mais zet meel, maar ik hoorde dat sodabicarbonaat alle vitaminen dood maakte, aan de andere kant backpoeder heeft ook bicarbonaat, du welke is beter?
    Nu heb ik die van jou gemaakt en in plats van noten heb ik kokos meel en pijnboom pitten gebruikt en daardoor ook 100 ml lactose vrije halfvolle melk, de kokos neemt veel vocht.
    Als je de zaden zou wassen zou dat ookgenoeg om de fytinezuur er in te verlagen ?

    met vriendelijke groet
    Yanette

    1. Ik gebruik altijd wijnsteen bakpoeder, daar zit niets raars in.

      Kan je wel tegen zaden?
      Als je een bekertje lijnzaad en een bekertje zonnebloempitten maalt en er bijvoorbeeld een half bekertje sesamzaad door doet, een snuf zout en ongeveer 10 eetlepels water en dit een half uurtje laat staan en daarna dun uitrolt en met mes lijnen trekt, voor het breken later, en het 25 minuten bakt op 175° heb je heerlijke basiscrackers.

      1. Wijnsteenbakpoeder bestaat uit maïszetmeel.
        Maïs is een graan en granen zijn niet paleo.
        Zelf gebruik ik bananenmeel.

  2. Het is een heerlijk brood. Onze kids willen vaak een plakje mee naar school als pauze-hap. Ze beleggen het dan met plakjes banaan. Ik eet het zelf vaak met een heel dun laagje tahin en dunne plakjes banaan.
    De volgende keer als ik weer dit heerlijke brood ga maken wil ik er een paar bananen of rozijnen door heen doen. Kijken wat dat met de smaak en de structuur doet 😀

  3. Dit stond al heel lang op mijn imaginaire ‘to bake-lijstje’. Ik vind hem zeer geslaagd! Dankjewel voor het recept, het lijkt me ideaal voor onderweg.

  4. Vanavond gemaakt en superlekker! Ziet er ook precies zo uit als op de foto 🙂 Mijn vriend hoeft geen mueslirepen meer van de supermarkt.
    Gisteren ook de chocoladepudding gemaakt met hazelnootmelk ipv kokosmelk en naast de kaneel wat gemberpoeder erbij. Ook hier smult vriendlief van en ik vond ‘m ook superlekker (niet zo zwaar als chocomousse).
    De site is trouwens mooi geworden, lekkere nieuwe recepten en makkelijk terug te vinden.

    1. Post
      Author
        1. Tip: verpak iedere plak apart in een boetehamzakje en vries ze dan in. Makkelijk bevroren mee te nemen de volgende dag, om 10 uur ontdooit. Doe ik ook altijd met het bananenbrood

  5. Hoi Marinka,

    Ik heb je brood al meerdere keren gemaakt. Heerlijk !! gister heb ik een hartige variant gemaakt met gedroogde tomaatjes en olijven mmmmmmm super met een plakje geitenkaas.

    Groet,
    Yvonne

    1. Ik ben nu voor het eerst de bovenstaande aan het bakken, ziet er namelijk zo lekker uit.
      Maar de versie die jij hier beschrijft met olijven en gedroogde tomaatjes lijkt me ook erg lekker, dus die ga ik denk ik ook nog een keer proberen.

      Groet,
      Astrid.

  6. Heerlijk hoor met noten.
    Je moet dit wel met veel groenten eten want anders krijg je veel te veel calorietjes binnen! Helaas wanti k eet ze al jaren als snack, maar probeer nu te zoeken naar variaties van gezond eten die iets minder aanzetten.

    Hoe zit dat volgens jou met kokosolie? Ik gebruik dat al jaren vanwege het zuur dat er in zit (in bio extra vergine dan) als boter en olie ipv andere olie. Laatst hoorde ik dat het niet goed zou zijn voor je lever.

    En is het echt niet zo dat banaan, wortel, biet, pompoen en aardappel een snelle invloed op je bloedsuiker hebben?

    1. Post
      Author

      Hoi Judy, kokosolie is ontzettend goed voor je: een prima vet om in te bakken. Ik kan me geen reden bedenken waarom het belastend voor de lever zou zijn, toxische stoffen en suikers zijn belastend voor de lever, maar kokosolie (of andere gezonde vetten) niet.
      En nee, die groenten en vruchten die je noemt hebben niet zo’n invloed op je bloedsuiker als echte suiker. Je eet tenslotte niet alleen bananensuiker, pompoensuiker, of wat dan ook: je eet de hele vrucht/groente. Dat complete plaatje voorziet je van vezels en heel veel voedingsstoffen waardoor je lichaam heel goed met die suikers om kan gaan. Er is werkelijk geen enkele reden om deze te vermijden!

  7. Hallo Marinka,

    Dit “brood” ziet er lekker uit! Ik heb (voordat ik ‘m ga maken :-)) twee vraagjes:
    – moet de kokosolie eerst worden gesmolten voordat je de ingrediënten mengt?
    – wanneer je rozijnen wilt toevoegen, moet je dan iets anders minderen, of kan je er gewoon een handje vol extra doorheen gooien (zonder extra eieren of olie?)

    Vast bedankt voor je reactie

    1. Post
      Author

      Hallo Wendy, de kokosolie moet inderdaad eerst worden gesmolten en de rozijnen kun je er gewoon bij doen, je hoeft er niets voor weg te laten 🙂

  8. Heerlijk!
    Vandaag gemaakt en helemaal gelukt!
    Ik heb in plaats van amandelen pecannoten gebruikt, omdat mijn dochter niet van amandelen houdt.
    Het glutenvrije brood dat ik tot nu toe heb gehaald viel niet in de smaak, alle soorten te droog, dus hoop dat dit wel in de smaak valt als vervanging van brood om mee te nemen naar school.

  9. Pingback: Paleo. Dus! | Zunne.nl

  10. Als je alles bij elkaar in een kom heb gedaan, dan de mixer er door heen of word dan het beslag te luchtig en kun je beter roeien?????
    Eigenlijk bak of kook ik nooit, dus ik ga het gewoon eens proberen.

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  11. Wat een feestelijk en lekker brood. Vandaag heb ik het gemaakt en zowel mijn ouders die absoluut geen gluten mogen en ik vinden het heel lekker. Ik vind het te machtig om te eten zoals een ‘brood’ maar het is een uitstekende aanvulling bij een warme maaltijd waarbij een sneetje met roomboter of kokosboter een lekkere delicatesse is. Bij de lunch ook hooguit twee dunne sneetjes met bijvoorbeeld een kop – zelfgemaakte – soep of een omelet. Heb je een feestje dan is het een eyecatcher! Ik had overigens een theelepel Keltisch zout en dat maakte het juist lekker ietwat zoutig.
    Het recept leent zich eindeloos voor lekkere variaties zoals met oude kaas (als je zuivel mag), kokos, gember en ga zo maar door. Wil je het pittig maken dan kan je er ook meer kruiden doorheen doen. 😉

  12. Hoi hoi,

    Ik vraag mij af of dit recept (of andere ‘brood’ recepten) ook goed uitpakt als ik er minder eieren in doe…

    Groetjes Zahra

    1. Post
      Author
  13. Hoe heb ik deze mail kunnen missen?????
    Dat ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker maken en ik weet nu al dat het een succes wordt! 🙂
    Bedankt,hoor!

  14. Heb net het brood gemaakt, staat nu af te koelen. Heb er een sateprikker ingestoken om te kijken of het goed was. Ging er niet echt makkelijk doorheen. Hoop niet dat mijn oven te heet was. Wat is eigenlijk fytinezuur?

    1. Post
      Author

      Fytinezuur is een anti-nutriënt. Het beschadigt de darmwand en kan ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken. Niet iedereen is hier gevoelig voor, maar voor mensen met darmproblemen en klachten gerelateerd aan het immuunsysteem is het wel iets om rekening mee te houden.

      1. dag Marinka, mijn man en ik eten elke morgen een schaal met
        – 1,5 lepel lijnzaad,
        – 1,5 lepel pompoenpitten
        – 1,5 lepel sesamzaad
        – 1,5 lepel zonnebloempitten
        -1 lepel chiazaad
        -1 lepel psylliumzaad
        -1/2 lepel bijenkorreels
        -enkele gedroogde gojibessen
        –1 lepel hennepzaad
        daar doen we daar dan een appel, banaan, en het sap van een sinaasappel of wat kokosmelk bij
        wij doen dit al maanden, en dat bevalt ons heel erg.
        Maar is dit niet teveel van het goed dan (i.v.m. fytinezuur), als ik lees dat je dat oerbrood eigenlijk ook niet iedere dag of als maaltijd mag eten?

  15. Kun je ook water gebruiken i.p.v. kokosolie?
    Zo niet, welke kokosolie is het beste om hiervoor te gebruiken?
    Eerste keer dat ik dit ga proberen☺

    1. Post
      Author
  16. Hi, dit brood is fantastisch lekker. Echter sommigen van de noten zorgen voor koolhydraten en ik eet graag koolhydraatarm.
    Weet jij hoeveel koolhydaten zitten in een plak van normale dikte? Groetjes Jolanda

    1. Post
      Author

      Hi Jolanda, ik heb geen flauw idee hoeveel koolhydraten er in het brood zitten. Het is denk ik wel een van de meest koolhydraatarme broden die ik ken 🙂

  17. Ik heb het brood nu voor het eerst gemaakt. Het kwam in mijn ogen nogal vettig uit de oven, misschien door de kokosolie? Is dit normaal?

    1. Post
      Author
  18. Ik heb altijd begrepen dat olijfolie de beste olie is, klopt dat? Kun je kokosolie vervangen door olijfolie? Zo ja, welke olijfolie?

    1. Post
      Author
  19. Of de zaden en noten een nachtje weken, dan is ook dat probleem opgelost 😊

    Ik ga het brood snel uitproberen, Marinka. Het ziet er verrukkelijk uit!

  20. Hoi Mariska

    Dit brood heb ik een keer gemaakt.
    Wilde t later nog een keer maken, wist echter niet waar ik ’t recept had gevonden. Nu weet ik toch weer en zal ’t niet meer vergeten. Heerlijk dat ik ’t brood weer kan maken.

    1. Post
      Author
  21. Ik vind pompoenpitten alleen zo duur dus heb ze vervangen door kokosmeel en teftvlokken, verder 3 eieren en 4 el chiazaad met water en maar 60 gram olie – heerlijk!

    Verder in plakken ingevroren en ontdooi ze per keer, prima!

  22. wat voor soort lijnzaad is hiervoor te gebruiken? In de winkels zie ik nl verschillende soorten en weet eigenlijk niet wat t beste is.

    Ik ga dit brood zeker maken.

  23. Hoi Marinka.

    ik heb aantal keren de oerbrood van paleo gemaakt. alleen de brood komt niet omhoog. en ik volg de recept goed. wat is het fout gegaan?

  24. Gisteren gemaakt en er iets te veel van gegeten en omdat ik niet had gelezen dat het niet als vervanger was voor een maaltijd , had ik behoorlijk last van mijn maag.
    Wel jammer want oh oh wat is het lekker😁 vlgd keer denk ik dat ik banaan er doorheen ga prakken of idd rozijnen.
    Dank voor dit heerlijke recept

    1. Je kunt de kokosolie van tevoren het beste even zacht laten worden zodat je alles goed met elkaar kunt mengen 🙂

  25. Pingback: Zelf zadenbrood maken - I Love Detox

  26. Hoi, Ik maak altijd met veel plezier het brood van Sarah Britton van My New Roots. Dat lijkt hier wel een beetje op. Ken je dat? Ik denk erover om de havermout in dat recept te verlagen en de hoeveelheid zaden en pitten te verhogen. Wellicht werkt dat. Heb je een ‘mening’ over psyllium? Dat wordt daar als een soort bindmiddel gebruikt. Ik hoor het graag! Dank je wel alvast!

    1. Zelf gebruiken we nooit psyllium in recepten, maar om mee te bakken kun je het inderdaad wel af en toe gebruiken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.