Oermuesli

Oermuesli

Oermuesli

Oermuesli over vers fruit, met een beetje geklopte kokosroom of af en toe een heerlijk schaaltje biologische kokosyoghurt met vers fruit.  Of gewoon een handje om af en toe van te snoepen. Oermuesli hoort gewoon in elke voorraad kast thuis!

Deze muesli is glutenvrij, lactosevrij en bevat geen toegevoegde suikers. Het is helemaal op basis van noten, pitten en zaden, met een beetje kokoslie. Je kunt er je eigen mengsel van maken met jouw favoriete noten. Ook heerlijk met een beetje kaneel of speculaaskruiden, voor extra smaak.

Je kunt deze paleo muesli ook heel goed invriezen. Zo kun je één keer in de zoveel tijd een flinke lading maken en in de vriezer bewaren.

Oermuesli
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Ingrediënten
  • MAAK EEN MIX VAN TOTAAL 500 GRAM MET:
  • Walnoten
  • Hazelnoten
  • Amandelen
  • Paranoten
  • Pistachenoten
  • Macadamianoten
  • Pompoenpitten
  • Zonnebloempitten
  • Sesamzaad
  • Maanzaad
  • Kokos
Bereiding
  1. Verwarm de oven op 160°C
  2. Maak een mengsel van noten en zaden. Ik gebruik doorgaans 50% gemengde noten en 50% zaden. De samenstelling en verhouding maakt helemaal niks uit dus laat je fantasie erop los. Gebruik de ingrediënten lijst hiernaast als leidraad.
  3. Smelt wat kokosolie en roer er nét genoeg doorheen om de noten en zaden te laten ‘glimmen’. Zeker niet zoveel dat het aan elkaar gaat plakken. Op ongeveer 500 gram mix gebruik ik zelf ongeveer één tot twee eetlepels olie.
  4. Voor een zoetere variant op de muesli kun je ook één eetlepel olie en één eetlepel honing gebruiken.
  5. Leg bakpapier op je bakplaat.
  6. Leg een laag noten/zaden mix op je bakplaat. Let op! Zorg ervoor dat deze niet te dik is. Je kan beter twee keer een bakplaat in de oven zetten dan een te dikke laag want dan wordt de mix niet lekker knapperig.
  7. Ze de bakplaat in de oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten waarbij je het mengsel om de 10 minuten even omroert.
  8. Zodra alles mooi goudbruin is, is de Oermuesli klaar.
  9. Laat het goed afkoelen
  10. Let op met kokos in je mengsel, wanneer deze eenmaal bruin is verbrand hij snel. Haal een mengsel met kokos dus op tijd uit de oven!
 

Comments 14

    1. Post
      Author
  1. Hallo,
    Ik lees dat je dit wel eens eet met kokosyoghurt maar daar zit toch dextrose in? Ik heb in elk geval nog nergens (diverse supermarkten en ‘bio’ winkels) paleoproof kokosyoghurt gevonden 😐 hoor graag van je waar jij de paleoproof variant haalt.

    1. Post
      Author

      Er zijn ook zeker kokosyoghurts zonder dextrose. Hoe dan ook is dextrose niet iets om je zorgen om te maken wanneer het in een yoghurt zit; de bacteriën in de yoghurt leven op suikers, ze fermenteren deze waardoor de zure smaak ontstaat. In de uiteindelijke yoghurt is dus nog maar héél weinig tot geen dextrose te vinden.

  2. De supermarkt met de twee blauwe letters heeft een kokosyoghurt zonder dextrose. Ik weet niet of er meer zijn die het hebben maar ik haal de mijne gewoon daar. Ik vind het vrij duur, maar gebruik er per keer maar een beetje van (flinke schep) bij mijn fruit en wat zelfgemaakte ‘crusli’ volgens bovenstaand recept. Heerlijk:)

  3. Super lekker. Ik heb er ahorn siroop of gember siroop aan toegevoegd ter variatie! Misschien niet geheel paleo, maar wel lekker.

  4. Hoi, iemand een idee in hoeverre de eiwitten en nutriënten beschadigd worden door ze te verwarmen? Ik bak mijn noten nu kort in de pan tot ze knapperig zijn, heeft dit hetzelfde effect of is de oven beter voor de voedingstoffen te behouden?

    1. Bij verhitten ontstaat aan de ene kant altijd enige schade aan nutriënten, maar aan de andere kant worden veel voedingsmiddelen beter verteerbaar door ze te verhitten waardoor je de voedingsstoffen beter opneemt. In de pan of in de oven verhitten maakt niet zo veel verschil.

  5. Hallo Marinka,

    Ik heb een zaden mengsel v=waar hennepzaad in zit; kan ik dat ook in de oven verwerken voor de muesli?

    gr Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.