Paleo Bagels

Paleo Bagels

Paleo Bagels

Voor ik Paleo ging eten had ik nog nooit in mijn leven een bagel gegeten. Echt waar! Ik ging niet zo vaak buiten de deur lunchen en tsja, dan kom je ook niet zo snel met bagels in aanraking. Maar… die leuke broodjes met een gat erin trokken wel altijd mijn aandacht. Ze zien er gewoon zó leuk uit. Dus toen ik in het weekend eens zin had om te bakken besloot ik eens Paleo bagels te maken. Helemaal glutenvrij, graanvrij, zuivelvrij en suikervrij. Want, waarom niet?

Bakken met cassavemeel

Ook een goede reden om die zak cassavemeel die ik in de kast had staan eens tevoorschijn te halen. Ik had al wat vaker iets met cassavemeel proberen te maken, maar van de 5 recepten mislukten er 3 en dan laat je zoiets al snel weer staan. Cassavemeel heeft denk ik gewoon wat extra liefde nodig en een iets specifiekere combinatie van ingrediënten. Bakken met kokosmeel gaat tenslotte ook niet zo goed wanneer je dat de eerste keer probeert (tenminste, bij mij niet).

Kortom: tijd voor een volgende poging.

Deeg koken?

Deze bagels zijn verrassend simpel te maken. Je combineert de ingrediënten, kneedt er een deeg van en vervolgens komt een stap welke ik zelf best spannend vond. De bagels koken. Want ja, deeg koken, dat is niet iets wat je iedere dag doet. Gelukkig ging dat allemaal verrassend makkelijk! Er bleef maar een héél klein beetje aan de bodem plakken (echt minimaal) en de bagel kwam netjes boven drijven.

Paleo Bagels

Lekker veelzijdig

De bagels zelf smaken echt geweldig. Lekker luchtig, een klein beetje een bite. Iets zwaarder natuurlijk dan ‘gewoon’ brood, maar dat is te verwachten. Hoe dan ook, deze bagels zijn super veelzijdig. Je kunt ze zowel hartig als zoet beleggen (mijn favoriet: notenpasta!). Of natuurlijk met avocado en een eitje of zelfgemaakte tonijnsalade… Ik geef gewoon vast een paar suggesties.

En als laatste.. Het recept! Eet smakelijk!

Paleo Bagels
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 125g cassavemeel
  • 110g arrowroot
  • 1 tl bakzout
  • ½ tl zout
  • 4 eieren (maat M)
  • 60 ml kokosolie, gesmolten
  • 1 el appelazijn
  • 1 el water
Topping:
  • 1 ei, los geklopt
  • 2 el sesamzaad
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Combineer de droge ingrediënten voor de bagels in een beslagkom en roer goed door elkaar. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed het geheel tot een dik deeg.
  3. Is het deeg plakkerig? Voeg dan wat extra cassavemeel toe.
  4. Breng een steelpan vol met water (ongeveer 1 tot 1,5 liter) aan de kook. Kookt het water? Zet het vuur dan ietsje lager maar zorg dat het water wel blijft borrelen.
  5. Verdeel het deeg in de tussentijd in 4 gelijke stukken en vorm er met de hand 4 bagels van.
  6. Kook iedere bagel ongeveer 1 minuut per kant of tot deze boven komt drijven. Leg vervolgens op de bakplaat.
  7. Bestrijk de gekookte bagels met het losgeklopte ei en bestrooi vervolgens met sesamzaad.
  8. Bak de bagels in 25 minuten goudbruin. Laat 15-30 minuten afkoelen voor je ze serveert.
 

Paleo Bagels

Comments 29

  1. Marinka ik heb ze gebakken precies volgens het recept . De dag zelf waren ze heerlijk , de dag erna waren ze zo droog .Wat kan ik hier aan doen ??Ik had ze in een afgesloten plastic zakje bewaart .

      1. Hoe lang blijven ze dan ongeveer goed? Ben heel benieuwd, ga ze binnenkort proberen. Eerst even cassavemeel bestellen!

        1. Ze blijven een paar dagen goed als je ze in een luchtdichte bak in de koelkast​ bewaart, maar vers zijn ze het lekkerst 🙂

  2. Hoi Marinka, idem hier als Desiree, heb geen cassavemeel in huis… Zou het ook met een andere meelsoort kunnen? Groetjes, Stephanie

  3. Ga ik absoluut ook proberen. Het koken van de broodjes, doet me aan bapoa denken 🙂
    Hartelijke Groet,
    Patty

    1. Cassavemeel en tapiocameel zijn niet hetzelfde. Tapioca is alleen het zetmeel van de cassavewortel. Cassavemeel is de gehele gemalen wortel.

    1. Cassavemeel en tapiocameel zijn niet hetzelfde. Tapioca is alleen het zetmeel van de cassavewortel. Cassavemeel is de gehele gemalen wortel.

  4. Bewaren deze goed? Drogen ze niet uit? Ik zou ze ’s avonds maken voor de ochtend erop vandaar mijn vraag. Ziet er lekker uit!

  5. Uuuuhm, zonder ei, vervangen door’ flex-eggs’. 4 Eieren om te vervangen is misschien wel wat veel, maar ja zit dan wel met een dochtertje met kippenei-eiwit allergie

  6. Ik heb de bagels gemaakt en eerlijk gezegd vond ik ze erg “zwaar” op de maag liggen. De smaak viel ook tegen. Maar ik ga ze toch nog eens maken maar dan met een andere ” meel” en kleiner want nu waren ze wel heel groot als je er vier van maakt.

  7. Wat lijkt me dit een leuk recept. Ik ben blij dat ik op je site botste. Ik heb de ziekte van Crohn. Na medicatie bleef ik last hebben. Ik liet mijn bloed uitgebreid testen. Resultaat: heeeeeeel wat intoleranties en voeding die ik best vermijd. (Gluten, gierst, gist, tarwe, ei, mais, rijst, boekweit, spelt….) Dit maakt alles heel moeilijk omdat de meeste glutenvrije producten worden gemaakt van mais of rijstmeel.
    Grootste probleem blijft “brood” vinden dat ik wel mag eten. Hopelijk lukt dit recept met ei-vervangers! Kan niet wachten!!

  8. Kan iemand mij vertellen waar ik cassavemeel kan kopen? Want ik ben al 3 weken aan het zoeken en in geen enkele winkel hebben ze het en online is het overal uitverkocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.