Voor ik Paleo ging eten had ik nog nooit in mijn leven een bagel gegeten. Echt waar! Ik ging niet zo vaak buiten de deur lunchen en tsja, dan kom je ook niet zo snel met bagels in aanraking. Maar… die leuke broodjes met een gat erin trokken wel altijd mijn aandacht. Ze zien er gewoon zó leuk uit. Dus toen ik in het weekend eens zin had om te bakken besloot ik eens Paleo bagels te maken. Helemaal glutenvrij, graanvrij, zuivelvrij en suikervrij. Want, waarom niet?
Bakken met cassavemeel
Ook een goede reden om die zak cassavemeel die ik in de kast had staan eens tevoorschijn te halen. Ik had al wat vaker iets met cassavemeel proberen te maken, maar van de 5 recepten mislukten er 3 en dan laat je zoiets al snel weer staan. Cassavemeel heeft denk ik gewoon wat extra liefde nodig en een iets specifiekere combinatie van ingrediënten. Bakken met kokosmeel gaat tenslotte ook niet zo goed wanneer je dat de eerste keer probeert (tenminste, bij mij niet).
Kortom: tijd voor een volgende poging.
Deeg koken?
Deze bagels zijn verrassend simpel te maken. Je combineert de ingrediënten, kneedt er een deeg van en vervolgens komt een stap welke ik zelf best spannend vond. De bagels koken. Want ja, deeg koken, dat is niet iets wat je iedere dag doet. Gelukkig ging dat allemaal verrassend makkelijk! Er bleef maar een héél klein beetje aan de bodem plakken (echt minimaal) en de bagel kwam netjes boven drijven.
Lekker veelzijdig
De bagels zelf smaken echt geweldig. Lekker luchtig, een klein beetje een bite. Iets zwaarder natuurlijk dan ‘gewoon’ brood, maar dat is te verwachten. Hoe dan ook, deze bagels zijn super veelzijdig. Je kunt ze zowel hartig als zoet beleggen (mijn favoriet: notenpasta!). Of natuurlijk met avocado en een eitje of zelfgemaakte tonijnsalade… Ik geef gewoon vast een paar suggesties.
En als laatste.. Het recept! Eet smakelijk!
- 125g cassavemeel
- 110g arrowroot
- 1 tl bakzout
- ½ tl zout
- 4 eieren (maat M)
- 60 ml kokosolie, gesmolten
- 1 el appelazijn
- 1 el water
- 1 ei, los geklopt
- 2 el sesamzaad
- Verwarm de oven voor tot 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Combineer de droge ingrediënten voor de bagels in een beslagkom en roer goed door elkaar. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed het geheel tot een dik deeg.
- Is het deeg plakkerig? Voeg dan wat extra cassavemeel toe.
- Breng een steelpan vol met water (ongeveer 1 tot 1,5 liter) aan de kook. Kookt het water? Zet het vuur dan ietsje lager maar zorg dat het water wel blijft borrelen.
- Verdeel het deeg in de tussentijd in 4 gelijke stukken en vorm er met de hand 4 bagels van.
- Kook iedere bagel ongeveer 1 minuut per kant of tot deze boven komt drijven. Leg vervolgens op de bakplaat.
- Bestrijk de gekookte bagels met het losgeklopte ei en bestrooi vervolgens met sesamzaad.
- Bak de bagels in 25 minuten goudbruin. Laat 15-30 minuten afkoelen voor je ze serveert.
Comments 30
Hoi Marinka, leuk recept. Heb geen cassavemeel in huis. Wel zoete aardappelmeel. Wat denk je?
Désirée
Cassavemeel kun je helaas niet vervangen. Hier lees je er meer over: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen
Marinka ik heb ze gebakken precies volgens het recept . De dag zelf waren ze heerlijk , de dag erna waren ze zo droog .Wat kan ik hier aan doen ??Ik had ze in een afgesloten plastic zakje bewaart .
Je kunt ze het beste in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren 🙂
Hoe lang blijven ze dan ongeveer goed? Ben heel benieuwd, ga ze binnenkort proberen. Eerst even cassavemeel bestellen!
Ze blijven een paar dagen goed als je ze in een luchtdichte bak in de koelkast bewaart, maar vers zijn ze het lekkerst 🙂
Heerlijk recept hoor ga het zeker eens uitproberen!
Hoi Marinka, idem hier als Desiree, heb geen cassavemeel in huis… Zou het ook met een andere meelsoort kunnen? Groetjes, Stephanie
Cassavemeel kun je helaas niet vervangen. Hier lees je er meer over: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen
Ga ik absoluut ook proberen. Het koken van de broodjes, doet me aan bapoa denken 🙂
Hartelijke Groet,
Patty
Casavemeel, is dat niet hetzelfde als tapiocameel?
Want als ik het goed heb is dat gemalen casavewortel
Cassavemeel en tapiocameel zijn niet hetzelfde. Tapioca is alleen het zetmeel van de cassavewortel. Cassavemeel is de gehele gemalen wortel.
Hoi Marinka,
kan het cassavemeel ook vervangen worden door amandelmeel?
Groetjes,
Juliette
Cassavemeel kun je helaas niet vervangen. Hier lees je er meer over: https://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen
Cassavemeel is toch hetzelfde als tapiocameel.. of niet?
Cassavemeel en tapiocameel zijn niet hetzelfde. Tapioca is alleen het zetmeel van de cassavewortel. Cassavemeel is de gehele gemalen wortel.
Bewaren deze goed? Drogen ze niet uit? Ik zou ze ’s avonds maken voor de ochtend erop vandaar mijn vraag. Ziet er lekker uit!
Je kunt ze het beste in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren 🙂
Kun je ze niet invriezen?
Je kunt de bagels invriezen, maar vers zijn ze lekkerder waarschijnlijk.
Uuuuhm, zonder ei, vervangen door’ flex-eggs’. 4 Eieren om te vervangen is misschien wel wat veel, maar ja zit dan wel met een dochtertje met kippenei-eiwit allergie
Ik heb de bagels gemaakt en eerlijk gezegd vond ik ze erg “zwaar” op de maag liggen. De smaak viel ook tegen. Maar ik ga ze toch nog eens maken maar dan met een andere ” meel” en kleiner want nu waren ze wel heel groot als je er vier van maakt.
Zou toevoegen van gist kunnen helpen om het luchtiger te maken?
Het deeg hoeft niet te rijzen, dus gist zal waarschijnlijk niet veel uitmaken.
Wat lijkt me dit een leuk recept. Ik ben blij dat ik op je site botste. Ik heb de ziekte van Crohn. Na medicatie bleef ik last hebben. Ik liet mijn bloed uitgebreid testen. Resultaat: heeeeeeel wat intoleranties en voeding die ik best vermijd. (Gluten, gierst, gist, tarwe, ei, mais, rijst, boekweit, spelt….) Dit maakt alles heel moeilijk omdat de meeste glutenvrije producten worden gemaakt van mais of rijstmeel.
Grootste probleem blijft “brood” vinden dat ik wel mag eten. Hopelijk lukt dit recept met ei-vervangers! Kan niet wachten!!
Kan iemand mij vertellen waar ik cassavemeel kan kopen? Want ik ben al 3 weken aan het zoeken en in geen enkele winkel hebben ze het en online is het overal uitverkocht!
Via amazon.co.uk kun je goedkoop cassavemeel vinden van het merk Tiana 🙂
Kun je er ook verse cassave wortel voor gebruiken? Raspen of zo?
Voor dit recept heb je cassavemeel nodig. Hier lees je er alles over: https://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/tapioca-vs-arrowroot
Ik heb de bagels nu twee keer gemaakt.. Ik moest beide keren meel toevoegen, omdat het “te plakkerig” was. Door het toevoegen van extra meel werden ze erg droog en super vast. Is er iets wat ik kan doen, waardoor ze luchtiger worden?