Kruisbessenchutney

Kruisbessenchutney

Kruisbessen chutney

Zomer betekent ook dat het weer tijd is voor bessen! Eigenlijk zijn het kleine vitaminebommetjes. Zo denk je misschien aan frambozen, aardbeien, bramen en blauwe bessen, maar er zijn er nog meer. Kruisbessen bijvoorbeeld! In het Engels de gooseberry genoemd, dat klinkt nog wat vrolijker.

Mijn oom en tante hebben een enorme groentetuin waar ik wel eens een deel van de oogst van krijg, daar ben ik natuurlijk superblij mee. Deze keer kreeg ik ook een grote bak met kruisbessen. Ik wilde er voor de verandering geen taart of repen mee maken, dus ben ik voor een chutney gegaan. Heerlijk bij een stukje rundvlees, wild, of zelf s bij paté.

Let wel op: maak deze chutney het liefst een dag van tevoren. De volgende dag smaakt hij namelijk nog lekkerder.

Kruisbessenchutney
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8-10
Ingrediënten
  • Kokosolie - 2 el
  • Rode ui - 2 kleine, gesnipperd
  • Kruisbessen - 300g, gewassen
  • Medjool dadels - 4 stuks, ontpit en fijn gesneden
  • Appelazijn - 120 ml
  • Kaneel - 1 tl
  • Gemberpoeder - ½ tl
  • Gemalen Korianderzaad - ½ tl
  • Zout - ¼ tl
Bereiding
  1. Verhit de kokosolie in een steelpan en bak hierin de uien op een laag vuur aan. Laat de uien ca. 5 minuten bakken tot ze zacht zijn en wat vocht los beginnen te laten. Roer af en toe.
  2. Voeg de andere ingrediënten toe en breng het geheel zachtjes aan de kook, laat het daarna nog ongeveer 45 minuten op een laag vuur indikken. Roer de chutney elke 5-10 minuten even goed door.
  3. Schep de ingedikte chutney in een schone glazen pot en laat het genoeg af koelen tot de pot in de koelkast kan, waar je de chutney nog enkele dagen kunt bewaren. Je kunt extra chutney eventueel ook invriezen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.