banaan kokosmuffins

Banaan kokosmuffins

banaan kokosmuffins

Banaan kokosmuffins. Waan je je al op een tropisch eiland als je die combinatie van smaken hoort? Gelukkig hoef je niet een heel eind voor deze smaakbommetjes te reizen, je kunt deze paleo muffins heel gemakkelijk in je eigen keuken maken.

Het grote voordeel van deze muffins is dat je naast de bananen geen extra zoetmiddel nodig hebt. Geen honing, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker dus. Als je hele rijpe bananen gebruikt, worden deze muffins al heerlijk zoet van smaak.

Deze banaan kokosmuffins zijn glutenvrij en lactosevrij, vrijwel iedereen kan er dus onbezorgd van genieten. Ik heb er zelf rozijnen en noten als vulling doorheen gedaan, maar maak er vooral je eigen favoriete combinatie van. Wat dacht je van stukjes pure chocola, gedroogd fruit of verse bessen? Met dit recept kun je alle kanten op.

Eet smakelijk!

Banaan kokosmuffins
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en noten.
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
  • Banaan - 3, erg rijp, gepureerd
  • Eieren - 4 (groot)
  • Kokosolie - ⅓ cup
  • Kokosmeel - ½ cup
  • Kaneel - 1 el
  • Bakpoeder - 1 tl
  • Rozijnen - ⅓ cup
  • Gemengde noten - ½ cup (amandelen, walnoten, hazelnoten)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en verdeel 8 papieren muffinvormpjes over een
  2. bakvorm.
  3. Combineer de gepureerde bananen, eieren en kokosolie in een kom, en roer alles goed door.
  4. Meng in een andere kom het kokosmeel, de kaneel en bakpoeder door elkaar.
  5. Voeg de droge ingrediënten bij de natte, en roer tot zich een dik beslag vormt.
  6. Roer vervolgens de rozijnen en nootjes door het beslag en verdeel het beslag over de voorbereide muffinvormpjes.
  7. Bak ongeveer 30 minuten tot de muffins goudbruin zijn. Als je voorzichtig op een van de muffins drukt, veert deze terug wanneer de muffin gaar is.
  8. Laat de muffins even af koelen, serveer en eet smakelijk!
 

Comments 7

  1. Hallo. Ik had een vraagje. Op verschillende sites heb ik gelezen dat je zaden en noten niet mag verwarmen omdat er dan schadelijke stoffen zouden vrijkomen. Ook zou men zaden, granen en noten eerst moeten weken ivm fytinezuur. Hoe zit dat nu eigenlijk? Ik weet het echt niet meer. Alvast bedankt. Groetjes, Brigitte.

    1. Post
      Author

      Hallo Brigitte, wat je op die sites hebt gelezen klopt waarschijnlijk wel: wanneer je noten verhit oxideren ze en dat heeft niet zo’n gunstig effect op je lichaam. Maar ditzelfde gebeurt wanneer je iets frituurt in zonnebloemolie, maar ook wanneer je een stuk vlees in de pan bakt, gehakt rul bakt, groenten wokt, enzovoorts. Als je elke dag een flinke hoeveelheid notenmeel eet in de vorm van een muffin/notenbroodje/pannenkoek dan zou ik je eerder aanraden dat gewoon eens wat minder vaak te eten, doe je dat niet, dan lijkt mij dat het geen probleem is.

      Door noten te weken maak je ze inderdaad gemakkelijker verteerbaar, maar ik zou het niet iedereen als advies geven.
      Een handje noten hier en daar is natuurlijk geen enkel probleem: denk je dat de oermens bij het vinden van noten (nadat ze ze met de hand hadden gekraakt!) nog dacht ‘ohjee, die moet ik eerst 24 uur weken voor ik ze kan eten’? Ik denk eigenlijk van niet.
      Beter kun je jezelf afvragen of je spijsverteringsklachten krijgt wanneer je veel noten hebt gegeten; zo ja, dan kun je eens experimenteren door ze eerst te weken, of er gewoon minder van te eten. Heb je nergens last van, dan zou ik me er niet druk om maken 🙂 Bewuste keuzes maak je voor jezelf, niet omdat je ergens op internet iets hebt gelezen.
      Veel succes!

      1. Dag marinka
        Over de oermens, ik heb wel gelezen dat ze noten wel weken en dan drogen alvorens ze te consumeren. Wanneer raad je het wel/niet aan en gaan de mineralen ook verloren?

        Oxideert kokosmeel niet?

        1. Post
          Author

          Hallo Maartje, de oermens zal noten waarschijnlijk niet hebben laten weken en drogen. Het kraken van de noot (met de hand/stenen) was al zo’n klus dat ze er op zijn meest een paar noten aten. Wanneer je meer noten dan dat eet is het verstandig de noten te weken om het fytinezuur enigszins af te breken. De mineralen gaan daarbij niet verloren voor zover ik weet. Kokosmeel oxideert niet, kokosvet heeft een erg hoog rookpunt en daarnaast is het vetaandeel in kokosmeel heel erg laag.

  2. Ik wil door dit heerlijke recept graag gepureerde frambozen doen. Hoeveel denk jij … zonder dat ze te nat worden en instorten?

    1. Post
      Author

      Ik zou niet voor gepureerde frambozen gaan eigenlijk; ik zou de frambozen er in hun geheel doorheen spatelen, dan worden ze zeker niet te nat. Deze muffins zijn ook erg goed met frambozen erin: https://www.eetpaleo.nl/eieren/blauwe-bessen-muffins/
      En als je toch per se gepureerde frambozen wilt gebruiken: kook ze dan in tot jam en besmeer de muffins ermee. De kans dat ze mislukken wanneer je de puree er doorheen bakt is echt behoorlijk groot..

  3. Pingback: Daily Cup of Bla Bla Bla » Skinny bitch: My oh so low carb life #3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.