zalmburgers met selderij

Zalmburgers met selderij

zalmburgers met selderij

Soms vind ik een groentesoort in mijn wekelijkse groentepakket waarvan ik geen idee heb wat ik er nou weer mee moet maken, om te voorkomen dat het niet eindigt in een saai gerecht. Bleekselderij bijvoorbeeld. Dat kan in de zelfgemaakte bouillon, soep of in een salade.

Maar.. het kan ook in zalmburgers! En dan wordt het nog eens erg lekker ook. Bovendien zijn deze zalmburgers handig om met diepvrieszalm te maken. Diepvries is namelijk helemaal niet zo slecht, en in het geval van zalm vaak nog beter en stukken goedkoper dan vers.

Heb je er wel eens op gelet? Verse zalm is meestal kweekvis. Uit Noorwegen bijvoorbeeld. De vis zwemt dan wel in lekker koud water, maar vaak dicht op een kluitje tussen andere vissen en hij krijgt daarnaast heel onnatuurlijke voeding; zoals soja en maïs. Ik heb nog nooit een vis aan een maïskolf in het veld zien hangen, maar dat kan aan mij liggen. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat een vis niet gemaakt is om granen of peulvruchten te eten, en ook de voedingsstoffen die de vis aan de mens over geeft zijn daardoor van mindere kwaliteit.

Het alternatief hiervoor is wilde zalm. Dat is zalm die gewoon zijn leven heeft geleefd, zijn eten bij elkaar heeft gezocht, en ergens uit de zee is gevist. Gezondere zalm, vol met voedingsstoffen om ook onze gezondheid te verbeteren. Hoe het precies zit met vervuiling van de zee weet ik niet, maar in dit geval hebben beide vissen in zeewater geleefd, dus in dat opzicht maakt het geen verschil. Bovendien is de vangst van de wilde zalm gecontroleerd, en wordt er dus niet teveel zalm weggevist. De populatie wordt in stand gehouden.

Je vindt het in de diepvries, voor een lagere prijs dan de kweekvis. Een aanrader om deze zalmburgers mee te maken!

Zalmburgers met selderij
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en nachtschades.
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
  • Zalmfilet (ontdooid) - 300g
  • Bleekselderij - 2 stengels, met wat blad
  • Eieren - 1
  • Kokosmeel - 1-2 el
  • Vissaus - 1 el
  • Citroensap - 1 tl
  • Zout - ¼ tl
  • Peper - naar smaak
  • Knoflookpoeder - naar smaak
  • Gemalen Chilivlokken - naar smaak
  • Kokosolie - 2 el
Bereiding
  1. Hak de zalm en bleekselderij grof en doe ze samen in een foodprocessor. Maal alles in ca. 10-15 seconden tot een grove massa.
  2. Schep het mengsel in een kom en voeg het ei, 1el kokosmeel, vissaus, citroensap, zout, peper en chilivlokken toe. Roer alles goed door tot zich een kleverige massa vormt.
  3. Als het mengsel nog erg nat is, voeg dan nog een ½ - 1 eetlepel kokosmeel toe, en meng het
  4. opnieuw.
  5. Verhit 1 el kokosolie in een koekenpan.
  6. Gebruik een lepel om ballen van het zalmmengsel te vormen en laat deze in de hete pan glijden. Druk de ballen plat met de achterkant van de lepel om een burger te vormen. Verlaag het vuur tot middelhoog en bak op deze manier 4 burgers per keer; dit is ongeveer de helft van het beslag.
  7. Draai de burgers na 1-2 minuten om, wanneer de onderkanten bruin beginnen te kleuren. Bak ze vervolgens nog 2 minuten aan de andere kant tot ook deze bruin is gekleurd.
  8. Verhit de rest van de kokosolie in de pan, en herhaal de stappen met het overgebleven beslag.
  9. Serveer met een salade en wat zelf gemaakte mayonaise. Eet smakelijk!
 

Comments 7

  1. Mjammie Marinka… deze lijken mij heel erg lekker… welke vissaus gebruik jij? Ik heb gisteren chilivlokken gekocht maar je had gemalen met pitjes en zonder pitjes en ik heb de versie met pitjes genomen maar weet nu niet of dat handig is geweest 🙂

    1. Post
      Author

      Meestal gebruik ik de vissaus van Blue Elephant, er zit wel een klein beetje suiker in, maar dat leek me geen ramp aangezien je geen fles per keer door het eten doet. De chilivlokken met pitjes zijn iets scherper van smaak dan die zonder pitjes, dus als je van pittig houdt heb je een goede keus gemaakt 😉

  2. Ik zie bij allergenen nachtschade staan. Daar mag ik maar minimaal van eten. Ik herken echter bij de ingredienten niet een nachtschade. Is dat de bleekselderij?

    1. Post
      Author

      Jootje, de nachtschades zijn in dit recept de gemalen chilivlokken. Deze kun je natuurlijk gemakkelijk weg laten.

  3. Bij ieder recept staat een tekentje dat je deze kunt printen. Het lukt mij helaas niet, krijg telkens een wit vel uit de printer. Doe ik iets niet goed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.