Gezonde verjaardagstaart

IJstaart-1

Happy Birthday to… me! Vandaag ben ik jarig! Voor de 27e keer in mijn leven, en daar hoort natuurlijk een lekkere, gezonde verjaardagstaart bij. Glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij, lactosevrij, sojavrij én notenvrij. Een hele lijst met wat er niet in zit dus, maar wat er vooral wél in zit is smaak! De basis vormt een chocoladecake en daaromheen (en tussen) zit een laag van kokosijs met kersen, perzik en vanille.

Als kind trakteerde ik op mijn verjaardag altijd op ijsjes in de klas, van die fruitijsjes. Ik was namelijk helemaal dol op ijsjes, en ik was in de zomer jarig: 1 + 1 = 1. Dat was echter ook de enige keer per jaar dat ik ijsjes deelde, want ik was er zo dol op dat ik al dat ijs liever voor mezelf hield. Het begon allemaal met van die ijsjes in een langwerpig plastic zakje, met siroop en water erin. Kennen jullie die nog? Het liefst at ik dan de gele variant, of de donkerroze. Samen met mijn vader hield ik wedstrijdjes wie zijn ijsje als eerste op had. Daarna begon ik het roomijs te ontdekken: de alombekende bakken ijs van de supermarkt met 3 soorten chocolade of juist met caramel. Mijn grootste droom (ja, echt!) was het proberen van Ben & Jerry’s ijs, wat behoorlijk duur was, dus toen ik als 14-jarige hoorde dat ze bij de snoepwinkel gratis Ben & Jerry’s ijsjes uitdeelde was ik daar heel snel bij. Ik kreeg een bol Cookie Dough ijs, daar had ik al zo veel verhalen over gehoord. Maar helaas; er stond iemand naast me te blowen daar bij dat ijskraam, deze enigszins misselijkmakende lucht zorgde ervoor dat dat ijsje helemaal niet zo lekker was..
Een jaar later ging ik in de herkansing met een beker New York Super Fudge Chunk. En toen was ik verslaafd..

Je zult misschien wel begrijpen dat het voor mij niet al te makkelijk was toen ik hoorde dat ik, om mijn gezondheid te verbeteren, beter geen melkproducten en suiker meer kon eten. Dag ijsjes, dag meneer B&J! Inmiddels is mijn smaak enorm veranderd, maar die zin in ijs, die is er nog steeds. Dus vandaar dat ik dit jaar voor mijn verjaardag een heuse IJSTAART heb gemaakt!
Het werkt heel simpel: je bakt 2 cakes, in de tussentijd maak je ruimte in de vriezer, daarna maak je het ijsmengsel in de ijsmachine. Besmeer de chocoladecakes met het ijs en zet het geheel nog 2 uur in de vriezer. Vlak voor het serveren haal je de taart tevoorschijn en snijd je deze in stukken; het is wel lekker wanneer je nog even wacht met opeten tot het wat begint te smelten. (precies zoals op de foto hieronder, niet zo’n mooi plaatje, maar dit is wel de lekkerste manier om het op te eten!)

Gezonde verjaardagstaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 10
Ingrediënten
Chocoladecake
  • 100g kokosmeel
  • 75g cacao
  • 1 tl baksoda
  • 8 eieren
  • 80 ml honing
  • 80 ml kokosolie, vloeibaar
IJs
  • 500 ml kokosroom, gekoeld
  • 300g kersen, ontpit
  • 3 rijpe perziken, geschild en in partjes
  • 100g santen, fijn gesneden
  • ½ tl vanillepoeder
Bereiding
Chocoladecake
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed 2 ronde springvormen met bakpapier.
  2. Combineer alle ingrediënten voor de cake in een grote kom en gebruik een handmixer (of foodprocessor, of blender) om tot een glad beslag te mengen.
  3. Verdeel het beslag over de springvormen en bak deze in 20-25 minuten gaar.
  4. Laat de cakes volledig afkoelen.
IJs
  1. Combineer alle ingrediënten voor het ijs in een foodprocessor en maal tot een gladde massa.
  2. Schenk het mengsel in een ijsmachine en volg de instructies van het apparaat.
  3. Besmeer een van de chocoladecakes met een laag ijs en leg er de andere cake bovenop, besmeer de taart bovenop en rondom met het ijs. Let op: doe dit snel, anders smelt het.
  4. Zet de taart voor het serveren ten minste 2 uur in de vriezer.
 

IJstaart-2

Comments 3

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.