Vibram Fivefingers barefoot schoenen

Minimalistische schoenen: tips & trucs

VFF4

Naar aanleiding van ‘mijn week in foto’s’ waarin ik een foto plaatste waarop ik Vibram Fivefingers droeg, kreeg ik daar wat vragen over. Daarom heb ik besloten jullie er iets meer over te vertellen!

Dit zijn minimalistische schoenen, ook wel barefoot schoenen genoemd. Dat houdt in dat de zool van de schoen zeer flexibel en bovendien helemaal vlak is; geen steun voor je enkel of voetboog, geen hak, gewoon een dunne platte zool die je voeten de mogelijkheid geeft om geheel natuurlijk te bewegen. De schoen dient voornamelijk als bescherming, maar zonder het natuurlijke gevoel weg te nemen.

Je voelt dus elk steentje of takje waar je op gaat staan, maar ook het zachte gras, het zand en rotsen. Bijna net alsof je op blote voeten loopt! (daarom wordt het ook wel Barefoot Running/Walking genoemd!)

Misschien vraag je je af.. kun je niet gewoon op blote voeten gaan lopen? Dat scheelt een hoop gedoe. Klopt! Elke van Project Gezonder probeert dit 30 dagen uit, over haar ervaringen lees je hier meer.

De voordelen van minimalistische schoenen

Een paar jaar geleden las ik enkele artikelen over minimalistische schoenen; het zou beter zijn voor je gehele lichaam. Je kunt beter ‘aarden’ wanneer er geen dikke zool tussen jou en de ondergrond zit, wat maakt dat je beter om kunt gaan met stress. Een heel natuurlijk gevoel eigenlijk.

Daarnaast heb je dan geen schoen die je lichaamshouding corrigeert, dat moet je zelf doen, en laten we eerlijk zijn: ons lichaam is gemáákt om zijn eigen houding te corrigeren, in evenwicht te blijven en vooral heel veel te lopen. In de oertijd jaagden en verzamelden we ons eten, legden we heel wat kilometers per dag af en waren er geen stoelen om constant op te zitten. Toen waren er nog geen schoenen zoals we die nu kennen. Die periode hebben we uitstekend overleefd en dat zal hoogstwaarschijnlijk niet aan ons skelet of gebrek aan schoenen hebben gelegen.

Vibram barefoot schoenen

Mijn ervaring met barefoot schoenen

Natuurlijk was ik in het begin erg sceptisch. Want bij de hardloopwinkel hadden ze mij toch echt gezegd dat ik een anti-pronatieschoen nodig had. Zo waren mijn voeten nou eenmaal. Toch voelde het helemaal niet fijn om op die speciale schoenen met steun hard te lopen, zelfs niet na enkele jaren.

Het volgende punt was dat ik alleen maar die ‘gekke’ schoenen met 5 losse tenen had gezien. Enne, ja, daar ging ik dus echt niet op lopen! Tot ik in 2011 op vakantie ging naar de VS. Ik besloot er een hardloopwinkel binnen te stappen en daar werd mijn aandacht getrokken door de minimalistische schoenen; ze hadden daar ook exemplaren zónder 5 losse tenen. Ik rende buiten een rondje op die schoenen en ik (en de schoen) was verkocht. Wat een verademing!

Binnen een paar weken wilde ik eigenlijk geen andere schoenen meer aan; dat voelde niet natuurlijk meer en liep ook niet lekker. Van ‘gewone’ schoenen kreeg ik nu overal pijntjes. Tijd om mijn minimalistische schoenencollectie uit te breiden dus. (ik ben ook nog vrouw, laten we dat niet vergeten!)

Ik kwam er achter dat er in Arnhem een winkeltje zit waar ze alleen maar minimalistische schoenen verkopen: Barefoot & More. De winkel wordt gerund door een gezellig stel die je echt álles over dit soort schoenen kunnen vertellen en adviseren. Ze raadden me aan toch eens van die Vibram Fivefingers te proberen; schoenen met 5 losse tenen. Met enige argwaan liep ik er een stukje op hard.. Je raadt het al: dit was nóg fijner dan de minimalistische schoenen die ik al had.
Sindsdien heb ik 2 paar Fivefingers gekocht. Deze schoenen gebruik ik voor álles. Tochtjes over het strand, door het bos, in de stad, hardlopen en lange bergwandelingen (ca. 30km over ongelijk terrein). Ik draag ze in de zomer én in de winter (in de winter met sokken erin).

Ondanks alle tochten die ik er mee heb gemaakt heb ik er nog nooit 1 blaar aan overgehouden, geen enkele. Ook niet toen ik 30km wandelde en mijn schoenen nog nat waren (en ik tijdens de tocht regelmatig met schoenen en al door een beekje waadde) en ook niet bij het hardlopen. Sindsdien heb ik geen enkel pijntje aan mijn gewrichten gehad, mijn enkels en knieën zijn zelfs sterker geworden.

Ook mijn vriend is om en loopt er graag op!

minimalistische schoenen

Hoe denk jij over minimalistische schoenen?

Wie het ook zou willen proberen kan ik het volgende adviseren:

De truc is je voeten eerst de tijd te geven om aan deze schoenen te wennen; het is dan wel heel natuurlijk schoeisel, maar wanneer je je leven lang al op andere schoenen hebt gelopen is jouw lichaam daar niet meer aan gewend. Eigenlijk net zoals je in het begin moet wennen aan je nieuwe Paleo eetpatroon! Bouw het dus rustig op, dan voorkom je wat ongemak en spierpijn in het begin.

Ikzelf was (ben) eigenwijs en heb dit dus niet gedaan; ik ging er meteen 20 minuten op hardlopen. Dat heeft me (heel) veel spierpijn in mijn kuiten opgeleverd. Na 3x hardlopen was dat over en was ik eraan gewend, maar deze methode kan ik echter niet iedereen aanraden 😉

Tegenwoordig draag ik altijd minimalistische schoenen, behalve wanneer ik op blote voeten loop (altijd in huis) of een feestje/gelegenheid met dresscode heb. Ik draag niet alleen Vibram Fivefingers, maar ook TOMS. (TOMS zijn niet helemaal minimalistisch, maar komen zeker in de buurt)

Andere goede minimalistische (sport)schoenen zijn te koop van bijvoorbeeld de merken Merrell en Inov-8.
Mijn vriend heeft pasgeleden Newfeel (type: ‘many’) schoenen van Decathlon gekocht; erg minimalistische schoenen die je bijvoorbeeld ook naar je werk of in je vrije tijd kunt dragen, en ze zijn nog eens spotgoedkoop ook. (ze hebben ook damesmodellen!) Enkele dagen geleden heb ik voor mezelf zogenaamde XeroShoes besteld: een soort heel dunne teenslipper die je eerst zelf in elkaar moet zetten (zie foto’s hieronder). In eerste instantie vond ik het wat eng om in mijn nieuwe schoenen te gaan knippen, maar achteraf gezien was het helemaal niet moeilijk en zaten ze zo in elkaar.

Xeroshoes minimalistische sandalen

Comments 47

 1. Zijn turnschoenen (zoals deze) ook niet minimalistisch 😛 ? Als ik met die schoenen buiten loop, voel ik ook de stenen etc door de zool heen.

 2. Hé bedankt voor de link 🙂
  Ik ga na deze maand ook investeren in barefeet schoenen, denk ik. Maar ik wou de investering niet doen voor ik zeker was, dat dit iets voor mij was. Lijkt me wel leuk om weer met schoenen in het openbaar rond te lopen, nu is het toch een beetje awkward! Maar dan toch liever schoenen die tenminste goed zijn voor mijn lichaam.

 3. Mijn neef loopt inmiddels al jaren hard op z’n blote voeten, hij vindt het heerlijk.

 4. Bedankt voor de tips, komt op een goed moment!

 5. Ik kwam een keer een foto tegen van de Vibram Five Fingers en het eerste wat in me op kwam was “die zijn iets voor mij”. Ik ben er over gaan lezen op internet en kwam eigen voornamelijk hardloop verhalen tegen. Ik doe niet aan hardlopen en zocht iets voor het dagelijks leven. Toch mijn gevoel gevolgd en een keer die schoenen gepast en wauw…..die gaan mee naar huis! Nu heb ik ze een maand en eerlijk: wat lopen gewone schoenen verschrikkelijk!!!

 6. Dank je voor de geschreven informatie!

 7. Jaaa! Binnenkort schaf ik ook mijn eerste paar Vibrams aan. Ik heb ze twee maanden terug al eens aangehad en was meteen verkocht, wat zit dat lekker zeg. Helaas liet de portemonnee het nog niet toe. Volgende maand wel en dan ren ik naar de winkel, joepie, kan niet wachten.

 8. Voor mijn kindjes koop ik al een jaartje barefoot-schoentjes. Ervan overtuigd dat het voor hun nog nut heeft omdat ze in de groei zijn, maar dat het voor mijn voeten zinloos is omdat ze al verpest zijn haha. Ik heb altijd probleem voeten gehad, plat voeten, zwakke enkels, pijnlijke voeten etc. Mijn moeder heeft altijd van die dure super orthopedische verantwoorde kinderschoenen voor mij gekocht toen ik klein was, maar ik begrijp nu dat dit mijn voeten geen goed heeft gedaan. Maar nu ik er meer over lees, denk ik dat het het juist misschien wel nog zin heeft als ik meer blootsvoet zou lopen. 🙂

  Die Newfeel schoenen zijn echt heel goedkoop, bijna te goedkoop om waar te zijn! Een klein prijsje om eens uit te testen hoe het mij bevalt op minimalistische schoenen. Ik heb mijn oog op de ballerina’s voor 11 euro. 🙂 Moet je dan juist wel of niet die inlegzool erbij kopen? 🙂 Kloppen de maten ook een beetje? Online kopen blijft altijd een beetje een gok als het om schoenen gaat. 🙂

  1. Diana, de maten van de Newfeel schoenen kloppen best goed. Mijn vriend heeft van bijna al zijn andere schoenen dezelfde maat, en die passen goed. De inlegzool heeft hij er niet bij, dat zou ik ook niet aanraden want dan is het geen ‘barefoot’ schoen meer. (maar als ze niet lekker lopen kun je die zool er natuurlijk altijd nog bij kopen 😉 )
   Wat goed dat je voor je kinderen ook zulke schoenen koopt! Dat ga ik zeker onthouden voor wanneer ik daar aan toe ben 😉

 9. Bedankt voor je antwoord Marinka! 🙂 Ik ga er nog even over nadenken 🙂 Niet of ik wel of niet barefootschoenen wil kopen, maar welke 🙂 Nu het zomer wordt vind ik het ook verleidelijk om de Xero sandalen te proberen 🙂

  1. Het zijn de Xero sandalen geworden, nu maar hopen dat ze voor het weekend binnen zijn. 😉

 10. Hoi Marinka,

  Mijn man en ik hebben nu sinds 3 weken ook de five-finger shoes. En wij zijn ook om, deze schoenen lopen echt heerlijk!
  Wij hebben in de winkel gezien dat er heel veel verschillende modellen zijn, onze vraag aan jou is: welke model draag je tijdens de 30 km bergwandelingen, want die 30 km willen wij ook wel in de benen hebben 😉

  1. Hoi Ans, leuk om te horen dat jullie ook helemaal om zijn! Ikzelf draag tijdens bergwandelingen het model Komodo sport, deze zijn eigenlijk geschikt voor ieder terrein. Mijn vriend draagt het model Spyridon, deze zijn speciaal voor wat ruiger terrein en bevatten ook een lokale versteviging in de zool tegen scherpe stenen. Wij merken qua grip en comfort niet veel verschil, maar ik heb zijn schoenen nog nooit geprobeerd

 11. Ik ben zelf fysiotherapeut en adviseer dit soort schoenen aan mensen die heel moeilijk kunnen lopen. Zo hebben ze meer “feeling” met de grond, iets wat heel handig is tijdens een langdurig revalidatieproces!

 12. Pingback: Terugblik 2014 | Paleo Familie

 13. Die losse tenendingen zien er nog wel erg vreemd uit, dus ik wil beginnen met een redelijk normaal ogende schoen 😉 Hoe zit dat in de winter? Natte sokken lijkt me ook niet wat nl. Die newfeel many lijken me wel wat, nu nog uitverkoop ook. Is dat een goede om mee te beginnen? Ik wil het vooral proberen om beter te aarden 😉

 14. Mijn Vibrams zijn vandaag binnen gekomen. Na ze eenmaal aangekregen te hebben, voelen ze pijnlijk aan mijn tenen. Die zijn natuurlijk niet gewend om gescheiden te worden. Is dat normaal in het begin?

  1. Hallo Marielle, bij mij was dat helemaal niet het geval in jet begin. Het voelde meer als een sport bevrijding voor mijn tenen, zeker niet pijnlijk. Maar wanneer je jarenlang op smal toelopende schoenen hebt gelopen, dan kan ik me goed voorstellen dat het voor jou pijnlijk is. Je tenen zijn dit dan inderdaad niet gewend! Probeer in huis zo veel mogelijk op blote voeten te lopen om ze iets meer te laten wennen. Als de schoenen trouwens strak zitten tussen je tenen, dan zijn ze te klein en zou ik voor een maat groter gaan. Normaal heb ik maat 38,5 van schoenen maar bij Vibram Fivefingers heb ik maat 40, dat kan dus ook het probleem nog zijn. Veel succes!

   1. Bedankt voor je snelle reactie. Ik ga ze een maatje groter bestellen.

 15. hoi Marinka,

  Wat draag jij in de winter qua schoenen? Ik loop nu ruim een jaar barefoot (overdag) maar vind de schoenen van vivobarefoot zo weinig charmant en hun laars (die prachtig is) is voor mij te breed ?. Heb echt geen zin meer in gewone schoenen…. En de fibrams zijn in de winter ook met sokken zo koud….brrrrrr….

  Heb jij nog andere ideeën qua barefoot winterschoenen??

  Hartegroet, Chantal

  1. In de winter draag ik meestal gewoon vibrams, maar dat is niet altijd even lekker qua koude tenen. Toevallig heb ik gisteren de laarzen van Vivobarefoot besteld, dus ik ben benieuwd hoe ze bij mij vallen 🙂
   Ik weet wel dat Vibram ook schoenen met voering heeft tegen kou, regen en sneeuw! Misschien is dat een optie? Bij mij staan die wel op mijn verlanglijstje in ieder geval.

   1. Die ken ik nog niet. Zal eens zoeken…
    Tja, het blijft behelpen nog maar het barefoot lopen is zo fijn dat ik dat behelpen dan maar even op de koop toeneem ;-).

    Dank voor je reactie.

    Groetjes, Chantal

 16. Ook ik wilde aan de vijftenige dingen beginnen 🙂 Dus naar De Trek in Amsterdam en passen maar. Helaas… te smal, te groot, te klein, het wilde maar niet lukken 🙁
  Maar mijn tijd komt nog, in het voorjaar krijgt hij nieuwe voorraad en ga ik weer proberen. Want ik loop het liefst op blote voeten, maar niet naar het werk 😉

  Zag overigens ook ernstig leuke laarzen en “gewone” schoenen. Het zit er dus aan te komen voor mij 🙂

 17. Ik sta te popelen om ze eens te gaan proberen. Ik heb er nu al zin in 🙂
  Bedankt voor deze geweldige tip.

 18. Ik vind ze er zo gek uitzien… daar zit dus nog een dingetje bij mij… daar moet ik overheen.
  Wat ik al wel zou willen proberen is die slippers die je zelf in elkaar zet, maar jammer dat het slipper seizoen nu voorbij is.
  Hoe doe je dat in de winter dan? zijn dat dezelfde modellen?
  Ik heb nu al onwijs koude voeten in de winter…

  1. Er zijn speciale modellen die geïsoleerd zijn voor de koude dagen. Ikzelf draag echter gewoon dezelfde modellen, zolang je in beweging bent dan is er niks aan de hand. En van het merk Vivobarefoot hebben ze tegenwoordig heel leuke en lekker warme damesschoenen (en voor heren trouwens ook). Die zien er ‘normaal’ uit, maar zijn toch barefoot.

 19. Wat een leuke enthousiaste tips. Mijn dank is groot. Erg inspirerend. Groetjes marlène

 20. Ik loop en sport al jaren op 5fingers. Ik vind ze super. Tuurlijk zijn er mensen die je gek vinden, maar meestal krijg ik hele leuke reacties.

 21. die newfeel link komt uit op veters ipv schoenen.

  1. Misschien is dit model schoen alweer niet meer verkrijgbaar bij Decathlon

 22. het voorgaande blok heeft mij erg geholpen maar aan de five-fingers begin ik echt niet. ben drie weken geleden begonnen met vivobarefoot-schoenen (of ze voor mij gemaakt zijn) en heb er eerst alleen op gewandeld en afgelopen zaterdag er 15 minuten op getraind en gisteren gewoon de hele training en ik heb wel wat spierpijn aan mijn kuiten (kan mede komen door heuveltraining). ik denk dat ik de mazzel heb dat ik heel erg lang geleden begonnen ben met atletiek en toen was er nog helemaal geen sprake van demping (gewoon leren adidassen) en ben dus gewoon (vanaf mijn elfde) om op mijn voorvoet te landen. ik geniet intenser van het lopen en wandelen dus heel veel dank voor al de voorafgaande berichten. groet paula schuit

 23. marinka voor aldegene die vibram fivefingers zoekt ga dan naar de site ‘limango’ daar hebben ze meerdere modellen met (heel) veel korting, succes allemaal, groet paula

 24. Hoi Marinka,
  Ik loop sinds 2 jaar ook op de vibram 5fingers. Ik vind ze het einde. Jaren geleden heb ik een vriend van mij uitgelachen toen hij vertelde dat hij die lelijke schoenen had gekocht. En toen heb ik hem 2 jaar geleden verteld dat ik ze ook gekocht had haha. Ik zou niets anders meer willen. Oktober 2015 heb ik besloten om geen schoenen meer aan te trekken en loop het liefste op blote voeten. Dat vinden de mensen op straat nogal raar. Zo loop ik dus het hele jaar op sandaaltjes ook in de winter. Het jammere is dat je nergens een beetje knappe sandaaltjes kan scoren die er ook nog een beetje leuk uitzien voor naar het werk.
  Ik hoop dat deze zoektocht ooit nog eens beloond zal worden.

  De voetjes zijn ook een stuk blijer nu ik geen schoenen meer draag en idd heel veel problemen zijn opgelost met zere plekjes. Hoe mooi is dat je eigen lichaam dat zelf oplost als je lief voor je voetjes bent.

  Groetjes Gwendoline

 25. Maar ik denk dan: In de oertijd renden ze veel vaker op weilanden enzo. Nu rennen we op asfalt. Dat kan dan toch niet goed zijn met die barefoot schoenen?

  1. Asfalt is eigenlijk best zacht als je het vergelijkt met steen. In de oertijd waren er ook al stenen. Ons lichaam is prima gemaakt om op een harde ondergrond barefoot te rennen, de demping zit al in ons lichaam. Probeer maar eens!

 26. Ha Marinka
  Gisteren heb ik barefoot schoenen (gympen om te zien) gekocht op het event.
  Ben wel benieuwd en nog wat huiverig want ik heb steunzolen en platvoeten. De podotherapeut zei dat ik ook in huis die zolen moet dragen (doe ik nooit)
  Ivm slijtage aan knieën later, dus vind het wel spannend maar bij de stands zeiden ze dat het zelfs kan verbeteren.

  Ik zag ook hele leuke nette schoenen die toch barefoot zijn.

  Eerst ga ik het maar rustig opbouwen denk ik, het kan ook met sokken begreep ik.

  groetjes

 27. Hallo Marijke,

  Leuk, ik zit ook na te denken over de Xeroshoes teenslippers. Ik ben alleen benieuwd of je er niet gauw naast flipt met je voet (je voet naast de slipper) of dat de slippers dubbelflappen van voren. Wat is jouw ervaring hiermee?

  1. De Xero schoenen die je zelf moet maken, vindt Marinka niet zo fijn. De kant-en-klare sandalen zijn juist wel prima en lopen goed 🙂

 28. Hoi Marijke en Mitchel, wat een tof blog dank je Marijke!

  Ik ga het delen en ook de Tilburgse winkel bekijken en delen.

  In 2011 was onze jongste 1 en wilde ik weer gaan hardlopen… een knieblessure en een ingeving zetten mij toen op het spoor van barefoot. Ik schreef toen ook blogs (http://spellfinder.blogspot.com/2011/06/naked-feet-feel-my-intro-to-barefoot.html).

  Het hardlopen verwaterde… de liefde voor barefoot niet, ik loop nu liefst op flatjes (ballerina’s), o.a. een model van Vivo Barefoot. Heerlijk. Ik heb nog vier paar flinke hakken en mezelf verboden ooit andere te kopen – ik draag ze toch zelden. Kost al moeite genoeg gelegenheden te vinden om mezelf af en toe in 1 van die 4 te showen ;).

  En nu 8 jaar later, leeftijd 46 jaar, een nieuwe poging – nu met veel zelfliefde en gusto – om mijn buikje te, ehm… hoe zeg ik dat liefdevol? De stralende, strakke essentie van mijn buik te onthullen? Dus een nieuwe poging om een vorm te vinden om met plezier te hardlopen.

  In de tussentijd had ik van die dikke zool loopschoenen gekocht, want de meeste rondjes van huis uit hebben ergens toch van dat rottige grind ofzo (in het bos! Waarom? Waarom geen houtsnippers ofzo? ga ik ook om vragen. Minimaal een op blote voeten te lopen rondje, @gemeenteAmstelveen looking at you. Toch jammer dat het er niet is, lijkt me niet zo moeilijk.)

  Vandaag 2e week, 6e training: en alweer iets verrekt. Eerst was het de aanhechting van mijn kuit links, net onder de knie. Dat was de 2e training. Goed kunnen herstellen. Nu is het weer de kuit links, maar onderaan, richting de achillespees. Het laatste stuk ben ik maar op sokken gaan lopen en ik besloot: deze dikke zolers gaan de deur uit! Hup naar de kringloop.

  Zo kwam ik op dit blog terecht, want: waarin ga ik dan lopen? De 5fingers zal ik misschien ook wel op uitkomen, hoewel de DiY slipper variant me ook aanspreekt. Dat kun je ook zelf met een lap dik leer, een goede perforator en een mooie zachte lengte stevig lint, leer of touw. Instructies online te vinden.

  Intussen zoek ik toch een minimalistisch schoentje, dat ook voor hiken e.d. is te gebruiken en met sokken aan. Heb je nog een foto ofzo van dat Decathlon schoentje? Die “many” hebben ze nu niet, tenminste ik kan het niet vinden.

  En even op Marktplaats en bij de Kringloop kijken… genoeg trefwoorden nu, TOMs zijn ook mooi, of Merrel Pace Glove of WT00 minimus trail (van product review elders)… net als turnschoentjes kunnen waterschoentjes ook prima lijkt me.

  Happy running all!

  Groetjes, Tess

 29. Interessant, deze visie op schoeisel. Het is natuurlijk wel zo dat we in de oertijd meer ter been waren, maar ook korter leefden. Het argument van beter aarden spreekt me wel aan. Ik heb echter nogal last van likdoorns en de vraag is: verdwijnen die met minimalistische schoenen of wordt ik ze juist meer gewaar. Een pijnlijk dilemma.

  1. Hee Natalie, dat is een goeie vraag waar wij helaas geen antwoord op hebben 🙁 Mocht je het weten / er achter komen dan zijn we heel benieuwd naar je ervaring.

 30. Volgens mij lopen ze heerlijk. Helaas heb ik aan beide voeten twee tenen aan elkaar, voor mij jammer genoeg niet te doen ?

  1. Ohh, zo geboren? Nooit eerder van gehoord..

 31. Volgens voetentrainers Cocky Velthuizen en Yvonne Bontekoning van Voetentraining.nl zouden likdoorns minder moeten worden omdat je voeten de ruimte krijgen om hun eigen houding te vinden omdat ze niet in een positie worden gedwongen.
  Net begonnen met de training, het verhaal spreekt mij zeer aan. Cocky en Yvonne raden de minimalistische schoen zeer aan maar altijd zal de voet getraind moeten worden om weer in goede balans te komen.
  Ik hoop in elk geval met alle adviezen en trainingen weer goed te lopen en Hamertenen en Hallux Valgus te elimineren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.