7 Voordelen van Probiotica

De mensen die me al wat langer volgen weten dat ik met mijn geboorte een slechte start heb gemaakt. Al direct na mijn geboorte kwamen we erachter dat mijn darmen maar voor 30% werkte en daarnaast had ik heel veel last van mijn longen. Niet lang erna kreeg ik het label Cystic Fibrosis toegeschreven door de artsen. Een ongeneselijke ziekte waarvan de leeftijdsverwachting toen die tijd zo’n 18-20 jaar was.

Door dit label kreeg ik voor elke loopneus antibiotica toegeschreven. Het resultaat was dat ik voor mijn 2e levensjaar al meer dan 28 penicillinekuren achter de rug had! Superfijn dat ik dit tot mijn beschikking had, maar niet zo fijn voor mijn darmen. Die werden er uiteindelijk alleen maar slechter door aangezien antibiotica zowel de goede als slechte bacteriën in je buik doden.

Gelukkig kregen we op mijn 8e levensjaar te horen dat de diagnose Cystic Fibrosis niet bij mij hoorde en dat ondanks ik alle symptomen had, er na 8 jaar lang testen uitkwam dat dit niet deze ziekte was. Zo werd mijn label ineens van me af gehaald.

Ontzettend blij met dit nieuws gingen we verder opzoek naar de opbouw van mijn darmen.

Na een jarenlange zoektocht zijn we erachter gekomen dat het bij (intensief) antibioticagebruik heel belangrijk is om je darmflora weer op te bouwen met goede probiotica.

Door prebiotische groenten te eten, door gefermenteerde groenten te nuttigen (denk aan kimchi of zuurkool) en uiteraard kun je ook opteren voor een hoog gedoseerd probiotica-supplement.

Het toevoegen van probiotica aan je dagelijkse voeding brengt verschillende mogelijke gezondheidsvoordelen met zich mee. Je leest ze hieronder.

De 7 Gezondheidsvoordelen van Probiotica

Onderstaande voordelen van probiotica zijn afkomstig uit het artikel “Voordelen Probiotica: 7 Bewezen Gezondheidsvoordelen” van Elkehaptelt.nl.

Voordeel Probiotica #1: Kunnen helpen om diarree te voorkomen en te verhelpen

Probiotica staan bekend om hun preventieve vermogen tegen diarree. Daarnaast kunnen ze ook de symptomen van diarree verminderen als je hier al last van hebt.

Diarree is een gebruikelijke bijwerking van het gebruik van antibiotica. Deze bijwerking ontstaat omdat antibiotica een negatief effect hebben op de balans tussen goede en slechte bacteriën.

De verstoorde darmflora kan leiden tot diarreeklachten.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het gebruik van probiotica samenhangt met een verminderd risico op antibiotica-gerelateerde diarreeklachten.

Uit een onderzoek bleek dat het gebruik van bepaalde probiotische stammen de duur van infectie-gerelateerde diarree met gemiddeld 25 uur kan terugbrengen.

De probiotische stam die volgens onderzoekers het meest bijdraagt aan het bestrijden van diarreeklachten is Lactobacillus rhamnosus.

Voordeel Probiotica #2: kunnen helpen om sommige mentale aandoeningen te verbeteren

Het klinkt misschien een beetje raar, maar je kunt door je darmflora te verbeteren ook je mentale stabiliteit vergroten.

Er zijn steeds meer onderzoeken die darmgezondheid koppelen aan je algehele stemming en mentale gezondheid.

In dierproeven én onderzoeken onder proefpersonen bleek dat het gebruik van probiotica-supplementen sommige mentale aandoeningen kan verbeteren.

Zo blijkt uit maar liefst 15 wetenschappelijke onderzoeken dat de zogenaamde Bifidobacterium en Lactobacillus-stammen het ontstaan van angsten, depressie, autisme, dwangstoornissen en geheugenproblemen kunnen tegengaan. Deze resultaten werden geboekt gedurende 1 tot 2 maanden supplementgebruik.

Een onderzoek onder 70 personen gedurende 6 weken wees uit dat de personen die tijdens deze periode probiotica namen duidelijke voordelen ervoeren op het gebied van algehele gezondheid, depressie, angst en stress.

Bij een ander onderzoek, onder 40 personen die kampten met een depressie, werd vastgesteld dat het nemen van probiotica gedurende 8 weken de depressie wist te verminderen.

Daarnaast werden bij deze mensen minder ontstekingswaarden gemeten en ook bleken de insulinewaarden in het bloed beter te zijn.

Voordeel Probiotica #3: kunnen helpen het hart gezond te houden

Probiotica kunnen je mogelijk bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten doordat ze een positief effect hebben op de cholesterolwaarden.

Er zijn namelijk probiotische stammen die melkzuur produceren in het spijsverteringskanaal. Hierbij wordt gal afgebroken.

Gal is een stofje dat door je lichaam wordt aangemaakt om vetzuren af te breken. Het bestaat voor een groot deel uit cholesterol. Doordat gal makkelijker wordt afgebroken onder invloed van sommige probiotica komt er minder cholesterol in de bloedsomloop terecht.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er vijf onderzoeksverslagen zijn waarin wordt aangegeven dat het nuttigen van probiotische yoghurt gedurende 2 tot 8 weken al een cholesterolverlagend effect kan hebben.

Naast het cholesterolverlagend effect, waarbij met name het ‘slechte’ LDL-cholesterol wordt verlaagd, kunnen probiotica mogelijk ook een mild bloeddrukverlagend effect hebben.

Hoe lang je probiotica moet gebruiken voor dit effect? Onderzoekers geven aan dat, om dit bloeddrukverlagend effect te ervaren, probiotica-gebruik gedurende ten minste 8 weken is vereist.

Voordeel Probiotica #4: kunnen mogelijk helpen om bepaalde (huid)allergieën te bestrijden

Bepaalde probiotische stammen kunnen bijdragen aan het verminderen van eczeem bij kinderen en zuigelingen.

Zo werd erbij een onderzoek vastgesteld dat de symptomen van zuigelingen die kampten met eczeem verbeterden als zij melk kregen toegediend die was verrijkt met probiotica. De zuigelingen die deze probiotica niet kregen toonden geen of minder verbetering.

Een ander onderzoek volgde de kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap probiotica hadden genomen. Uit dit onderzoek bleek dat deze kinderen 83% minder kans hadden op eczeem gedurende de eerste twee jaar van hun leven.

Bovenstaande onderzoeksresultaten zijn veelbelovend, maar om de daadwerkelijke effectiviteit van probiotica met betrekking tot huidproblemen te kunnen duiden is meer onderzoek nodig.

Ook zijn er veelbelovende resultaten over een ontstekingsremmende functie van probiotica bij mensen met een melk- of zuivelallergie. Ook hier is meer onderzoek nodig om het daadwerkelijke verband tussen probiotica en zuivelallergieën vast te kunnen stellen.

Voordeel Probiotica #5: kunnen helpen spijsverteringsproblemen te voorkomen

In Nederland kampen momenteel 80.000 mensen met een chronische darmontsteking. Ongeveer de helft van deze personen heeft te maken met colitis ulcerosa.

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm.

Uit onderzoek is gebleken dat sommige probiotische Bifidobacterium en Lactobacillus-stammen de symptomen van milde Colitis ulcerosa kunnen verbeteren.

In een onderzoek werd zelfs aangetoond dat het gebruik van probiotica net zo effectief kan zijn als het gebruik van medicijnen om colitis ulcerosa in bedwang te houden.

Onderzoek wijst er ook op dat het gebruik van probiotica nuttig kan zijn om te helpen tegen de symptomen van prikkelbare darm syndroom.

Je kunt buikpijn door probiotica dus laten afnemen!

Voordeel Probiotica #6: kunnen helpen je immuunsysteem te verbeteren 

Door een gezonde darmflora in stand te houden met probiotica is je spijsverteringskanaal beter in staat om vezels te verwerken tot korteketenvetzuren zoals butyraat, propionaat en acetaat.

Deze vetten zijn belangrijk voor je darmwand en ze dragen bij aan verschillende stofwisselingsfuncties.

Deze vetten zijn daarnaast ook belangrijk voor het immuunsysteem. Ze verstevigen namelijk de darmwand, waarmee wordt voorkomen dat er ongewild schadelijke stoffen de darmwand passeren en in de bloedbaan terecht komen.

Probiotica kunnen je immuunsysteem een boost geven door dat ze de darmflora herstellen en slechte bacteriën tegengaan.

Bij verschillende onderzoeken werd het verband tussen probiotica-gebruik en het immuunsysteem vastgesteld. Onderzoek onder kinderen wees op een verminderde kans van infecties aan de luchtwegen.

Ook is er bij wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat sommige probiotica-stammen effectief zijn voor het verminderen van infecties aan de urinewegen bij vrouwen.

Voordeel Probiotica #7:  kunnen helpen bij gewichtsverlies en vetverlies

 Yep, ook voor gewichtsverlies kunnen probiotica op verschillende manieren een nuttige rol spelen.

Maar, dit betekent niet dat je onbeperkt pizza kunt eten zolang je er een probiotica-capsule bij neemt… Het ligt (helaas) toch iets genuanceerder. Niet elke probiotica functioneert op dezelfde manier.

De ene probiotica-stam werkt subtieler dan de andere, sommigen dragen zelfs niet bij aan gewichtsverlies.

Probiotica kunnen je langer een verzadigd gevoel geven, meer calorieen laten verbranden en minder vet laten opslaan.

Dit komt mede doordat bepaalde hormonen, zoals GLP-1, positief worden kunnen worden beïnvloed door probiotica. GLP-1 is een hormoon dat ervoor zorgt dat de maag langer vol blijft.

Andere onderzoeken wijzen uit dat er zelfs probiotica-stammen zijn die een directe invloed hebben op gewichtsverlies.

In een onderzoek onder vrouwen die aan afslankdieet volgden wees uit dat vrouwen die Lactobacillus rhamnosus namen gedurende 3 maanden 50% meer gewichtsverlies hadden dan vrouwen die deze probiotica-stam niet gebruikten.

Dit mag toch wel een spectaculair resultaat genoemd worden!

Om alle verbanden tussen specifieke probiotica-stammen en gewichtsverlies in kaart te brengen is aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig, maar er zijn dus zeker indicaties dat het gebruik van probiotica gewichtsverlies kan ondersteunen.

Wat is een goed probiotica supplement?

Persoonlijk opteer ik voor Foodie Ultimate Probiotica.

De belangrijkste reden is dat een hoogwaardig probiotisch supplement zich kenmerkt door de hoeveelheid probiotische bacteriën die daadwerkelijke levend de darmen bereiken.

Bij Foodie hebben ze hierover nagedacht en ze vergroten deze kans door middel van verschillende vondsten.

Ten eerste kent het een (zeer) grote dosering van maar liefst 30 miljard probiotische organismen. Hierdoor is de kans stukken groter dat er miljarden bacteriën levend de darmen bereiken.

Ten tweede bestaan de bacteriën uit 10 bacteriestammen die allen zijn geselecteerd op weerbaarheid tegen de zure omgeving van de maag. Hierdoor hebben ze een grotere overlevingskans.

Ten derde zijn de capsules de gepatenteerde DRCaps®, welke de probiotica beschermen tegen de zure omgeving van de maag.

Wil jij ook profiteren van de gezondheidsvoordelen van probiotica? Dan raad ik je van harte Foodie Ultimate Probiotica aan.

Je kunt dit hoogwaardige probiotica-product extra voordelig krijgen via deze link.

Momenteel hebben ze bij Foodie een leuke 1+1 gratis actie.


Heb je ervaringen met probiotica? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder, ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.