Zo laat je kinderen meer groenten eten

8 Praktische tips om je kinderen meer groenten te laten eten

Zo laat je kinderen meer groenten eten

Je eet al een tijdje Paleo en het bevalt je erg goed. Al die groenten, ja, dat is eigenlijk een heel goed idee. Je voelt én ziet het aan je lichaam. Je huid ziet er beter uit, je hebt meer energie en die hardnekkige klachten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Kortom; dit wil je met meer mensen delen. Te beginnen met je partner en je kinderen. Maar hoe doe je dat? Kinderen (en mannen trouwens ook) kunnen al snel roepen dat ze iets niet lusten. Groenten? Nee, die hoeven ze niet.

Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, maar veel kinderen hebben toch weleens zo’n fase waarin ze alles wat op groenten lijkt liever niet eten. Met de bijbehorende drama’s aan tafel…

Niet handig, want groenten bevatten enorm veel voedingsstoffen die groeiende kinderen juist zo goed kunnen gebruiken. Hoe laat je ze er meer van eten? Ik geef je een aantal tips!

1 Houd je maaltijden eenvoudig.

Uitgebreide schotels met heel veel verschillende kruiden doen het niet bij alle kinderen even goed. Is jouw kind er ook zo één? Dan kun je je maaltijden misschien wat simpeler maken. Denk aan gewokte groenten met kip en kerrie. Is je kind dol op rozijnen en/of kokos? Mooi, want dat kun je daar prima doorheen doen. Maak het zo lekker mogelijk door ingrediënten toe te voegen die goed in de smaak vallen. Dan valt hier en daar een nieuwe groente al minder snel op.

2 Zijn er groenten die je kinderen wel lusten? Zet die vaker op tafel.

Elke dag de strijd aangaan wanneer het om het proberen van nieuwe groenten gaat is natuurlijk echt geen pretje. Voel je daarom niet bezwaard om regelmatig groenten op tafel te zetten waarvan je weet dat je kind dat echt lekker vindt. Zelfs al is het die week de vierde keer dat je zoete aardappel op tafel zet. Vaker dezelfde groenten is tenslotte heel veel beter dan helemaal geen groenten.

Zo laat je kinderen meer groenten eten

3 Betrek kinderen bij het boodschappen doen.

Voor een kind bestaat eten meestal niet uit het verzamelen van de ingrediënten en het zorgvuldig bereiden hiervan. In plaats daarvan krijgen de meeste kinderen een bord voor hun neus en wordt er van ze verwacht dat ze de inhoud daarvan opeten. Ze hebben geen enkele connectie met de voeding op hun bord. Neem je ze echter mee naar de supermarkt om ‘gekke groenten’ uit te zoeken, of laat ze op zoek gaan naar de komkommer of de uien, dan zijn die groenten ineens een stuk leuker. Het effect wordt alleen maar groter wanneer je kinderen meeneemt naar een boerderij waar ze kunnen zien hoe groenten nu eigenlijk groeien. Of wat dacht je van een mini moestuintje aan huis? Al is het maar een plantje in de vensterbank. Wanneer je hun interesse wekt op dit gebied, zullen ze de groenten sneller opeten.

4 Laat kinderen een handje helpen in de keuken.

Laatst zag ik speciale messen voor kinderen waarmee ze jou kunnen ‘helpen’ met koken. Deze messen snijden wel groenten, maar niet in handjes. Een veilige manier om kinderen te laten helpen in de keuken dus, zo geef je ze ineens een beetje verantwoordelijkheid waarna ze trots kunnen vertellen dat zij hebben geholpen met koken. Net als mama of papa. Je begrijpt het al; een zelf gemaakte maaltijd is echt veel lekkerder. Bovendien nodigt het helpen in de keuken kinderen ook uit om de ingrediënten alvast (voor) te proeven.

Zo laat je kinderen meer groenten eten

5 Maak gebruik van hun held.

Heeft jouw kind een favoriete atleet, artiest of ander rolmodel waar hij/zij helemaal fan van is? Maak daar gerust gebruik van. Ik heb zo’n vermoeden dat de tekenfilm Popeye heel veel kids heeft aangezet om spinazie te gaan eten. Niet helemaal eerlijk natuurlijk. Want hoe weet jij nou of K3 (bestaat dat nog?) ook zo van worteltjes houdt, maar ik vermoed dat je kids je dat niet kwalijk zullen nemen wanneer ze ouder zijn.

Ook ‘prinsessen en draken smoothies‘ doen het over het algemeen erg goed om kinderen wat extra groenten binnen te laten krijgen.

6 Wees zelf een rolmodel.

Als je zelf (of je partner) regelmatig zit te klagen aan tafel dat je iets echt niet lust of niet lekker vindt? Of verzucht je ‘pff, het is dat avocado zo gezond is, maar anders zou ik het niet eten’? Dan kun je niet van je kind verwachten dat hij/zij de avocado wel met plezier opeet. Kinderen doen over het algemeen hun ouders na, dus wanneer jij je bord met smaak leeg eet, inspireer je je kind om hetzelfde te doen.

Zo laat je kinderen meer groenten eten

7 Dwing je kinderen niet.

Kun je je nog herinneren dat je vroeger je bord altijd leeg moest eten, ook als je het niet lustte? Weet je ook nog hoe je je daarbij voelde? Ja? Wellicht herinner je je ook de weerstand die je nu nog steeds hebt tegen die bepaalde voeding. Nog steeds voelt het alsof je je bord leeg moet eten, ook nu je allang volwassen bent. Daardoor eet je vaak teveel, smaakt je eten minder goed én heb je nog steeds niet echt zin in groenten. Hoe zou dat zijn als je ouders je vroeger niet hadden gedwongen om bepaalde dingen te eten? Waarschijnlijk was je dan nu een stuk flexibeler met voeding!

Kortom: dwing je kids niet om iets te eten wat ze niet lusten. Heb geduld met ze. Zeggen ze dat ze genoeg hebben gehad halverwege hun portie? Oké, prima, ga er vanuit dat ze vol zitten en dat ze naar hun lichaam luisteren. ’s Avonds opnieuw honger? Dan kunnen ze kiezen uit gezonde snacks zoals wat (rauwe) nootjes, een stuk fruit of snackgroenten. Geef kinderen geen straf omdat ze iets niet willen eten of niet lusten. Laat ze uiteraard alles proeven wat ze op hun bordje krijgen, maar bedenk je wel dat jijzelf ook niet alles meteen lustte. De tweede of derde keer vinden ze die ene groente misschien al minder vies, en nog wat later eten ze ‘m misschien probleemloos op.

8 Afleidingsmanoeuvres.

Tijdens een overleg voor Paleo Magazine kwam het idee voor dit artikel op tafel, en ik kreeg daarbij meteen een supergoede tip van een gezonde moeder. Leid je kinderen af! Haar dochtertje liet duidelijk merken dat ze géén zin had om een gerecht met tomaten op te eten. Maar door haar rustig te gaan laten zitten en af te leiden met een gezellig gesprek, begon ze spontaan te eten. Zo makkelijk kan het zijn!

 

Hopelijk heb je iets aan de deze tips. In het septembernummer van Paleo Magazine vind je trouwens een aantal heerlijke lunches speciaal voor kinderen(met groenten erin) én een special met makkelijke diners die heel erg kids-proof zijn. Houd het magazine dus in de gaten!

Heb jij nog een goede tip die je gebruikt om je kinderen meer groenten te laten eten? Laat ‘m hieronder zeker achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.