Stadsmoestuin - Update 2

De Stadsmoestuin – Update 2

Stadsmoestuin-update2-10

In april dit jaar legde ik mijn allereerste Stadsmoestuin aan, een ietwat uit de hand gelopen project. De laatste moestuin-update plaatste ik in mei, en in de tussentijd heeft de natuur niet stilgestaan en ikzelf ook niet! Zo haalde ik er wat nieuwe planten bij, legde ik op het balkon aan de andere kant van ons huis ook een klein moestuintje aan en zijn er helaas ook wat projectjes mislukt. Tijd voor een nieuwe update dus, met lekker veel foto’s.

Stadsmoestuin-update2-12

Allereerst de courgette. Zoals je ziet haalde ik daar een mooi exemplaar af! Uiteindelijk heb ik er in totaal 4 courgettes vanaf kunnen halen, maar er zaten zo enorm veel bladluizen op dat de plant het niet heeft overleefd. Hij schimmelt weg, heel zonde! Als ik had geweten dat bladluizen veel ziektes bij zich dragen die funest voor planten kunnen zijn, dan had ik ze eerder bestreden. Een goede les voor volgend jaar dus!

Stadsmoestuin-update2-9

Om bladluizen op een natuurlijke manier tegen te gaan, kocht ik 2 zogenaamde insectenhotels. (zoals te zien op de bovenste foto) Lieveheersbeestjes schijnen namelijk dé ultieme luizen-eters te zijn, dus die kan ik maar beter een mooi onderkomen bieden op mijn dakterras. De tuin trekt natuurlijk ook andere insecten; zo zie je hierboven een bij op mijn roodblad basilicum. (die overigens mooie bloemen heeft!)

Stadsmoestuin-update2-5

Ook bosaardbeitjes heb ik volop. Ze zijn heel klein maar wel echte smaakbommetjes! Ik vind ze echt veel lekkerder dan gewone aardbeien.

Stadsmoestuin-update2-4

De koolsoorten doen het over het algemeen ook goed. De spruitjes laten nog even op zich wachten (logisch, gezien het seizoen). Wel hebben er veel vlinders hun oog op gericht; zij leggen er echt volop eitjes met de nodige rupsen als gevolg. (heel interessant om te zien hoe zo’n vlinder eitjes legt trouwens!)
De bloemkolen die ik had geplant hebben het helaas ook niet overleefd.. Er kwamen mooie witte bloemkooltjes op, maar na een paar weken hebben ze bruine vlekken gekregen en zijn ze weggeschimmeld. Aan de bladeren is niets te zien, alleen de bloemkool is aangetast. Ik heb geen idee hoe het kan! Misschien is er teveel water op gekomen?
Natuurlijk is dit wel een mooie kans om nog snel iets nieuws te zaaien in de bak die leeg is gekomen.

Stadsmoestuin-update2-3

De broccoli doet het gelukkig wel goed; over een paar weken hoop ik hiervan te kunnen oogsten!

Stadsmoestuin-update2-2

Ook kerstomaatjes heb ik volop! Dit was zo’n goedkope plant waarvan ik had gedacht dat er maar 1x tomaatjes aan zouden komen. Nou, dat niet dus, want hij hangt nu helemaal vol met nieuwe tomaatjes. Veel meer dan er eerst aan zaten.

Stadsmoestuin-update2-1

Deze kruidenbak is een nieuwe aan winst; eigenlijk is het de bedoeling dat je in het voorste bakje je telefoon, zonnebril, etc. legt wanneer je in de tuin zit, en daaronder is nog een plateautje voor andere spullen. Ik gebruik het gewoon helemaal voor kruiden! In het achterste vak staan koriander en bernagie, en aan de voorkant peterselie en basilicum. Op het plateautje eronder (staat niet op de foto) heb ik kruidenplantjes gezet die ik in de supermarkt kocht. Die doen het buiten een stuk beter dan op de vensterbank.

Stadsmoestuin-update2-8

Rabarber groeit ook enorm goed! Ik heb er al eens van geoogst, maar er zit nog genoeg aan om vaker van te eten. Heerlijk!

Stadsmoestuin-update2-7

In een van mijn vorige artikeltjes over mijn stadsmoestuin schreef ik nog dat ik niet verwachtte dit jaar al vijgen aan mijn boompje te zien, omdat deze nog zo klein was. Inmiddels is het boompje een stuk groter en beginnen er zelfs vijgen te verschijnen!

Stadsmoestuin-update2-6

De rode bietjes doen het heel wisselend. Hier heb ik er toevallig twee tegen elkaar aan staan, maar daaromheen heb ik er nog meer die allemaal wat traag groeien. Een aantal weken geleden kon ik 1 flinke biet oogsten maar de rest laat nog even op zich wachten. Geeft niks, ik heb alle tijd!

Stadsmoestuin-update2-11

Aangezien mijn vingers steeds groener beginnen te worden besloot ik op ons balkon aan de voorkant van het appartement ook een en ander te planten/zaaien. Op de voorgrond zie je een klein, zelfgekweekt citroenboompje. Vorig jaar zaaide ik ze binnen in potjes, en begin dit jaar konden de boompjes naar buiten. Van dit exemplaar dacht ik dat deze de vele regen niet had overleefd, maar er begonnen volop nieuwe takjes aan te komen. Leuk!
Daarachter heb ik regenboog snijbiet gezaaid, wat dus heel erg goed opkomt. Ik ga deze plantjes binnenkort uitdunnen zodat ze elkaar niet verdringen. Wat ik weghaal eet ik in een salade!
Vervolgens zie je ook een druivenstruik, deze is winterhard dus ik hoop dat deze volgend jaar al een heel eind tegen de gevel aan is gegroeid.
Helemaal op de achtergrond heb ik nog pastinaken gezaaid, het duurde even voor ze opkwamen (al las ik online dat dat normaal is) maar nu groeien ze lekker door. Ook deze zal ik binnenkort nog uit moeten dunnen.
Ik ben in ieder geval helemaal blij met mijn moestuin, ik begin nu al volop plannen te maken voor het komende jaar.

Comments 1

  1. Hallo Marinka,

    Wist je dat de bladeren van broccoli ook erg lekker zijn? Je snijdt ze fijn (ook de steeltjes), kookt ze met een beetje water ca. 3 min, giet ze af en daarna doe je er meteen olijfolie, citroensap, peper en zout over en laat het afkoelen. Een heerlijke salade!

    Groeten loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.