Deepak Chopra Amsterdam

De mooiste Deepak Chopra quotes voor een gezonde levensstijl

Deepak Chopra quotes

Een gezonde levensstijl ondersteunt het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Een simpel gegeven, maar er zijn zoveel manieren waarop je gezond kunt leven. Gezond eten is natuurlijk één ding, en dan niet zomaar een dieet volgen maar de voeding eten die bij jouw lichaam past. Vervolgens komen we al snel op beweging en dus niet de hele dag stilzitten en ook voldoende slaap en minder stress zijn voor de hand liggend bij het begrip gezonde levensstijl.

Deepak Chopra en Mind Body Eating

Maar wat kun je eigenlijk nog meer doen? Kún je eigenlijk nog wel meer doen dan dat? Jazeker! Om je daarvoor te inspireren heb ik 3 van de mooiste quotes van Deepak Chopra voor je uitgezocht. Omdat dit een heel inspirerende man is en zijn quotes me al jaren aanspreken vond ik het nu weleens tijd om dit te integreren in de wereld van Mind Body Eating (en dat past dus ook perfect binnen je Paleo lifestyle).

In the midst of movement and chaos, keep stillness inside of you.

Vrij vertaald (en wellicht mijn eigen interpretatie) betekent dit dat het belangrijk is om de rust in jezelf te vinden, ook wanneer je om je heen enkel chaos en drukte ervaart. Stress op het werk, het OV wat vertraging heeft waardoor je je afspraak gaat missen. Je telefoon die continue afgaat, noem het maar op. In dit soort stressvolle momenten is het juist zo belangrijk om in jezelf de rust te bewaren.

Rust vinden in jezelf

Waarom? Je hebt namelijk geen controle over externe omstandigheden, maar je kunt wél bepalen hoe jij erop reageert. Blijf je rustig, dan kun je met een helder hoofd keuzes blijven maken. Dat betekent ook kiezen wanneer je je telefoon gewoon op stil zet, en natuurlijk wat je gaat eten. Door rust te vinden blijf je toch in contact met je lichaam en voel je dus veel beter aan wanneer je honger hebt, wanneer je behoefte hebt aan fysieke rust of juist aan beweging én welke voeding jou op dat moment het beste zou voeden. Zo voorkom je dat je ineens onhoudbare trek krijgt in suikers of naar de frietboer gaat voor het diner, terwijl je met net zo veel gemak een voedzame maaltijd met groenten had kunnen maken – iets waar je je waarschijnlijk stukken beter bij zou voelen.

When you make a choice, you change the future.

Kiezen voor jezelf, voor een gezonde maaltijd, voor een rustmomentje of juist voor een reep chocolade. Iedere keuze die je maakt heeft invloed op de toekomst, zowel op korte als lange termijn. Kies je er bijvoorbeeld voor om een gezonde maaltijd voor jezelf klaar te maken, ondanks dat je het druk hebt, dan kom je erachter dat dat eigenlijk best haalbaar is en is de kans groot dat je dat in de toekomst vaker gaat doen.

Iedere keuze is er één

Kies je ervoor om juist niet zo goed voor jezelf te zorgen door iets te eten waar je je niet goed bij voelt, dan ervaar je in de nabije toekomst misschien fysieke klachten. Iets wat overigens niet erg is, want ook daar kun je van leren. Iedere keer kom je tenslotte weer voor een nieuwe keuze te staan en daarbij neem je voorafgaande ervaringen met je mee. Zo kun je ontdekken dat bepaalde voeding inderdaad niet voor je werkt (of juist wel, misschien zelfs tegen je verwachting in!) en de volgende keer voor een andere optie kiezen.

Precies waarom ik altijd zeg dat het belangrijk is om niet te streng voor jezelf te zijn. Verwacht geen perfectie, je kunt slechts iedere keer een keuze maken. Iedere keuze die je maakt bepaalt een klein stukje van het pad wat je bewandelt. Jij bepaalt dus welke kant je uiteindelijk op gaat en je kunt dat pad altijd bijstellen.

All great changes are preceded by chaos.

Deze quote heeft voor mij persoonlijk een heel diepe betekenis en daarom wil ik deze graag met je delen, ook omdat hij zo mooi aansluit bij bovenstaande quotes. Soms verandert er iets heel groots in je leven en dat kan een rollercoaster aan emoties met zich meebrengen. Van euforie tot angst, afgewisseld met een overweldigend gevoel van onzekerheid. Niet heel comfortabel, maar dat is juist een teken dat je voor een grote verandering staat. Het betekent dat je een mooie, waardevolle les gaat leren.

Eerst chaos, dan verandering

Zelf leerde ik dit toen ik in 2014 mijn eerste kookboek zelf uitgaf (en daar letterlijk al mijn spaargeld in stopte), toen ik ging trouwen, toen ik pas zwanger was en ook laatst weer toen ik mijn cursus Eten op Gevoel uitgaf. Iedere keer heeft de chaos die je bij zulke grote dingen ervaart betrekking op een gemaakte keuze. Vooraf weet je al een beetje dat je hart of intuïtie je vertelt dat je iets specifieks wilt gaan doen. Je kiest ervoor. Maar hoe dichterbij je komt, hoe meer chaos je ervaart. Je voelt twijfels (‘is dit wel echt de juiste keuze?’, ‘kan ik dit wel?’ of ‘ben ik dit wel waard?’) en je staat misschien zelfs op het puntje van afhaken.

Maar wanneer je de rust in deze chaos weet te vinden lijkt alles ineens op zijn plaats te vallen en heb je een enorme stap gezet. Het voelt weer goed. Iets wat je zonder dat gevoel van chaos vooraf niet had kunnen ervaren.

Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je anders gaat eten. Er komen allerlei vragen en onzekerheden in je op. Maar wanneer je uiteindelijk de stap hebt gezet lukt het ineens en zou je niet meer terug willen. Hetzelfde geldt ook wanneer je met een nieuwe baan begint (of ervoor kiest om een eigen onderneming op te zetten). En wanneer je gaat verhuizen, een nieuwe relatie aangaat, enzovoorts.

Deepak Chopra live in Amsterdam op 24 mei 2018

Mocht je trouwens meer willen weten over Deepak Chopra, dan kun je hem op 24 mei 2018 in het echt meemaken! Hij geeft dan een conferentie in Amsterdam en ik vermoed dat hij daar heel wat interessante inzichten gaat delen.

Meer informatie en tickets vind je hier.

En jij? Wat is jouw favoriete quote die je keer op keer helpt om op een andere manier naar een situatie te kijken?

Deepak Chopra Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.