eerste hulp bij buikgriep

Eerste hulp bij buikgriep of voedselvergiftiging (wanneer je paleo eet)

eerste hulp bij buikgriep

Welkom in de wereld van de maag-darm ellende… Buikgriep of voedselvergiftiging hebben is géén pretje en je wilt er zo snel mogelijk weer vanaf komen. Ook ik werd laatst getroffen en besloot daarom mijn ervaringen met je te delen! Ik krijg namelijk vaak de vraag wat je kunt eten (wanneer dat weer gaat) wanneer je Paleo eet, bij buikgriep en diarree. De droge boterhammen of beschuitjes zijn voor Paleo-ers tenslotte vaak geen optie, zeker niet als ze gevoelig zijn voor gluten. Maar om nou meteen een salade te eten? Je wilt tenslotte niet nog een paar dagen langer op het toilet zitten.

Allereerst de basics. Laat ik nog even herhalen dat ik geen arts ben en dus geen medisch advies geef, ga dus zeker naar een arts wanneer je denkt dat dat nodig is. Oké? Mooi. Ik geef je wél wat tips om het jezelf comfortabeler te maken en die je kunnen helpen om sneller op krachten te komen.

Wat is buikgriep en wat is voedselvergiftiging?

Buikgriep en voedselvergiftiging zijn niet hetzelfde, maar de symptomen komen grotendeels overeen. Buikgriep ontstaat door een bacterie, virus of parasiet. Deze kun je oplopen door bijvoorbeeld iets aan te raken wat besmet is, door iemand in je huishouden die het heeft, een collega, enzovoorts. Voedselvergiftiging ontstaat puur door het eten van besmet voedsel, vaak gaat het hierbij om een bacterie.

De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep. Bij een voedselvergiftiging moeten mensen relatief vaker naar een arts. Hoeveel last je zult krijgen van zo’n infectie verschilt per persoon: hoe sterk is je weerstand (je immuunsysteem), ben je kind of juist oud, enzovoorts.

In mijn geval was het een simpel potje (niet zelfgemaakte) kimchi wat de boosdoener was; na het eten daarvan een aantal uren een beetje misselijk, tot de echte symptomen op gang kwamen. Vervolgens lag ik 2 dagen op bed met koorts en was ik 3 kilo afgevallen… En dan heb ik het nog niet over het feit dat dit begon tijdens een autorit van ca. 100km, waar we uiteindelijk ruim 2 uur over hebben gedaan vanwege de vele stops. Mijn man had echter hetzelfde gegeten en had alleen wat last van zijn darmen, verder helemaal niets.

eerste hulp bij buikgriep

Tijdens de buikgriep

Wanneer de klachten op hun ergst zijn, kun je eigenlijk het beste uitzieken. Er is geen quick fix voor buikgriep, maar het voordeel is dat de klachten wél binnen 1-4 dagen helemaal over zijn. Dat is ook best snel eigenlijk, al weet ik ook wel dat die dagen echt heel lang kunnen duren.

Probeer in ieder geval voldoende vocht binnen te krijgen, al zijn het maar kleine slokjes per keer.

Ik kreeg als tip om keltisch zeezout op te lossen in water en er eventueel een beetje honing in te doen, en dit op te drinken. Zo maak je je eigen ORS drank en houd je je mineralenbalans op peil. Kijk uiteraard of je dit verdraagt en luister altijd naar je lichaam.

Ook thee van verse gember kan helpen tegen de misselijkheid, vooral wanneer je echt dorst hebt. Mijn man keek me heel raar aan toen ik (als koortsend) in een super heet bad zat om het ‘warm te krijgen’ en ik ook nog om gemberthee vroeg, maar dat was het eerste drankje wat ik echt goed binnen hield. Water viel tot dan toe te zwaar, de gemberthee ging perfect.

Tijdens het herstel

Op een gegeven moment durf je weer wat te gaan eten, maar waar begin je? Luister altijd eerst naar je eigen voorkeuren, je lichaam geeft vaak wel aan of iets een goed idee is of niet, alleen al wanneer je het ruikt. Het zal je misschien ook opvallen dat je neus extra gevoelig is in de dagen tijdens en na je buikgriep.

Onderstaande voedingsmiddelen zijn over het algemeen licht verteerbaar en rijk aan voedingsstoffen, zodat je snel herstelt.

Fase 1:

De aller-, allereerste voeding om weer te proberen.

 • Bouillon
  Kip of rund, zolang het maar lang getrokken is en natuurlijk het liefste van grasgevoerde dieren. Deze shotjes Oerbouillon zijn bijvoorbeeld heel handig om op voorraad te hebben in de vriezer.
  Waarom bouillon zo goed voor je is, lees je in dit artikel. Het is hoe dan ook een aanrader om mee te beginnen om aan te sterken.
 • Banaan
  Bevat veel kalium, wat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de mineralenbalans in het bloed. Daarnaast bevat een banaan natuurlijk ook wat koolhydraten om je voorzichtig energie te geven en schijnt het stoppend te werken in de darmen.
 • Ander fruit
  Ben je niet zo dol op banaan, dan is het geen goed idee om juist dat als eerste te gaan eten. Je kunt ook wat bessen proberen, of juist stukjes ananas of mango. Kijk waar je zin in hebt.

eerste hulp bij buikgriep

Fase 2:

Gaan bouillon en fruit goed? Dan kun je een stapje verder! Eet het liefst kleinere porties, en probeer niet teveel verschillende ingrediënten te combineren. Je maag en darmen zijn nog niet helemaal hersteld en zullen nog niet alles optimaal verteren. Eet bijvoorbeeld eerst een kopje soep tot je genoeg hebt, een paar uur later een gekookt eitje, en als je weer honger hebt nog avocado of een glas kombucha.

 • Soepen
  Soepjes met bouillon als basis, maar nu ook met lekker wat (goed gekookte) groenten erin. Eventueel met goed gegaarde stukjes vlees of kip. Zo krijg je alweer wat meer vezels binnen en een hele lading aan voedingsstoffen, die kan je lichaam nu goed gebruiken.
 • Gekookt eitje
  Proteïnen binnen krijgen is belangrijk, zeker tijdens het herstel na ziekte. Voor mij is ei heel licht verteerbaar en dat smaakt me altijd goed, dus een gekookt eitje gaat er al snel in. Wanneer ei bij jou wat zwaarder valt dan kun je ook stukjes goed gegaarde kip of witte vis proberen te eten.
 • Crackers
  Om eerlijk te zijn had ik niet gedacht dat lijnzaadcrackers een succes zouden zijn na buikgriep, maar daar had ik ineens echt zin in. Na 1 cracker zat ik al vol, maar mijn maag had er verder geen moeite mee om het te verteren. Bij iHerb hebben ze ook lekkere crackers van cassavemeel, die zijn nog ietsje lichter verteerbaar.
 • Avocado
  Lekker zacht, vol gezonde vetten en voedingsstoffen. Een avocado, met een klein beetje zout erop, kan je weer wat meer energie geven.
 • Kombucha
  Kom maar op met die probiotica! Een glaasje (rauwe!) kombucha draagt bij aan je vochtbalans maar levert je ook nog eens goede darmbacteriën op, zodat die meteen aan de slag kunnen met de herstelwerkzaamheden in je lijf. Daarnaast is kombucha vrij zuur waardoor het makkelijker verteert.
Fase 3 en verder

Fase 3 is de laatste fase in je herstel en al een stuk makkelijker. De ene persoon zal merken dat hij eigenlijk alles weer gewoon kan eten zoals hij gewend was, hetzij in iets kleinere porties. Je kunt nu bovenstaande voedingsmiddelen gaan combineren en de selectie uitbreiden naar je eigen smaak. Luister altijd naar je lichaam en kijk waar je zin in hebt. Als een maaltijd je echt niet aanspreekt, dan is dat waarschijnlijk nog teveel gevraagd van je lijf.

 • Smoothie bowls
  Makkelijk te maken (handig als je nog niet echt de energie hebt om uitgebreid in de keuken te staan) en je kunt er zó veel voedingsstoffen in stoppen. Ik maak bijvoorbeeld smoothiebowls op basis van fruit, greens poeder, veel collageen (om weer proteïnen aan te vullen die makkelijk verteerbaar zijn, en dit helpt ook bij het helen van je darm) en gezonde vetten zoals avocado.
 • Eenvoudige maaltijden
  Houd je maaltijden nu vooral simpel. Zorg dat alle groenten die je eet goed gegaard zijn, dan zijn ze makkelijker te verteren. Verder kun je bijvoorbeeld kip of vis toevoegen. Gebruik niet teveel sterke kruiden, wat zout en citroensap is heerlijk om een maaltijd op smaak te brengen en ligt niet te zwaar op de maag. Knoflook en gember zijn wel super goed, als je deze verdraagt.
 • Bouillon
  Bouillon heb ik natuurlijk al eerder genoemd, maar het kan geen kwaad dit je hele hersteltijd te drinken. Daardoor knap je sneller op, het helpt je darm te herstellen en voorziet je van veel voedingsstoffen.
 • Ananas
  Smaakt je eten wel, maar heb je ook het gevoel dat het als een ‘blok op de maag’ ligt? Dan kan het helpen om na je maaltijden een paar stukjes ananas te eten. Ananas bevat bepaalde enzymen die je helpen je eten af te breken, en de zuren stimuleren de productie van maagzuur. Voor mij werkt dit eigenlijk altijd!

Verder is het belangrijk om écht goed uit te zieken. Een virus, bacterie of parasiet hebben die er niet thuishoort is geen pretje en het is voor je lichaam hard werken om er vanaf te komen. Gun je lichaam die tijd en rust. Je zult niet de eerste zijn die te snel weer terug aan het werk gaat en daardoor de hele winter blijft kwakkelen, of juist om de haverklap ziek wordt. Daarnaast is de kans groot dat je nog steeds besmettelijk bent, ook wanneer jij jezelf weer beter voelt. Door echt goed uit te zieken doe je je collega’s dus ook een groot plezier.

Kortom: installeer jezelf op de bank of in bed met Netflix, water of thee, een goed boek en je favoriete huisdier om mee te knuffelen. Een fijn kussen en een dekentje erbij en klaar ben je. Beterschap 😉

Heb jij nog een goede hersteltip? Deel ‘m gerust hieronder!

Comments 5

 1. Bedankt voor de tips, wat een gevecht is dat altijd voor je lichaam.
  Ik ga eerst de gemberthee maar proberen want dat water werkt niet.
  Nogmaals dank.
  Groet Danielle

 2. Bedankt voor je super behulpzame info !! Dit artikel had ik zo hard nodig nu 🙂 :-)… Een Grote steun in deze Paar dagen van enorm afzien…

 3. Ben net over de nore virus. Nu pas artikel gelezen. Ik was heel ziek. Kon water niet binnen houden. Goh had ik maar over je gember thee geweten. Heb alles gelezen nu een stuck wijzer gelukkig. Ik kom dagelijks met veel Mensen in aanraking van over de hele wereld. Dust loopt veel risico.

  1. Hee Nancy, hopelijk gaat het een stuk beter nu met je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.