Paleo Kamperen

Paleo Kamperen

Paleo Camping-1

Oké, de zomer is bijna over (of dat doet het weer vermoeden), maar ik wilde toch nog even mijn Paleo kampeertips met jullie delen! Deze zomer ging ik namelijk op vakantie naar het Zwarte Woud (Duitsland); een waar wandelparadijs. Ook mijn voeding houd ik op vakantie liefst zo Paleo mogelijk; deze manier van eten geeft me zó veel energie. Energie waar ik optimaal gebruik van wil kunnen maken, juist omdat ik op vakantie ben.

Ook op de camping is het helemaal niet lastig om Paleo te eten! Naar mijn idee is het juist heel erg gemakkelijk, zolang je de nodige voorbereidingen treft én weet waar je je ingrediënten kunt kopen.
Een vakantie begint voor mij zodra ik de voordeur achter me dicht trek en in de (volgeladen) auto stap. Het begint vaak met een lange rit; toch zeker zo’n 6 à 8 uur in de auto voor je op de camping aankomt (of zelfs de eerste tussenstop). En wat kom je dan onderweg tegen? Tankstations.. Niet echt de ultieme plaats om iets gezonds te eten.

Voor die eerste dag bereid ik dus wat maaltijden voor die we onderweg gemakkelijk op kunnen eten. Op de foto hierboven zie je wat er dan zoal mee gaat: 2 porties van een avocado-citroenmousse (recept komt in mijn kookboek te staan!), 2 porties zoete aardappel salade, 2 soorten wraps van bakbanaan (2 stuks met snijbiet, eieren en spek en 2 stuks met snijbiet, gerookte zalm en spek), roerei en gerookte zalm (wat niet in de wraps paste), appeltjes, chorizo en runderleverworst.
De mousse en de salade verpak ik in oude glazen potten waar ik het etiket af heb gehaald, daar past precies 1 portie in en ze lekken niet! Bovendien kun je ze op de camping vullen met een makkelijke maaltijd voor tijdens een uitstapje/wandeling.

Paleo Camping-2

Omdat wij op vakantie altijd veel lange wandelingen maken, neem ik handige snacks voor onderweg mee. Rauwe koekjes, biltong, chocoladerepen, vijgenbrood, kokoswater, een smoothie en wat energierepen. Ook neem ik handige zakjes kokosboter mee; dit zijn 10 kleine zakjes die je zo leeg kunt zuigen. Ze zijn er ook met notenpasta erin, maar ik vind de kokosboter het lekkerste. Om op de camping te kunnen koken gaan er ook een potje kokosolie, Himalaya zout, olijfolie en zakjes thee mee. Koken doen we op een gasstelletje (een Skottelbraai Safari Chef voor wie het weten wil) en gebruiken eigenlijk alleen een hapjespan.

Paleo Zwarte Woud-5

Natuurlijk namen we ook onze Vibram Fivefingers mee! Ideaal om elke wandeling comfortabel, zonder blaren of pijnlijke voeten af te maken. Niet om reclame te maken ofzo, maar ik ben er nu eenmaal fan van! Zelfs als je voeten en schoenen doorweekt zijn lopen ze nog heerlijk. Zo ook hier op de hoogste berg van het Zwarte Woud waar we 28km door de regen of middenin een (regen)wolk liepen. (wat overigens nog steeds heel erg gaaf was!)

Paleo Camping-3

Onze eerste lading boodschappen haalden we bij de Aldi. Het verbaasde me echt dat je hier eigenlijk een heel goede Paleo maaltijd bij elkaar kunt sprokkelen! Zelfs de gedroogde worsten bevatten prima ingrediënten en sommige groenten waren biologisch. Voor deze hele stapel eten betaalden we slechts 26 euro!

Paleo Zwarte Woud-4

Onderweg in het bos was er zelfs nog veel meer eten te vinden! We liepen door (letterlijk!) velden van blauwe bessen, frambozen, bramen en bosaardbeien die natuurlijk vele malen lekkerder waren dan hetgeen je in een winkel vindt. We stopten dan ook regelmatig om hier even lekker van te snoepen.

Paleo Camping-4

Waar Nederland de EkoPlaza heeft, heeft Duitsland de Alnatura! Een biologische supermarktketen met een prachtig assortiment. De groenten en vruchten zien er heel mooi vers uit en ze hebben een mooie collectie vleeswaren. Wij kochten hier onder andere varkens- en rundersalami en andere soorten gedroogde worst (zó handig voor onderweg!), leverworst, blikjes vis, studentenhaver, chocola en snacks van gedroogd fruit en nootjes en natuurlijk een voorraad groenten en fruit. Dit soort voedingsmiddelen aten we vooral tijdens onze wandelingen; ontbijt en lunch bij elkaar. ’s Avonds gingen we soms uit eten, of bakten we wat vlees en groenten in de pan op de camping. Lekker makkelijk, snel en voedzaam!

Ik moet er trouwens wel bij zeggen dat verse groenten niet altijd even lang houdbaar zijn zonder koelkast of stabiele opbergplaats. Zeker wanneer je ze in een tas propt om mee te nemen tijdens een wandeling, kunnen ze binnen 1 dag al niet meer goed zijn. Zo kwam deze conversatie namelijk óók voor: ‘Ik heb honger, zal ik die komkommer eerst opeten?’ – ‘Ja, prima, even zoeken!’. Even later, na een zoektocht in een tas naar de komkommer… ‘Ehmm, ik denk niet dat je deze wil eten…’ – ‘Hoezo niet?’ – ‘Er zit een soort schuim op, oh en ook schimmelplekken…’ – ‘Oké, laat inderdaad maar..’. De tip die ik je dus mee wil geven: leg groenten bovenop in je tas, en neem alleen datgene mee wat je vrij snel op wilt gaan eten. De rest kun je in de auto achterlaten.

En wat deden we verder? Vooral heel veel ontspannen en genieten!! Want dat is waar vakantie écht om gaat.

Paleo Zwarte Woud-2

Comments 3

  1. Wat een leuk verhaal om te lezen! Het zwarte woud staat ook nig op mijn to do list!! Ook een herkenbaar verhaal aangezien wij ook kamperen en een skottelbraai hebben!

  2. Super leuk verhaal! Zou zelf ook echt wel zo’n reis willen maken. Mijn ouders hebben een slager dus hebben zelf altijd erg vers vlees voor op de bbq! Geniet daar altijd zo van. Ook maken ze groenteburgers etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.