Paleo Budgettips

Paleo op Budget – tips en trucs

Paleo Budgettips

Velen zeggen dat het niet mogelijk is, Paleo eten met een beperkt budget. Ikzelf weet echter 100% zeker dat het wél kan. Sterker nog, ik heb het al eens gedaan. Omdat ik vind dat gezond eten niet inkomensafhankelijk hoeft te zijn. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk wel heel wat dingen om op te letten. In dit artikel geef ik je zo veel mogelijk tips om met een kleiner budget Paleo te kunnen eten.

Overwegingen

Waar geef jij je geld aan uit?

Laten we allereerst even verder kijken dan het geld wat je uitgeeft aan voeding. Ik denk namelijk dat dit een valkuil is die veel mensen wel kennen. En hey, je kiest zelf waar je je geld aan uit geeft. Wij gaan bijvoorbeeld zelden tot nooit uit eten, kopen geen heel dure kleding of elektronica en we rijden in een kleine auto (die we liefst zo min mogelijk gebruiken). Gezonde voeding vinden we belangrijk, maar ik kan niet ontkennen dat we daar weleens in doorslaan en we (te) dure ingrediënten kopen.

Wel is het een punt om rekening mee te houden. Het kan zijn dat gezonde voeding betekent dat je op andere gebieden misschien een financiële concessie moet doen. Afhankelijk van jouw idealen en doelen.

Keuzes maken

Binnen een Paleo voedingspatroon kun je enorm veel keuzes maken met betrekken tot je budget. Paleo eten kan op veel manieren. Wat zijn jouw idealen? Wil je per se biologisch eten, grasgevoerd vlees, wild gevangen vis, exotisch fruit? Of ben jij helemaal tevreden met goedkoop vlees en basis groenten en fruit?

Zo kocht ik in 2010 nog kiloknallers omdat het echt moest (en ik wist ook niet veel beter hoor). Nu weiger ik dat. Ik weet hoe dieren behandeld kunnen worden en wilde dus per se zo verantwoord mogelijk vlees eten. Hoe jij dat doet, dat is aan jou, en zal dus vaak ook invloed hebben op je budget.

Hieronder geef ik je per categorie de verschillende opties. Of je nu voor zo goedkoop mogelijk gaat, of liever voor zo veel mogelijk bio.

Vlees - Paleo Budget

Vlees

Ga je voor de kiloknallers en eet je op die manier Paleo? Prima! Houd -om het nog voordeliger te maken- in de gaten wanneer er kortingsstickers worden geplakt op de producten. Dat scheelt je al snel 35% tot soms wel 50%! De houdbaarheidsdatum is dan vaak bereikt, maar in de meeste gevallen kun je dit vlees prima invriezen. Of kies ervoor om het meteen te verwerken, na bereiding zijn alle bacteriën dood en kun je het alsnog invriezen of een dag of 3 à 4 in de koelkast bewaren.

Liever verantwoord? Dan bestel je bijvoorbeeld bij De Woeste Grond een vleespakket met de goedkopere stukken vlees om toch iets voordeliger uit te zijn. Ook dat kan!

Als ik mijn vlees op budget zou bestellen bij de Woeste Grond, zou ik gaan voor het volgende: schenkel (8,95 per kilo, en van de botten kun je nogmaals bouillon trekken!), runderhart (slechts 6,95 per kilo en VOL voedingsstoffen), kipkarkas (4,95 per kilo, perfect voor een heel voedzame en proteïnerijke soep), eisbein (om pulled pork en soep van te maken, deze is 11,95 per kilo maar omdat je het bot dus nogmaals kunt gebruiken is de prijs per portie gunstiger), half-om-half gehakt (12,95 per kilo), kippenlever en kippenhartjes.

Meer dan genoeg voor super voedzame maaltijden. Vergeet niet dat zelfgemaakte bouillon helemaal vol met voedingsstoffen zit, en ook proteïnen bevat. Wat groenten en stukjes vlees erdoor en je bent verzekerd van een voedzaam geheel.

Mijn must-haves om makkelijk en snel budget-vlees te bereiden? Een slowcooker of een InstantPot, hier lees je daar iets meer over.

Eieren - Paleo Budget

Eieren

Goedkope eieren vind je meestal bij de Oosterse winkels of op de markt, volgens mij zijn ze daar nog goedkoper dan de goedkoopste eieren bij de supermarkt.

Ga je voor biologisch? Dan kun je je eieren het beste bij de boer halen! Hier in Tilburg staat bijvoorbeeld een biologisch kraam waar ze eieren van eigen kippen verkopen. De kosten? Zo’n 23 cent voor een groot ei. Dat is goedkoper dan de kleinere biologische eitjes van de supermarkt. En ik weet (gezien op de facebookpagina van de boerderij) dat de kippen van het marktkraam lekker buiten mogen lopen en veel ruimte hebben. Kortom: een win-win situatie.

Maar ik weet ook van anderen dat het nog wel goedkoper kan dan dat, en ook biologisch. Ga gerust de polder rondom je woonplaats in om te zien wat de boerderijen aanbieden, en doe online wat onderzoek. Wie weet wat voor pareltjes je tegen komt!

Vis - Paleo Budget

Vis

En dan vis, dat hoeft eigenlijk helemaal niet duur te zijn. Ook hier is het maar net waar je voor kiest. Ga je voor zo goedkoop mogelijk? Kijk dan in de diepvries voor vissoorten als pangasius en tilapia, deze worden gekweekt en zijn echt spotgoedkoop.

Liever wild gevangen vis? Dan kan het ook geen kwaad om in de diepvries te kijken (wild gevangen zalm bijvoorbeeld). Verder zijn vissoorten zoals makreel altijd wild gevangen en heel betaalbaar. Maar ga ook zeker eens naar de visboer en vraag welke soorten uit de Noordzee of Middellandse Zee komen, of in ieder geval van niet al te ver weg. Verse sardines zijn bijvoorbeeld erg betaalbaar en zó lekker. Even grillen met wat zout en citroensap erop en klaar ben je. Een goedkope, voedzame en vreselijk lekkere maaltijd, alsof je op vakantie bent in een zonnig oord.

Groenten en Fruit - Paleo Budget

Groenten en fruit

De goedkoopste groenten en fruit haal je in de meeste gevallen op de markt, of bij de boer. De prijs scheelt vrijwel altijd enorm met de prijzen in de supermarkt. Of je nu voor biologisch kiest of niet.

Let om te beginnen op de groenten en vruchten die nu in het seizoen zijn. Deze zijn meestal afkomstig uit Nederland, worden in de volle grond geteeld en zijn het goedkoopste. Boerenkool of spruitjes in de zomer? Tsja, dat kost wat, als het er al is. Net als aardbeien in de winter. Sterker nog; groenten die niet in het seizoen zijn, zijn meestal minder lekker.

Ga je voor zo goedkoop mogelijk? Kijk dan zeker eens naar de zakken met groenten die 1 euro per kilo kosten. Oké, er zitten dan wat zachte plekken op, maar wanneer je het meteen verwerkt is dat geen probleem. En je hebt heel veel groenten voor heel weinig.

Biologisch? Als je geluk hebt is er bij je in de buurt een markt waar een biologisch kraam staat. Het verschil met de biologische supermarkt is erg groot, maar ja zo’n marktkraam hoeft dan ook geen filiaal te huren of extra opslagruimte (want ook daar betaal je indirect voor). Geen marktkraam? Dan is er misschien wel een (biologische) boerderij binnen fietsafstand waar je je groenten en fruit kunt gaan halen voor een klein prijsje. Dat gesjouw is ook nog eens gezond, dus ik zie dat als een extra (gratis!) voordeel. Ook een zelfpluktuin is een echte aanrader, daar kun je zelf je groenten en fruit oogsten in de zomer, en dat is vaak net even goedkoper.

Als laatste zijn groenten uit de diepvries vaak erg betaalbaar en natuurlijk ook prima om te gebruiken in je Paleo gerechten. Zeker een aanrader dus!

Basis Ingrediënten - Paleo Budget

Basis ingrediënten

De goedkoopste biologische kokosolie is te vinden bij de Aldi en Action. Nog geen 3 euro voor 500 gram. Hoe biologisch en verantwoord dat nu écht is? Gezien de prijs kan het eigenlijk niet veel zijn. Na het lezen van dit artikel ben ik er voor mezelf uit dat ik veel soorten kokosolie liever niet in huis wil hebben. Maar ben je heel prijsbewust, dan kun je daar natuurlijk wél voor kiezen. Soms laat je budget het gewoon niet toe om een betere kwaliteit te kopen en dat is helemaal niet erg.

Beter een ‘minder goede’ kokosolie dan bakken in de zonnebloemolie (en dergelijke), tenminste, dat is mijn mening.

Kruiden vind je voor een heel lage prijs bij toko’s en andere Oosterse winkeltjes. Echt waar, het assortiment daar is ENORM! Voor een bakje kruiden waar je bij de supermarkt 4 euro voor betaalt, betaal je bij de toko 1 euro. En dan zit er nog 2x zo veel in ook.

Ook kokosmelk vind je vaak wat goedkoper bij de toko, net als santen. Soms vind je hier ook lekkere groenten voor een lage prijs, altijd handig.

Noten en zaden zijn meestal het goedkoopste op de markt of bij Oosterse winkels, de prijzen verschillen nogal, dus ga zeker even op zoek naar winkels bij je in de buurt. Ook online kun je weleens goedkoper noten en zaden bestellen, net als meelsoorten.

En verder…

Staar je niet blind op alle Paleo baksels en ingrediënten als amandelmeel, kokosmeel, kastanjemeel, enzovoorts. Deze zijn leuk en lekker en heel fijn als traktatie. Maar ze zijn geen must om Paleo te kunnen eten. Absoluut niet. Hier lees je daar meer over.

Een pannenkoek kun je ook maken van een banaan en een paar eieren, super lekker! Of wat dacht je van zoete aardappel koekjes, of wortelkoekjes? Fijn voor je budget, voelt als een traktatie. Wat wil je nog meer?

Mijn eigen ervaring met een klein budget

“Vroeger was alles beter” of toch niet?

Van een Zeeuws dorp verhuisde ik naar Nijmegen om daar in het ziekenhuis te gaan werken als longfunctieanalist. Ik begon met een leerlingensalaris, zo’n €1100 per maand werd op mijn bankrekening gestort met een werkweek van 32 uur. Om het maar meteen goed te doen kocht ik ook direct een huis. Alhoewel, een bovenwoning van nog geen 45 vierkante meter. Maar ik had een eigen voordeur, een knalblauwe muur en het was mijn huis, dus ik was er ontzettend blij mee. Ook al had ik geen CV en ook al werd mijn kachel pas rond Kerst geïnstalleerd (in de vrieskou).

Per week bleef er zo’n 40 euro over voor voeding, huishoudelijke artikelen, leuke dingen, kleding, en eigenlijk alles wat niet bij de ‘vaste lasten’ zoals de hypotheek, gas, water, elektra en belastingen hoort.

Nu ben ik me er zeker van bewust dat mensen in de bijstand het een stuk minder hebben, maar voor mij was dit budget behoorlijk aan de krappe kant. En ik denk dat het voor veel mensen vrij weinig is.

Creatief met ingrediënten

Mijn Paleo voedingspatroon had ik mezelf slechts een paar maanden eerder eigen gemaakt (we hebben het hier over eind 2009/begin 2010). Ik voelde me er goed bij en ging dat dus zeker volhouden, ook met een klein budget. Ik fietste iedere week naar de markt om daar kilo’s en kilo’s aan goedkope groenten en fruit in te slaan, en ik wist algauw op welke tijden de 35% kortingsstickers bij de supermarkt geplakt werden op vlees en vis. Die laatste sloeg ik in wanneer ik het kon vinden en bewaarde het allemaal in mijn vriezer. Basis ingrediënten zoals kokosmeel, amandelmeel, noten en zaden kocht ik eigenlijk zo min mogelijk omdat ze nogal aan de prijs waren. Als ik ze kocht, dan vaak bij de toko. En soms kwamen mijn ouders me een voorraadje brengen zodat ik weer lekker kon gaan bakken.

De EkoPlaza (die toen zelfs nog een andere naam had) aan de Muntweg in Nijmegen bezocht ik zo heel af en toe om de aanbiedingen te ‘scoren’. Daar heen gaan voelde als een soort traktatie momentje voor mezelf.

Trots!

Was het altijd leuk om te eten met een klein budget? Nee, absoluut niet! Het is enorm verleidelijk om duurdere producten te kopen. Maar achteraf gezien ben ik wél trots dat het me is gelukt en ik ben vooral blij met de ervaring die ik er mee op heb gedaan. Ik leerde namelijk al snel veel te maken van weinig, ik werd creatief met ingrediënten en ik waardeerde zo veel meer wat ik had.

Ik leerde veel te maken van weinig, werd creatief met ingrediënten en waardeerde wat ik had.

Mijn experiment, anno 2017

Dat verliep even heel anders dan in 2010! Ik kondigde hier en daar aan dat ik begin januari 14 dagen lang Paleo op budget ging eten. Ik hield het 3 dagen vol en leerde er ook nog eens ontzettend veel van. Een mislukking? Nee, zo zie ik het absoluut niet.

Wel leerde ik meer over wat voeding voor mij betekent. Ik werd me er sterk van bewust dat het gevoel wat ik bij voeding heb ontzettend belangrijk voor me is. Als ik weet dat het dier wiens vlees ik eet een mooi leven heeft gehad, smaakt het me beter. Wanneer ik weet dat de boer die mijn groenten heeft geteeld er ook warm bij zit in de winter, smaakt het me beter. Als ik weet dat er geen chemicaliën zijn gebruikt om mijn fruit te telen waardoor de bijen met uitsterven bedreigd worden, smaakt het me echt beter. En wanneer iets mij beter smaakt, wanneer ik een echt goed gevoel heb bij hetgeen ik eet, dan zal het me ook beter voeden.

Een stap terug

Koken op budget en daarmee in één klap een grote stap terug doen in mijn manier van eten vond ik niet fijn. Wellicht was het iets te ambitieus om te gaan van zo veel mogelijk biologisch en grasgevoerd naar eigenlijk compleet het tegenovergestelde, alles om voor 2 euro per maaltijd te kunnen eten. De allergoedkoopste groenten? Die waren toch niet zo lekker. Die kiloknaller met 35% kortingssticker heb ik laten liggen, ik kon het niet over mijn hart verkrijgen.

Verwend? Zo wil ik het niet zien. Ik vind dat goed voor mezelf zorgen ook inhoudt dat ik voeding van goede kwaliteit koop. Dat vind ik oprecht belangrijk, dat staat voor mij gelijk aan goed voor mezelf zorgen. Als ik niet anders had gekund, zoals in 2010, was mijn challenge goed haalbaar voor me geweest. Sindsdien heb ik  echter een leven voor mezelf gecreëerd waarbij voeding een heel andere plek inneemt, iets waar ik mezelf goed bij voel. En eigenlijk ben ik ook niet bereid dat radicaal te veranderen omdat mensen dat van me vragen, ook niet als experiment. Iedereen maakt tenslotte andere keuzes en ik kan het niet iedereen naar de zin maken. Deze keer ben ik gewoon lekker bij mezelf gebleven, en dat voelt eigenlijk het beste.

Verder nog een kleine bekentenis.. De kippenhartjes die ik had besteld, die overigens erg lekker zijn wanneer je ze klaar maakt, heb ik uit frustratie aan de katten gegeven na het vroegtijdig beëindigen van mijn experiment 😉 Ze waren er erg blij mee!

Conclusie

Paleo eten op budget is een kwestie van keuzes maken. Als er iets is wat ik niet voor je kan doen wanneer je gezond eet op budget, is het wel het maken van de keuzes waar je wat koopt. Dat moet je zelf doen! Wat ik je wél kan geven zijn talloze opties, tips en trucs om goedkoper te kunnen eten. Hopelijk levert dat je voldoende inspiratie op 🙂

Comments 17

 1. Hallo Marinka
  De hier boven genoemde vis pangasius en tilapia worden afgeraden om te consumeren daar deze in zeer slechte omstandigheden worden gekweekt , ik denk dat je pangasius hier bijna zelfs nergens meer kan kopen .
  Grtjs

 2. Helaas woon ik in een klein dorp in Drenthe en de toko’s, Turkse winkels of andere “buitenlandse” winkels zijn ver te zoeken….en in de dichtstbijzijnde in de steden Assen/Hoogeveen en Emmen zijn qua prijs en aanbod zo vernederlandst dat het niet loont om daar heen te gaan, in ieder geval niet om daar speciaal voor heen te rijden….ook de groenteboer op de markt heeft alleenrecht dus betaal ik daar net zoveel voor groente en fruit als in de winkel. Ik heb jaren in Arnhem gewoond…..wat kan ik dat toch soms missen!!!! Alleen al aan marktaanbod en winkelaanbod. (Verder woon ik wel heel graag hier in het dorp hoor 😉

 3. Mooi geschreven marinka, goede tips voor iedereen denk ik. Goed dat je bij jezelf bent gebleven ik heb bewondering voor je. Veel liefs jolanda kriek

 4. Fijn dat je dit onderwerp opnieuw aanroert, Marinka. Ik wilde even toevoegen dat de biologische kokosolie van de Aldi níet van mindere kwaliteit is dan van andere neutrale kokosoliën. Ik heb de klantenservice van verschillende biologische merken aangeschreven en ontving van allen een keurige uitleg over het neutraliseren van de olie, en de herkomst van de grondstoffen; het bleek dat er geen enkel verschil te melden was, behalve in de uiteindelijke prijs. Dat heeft zeer waarschijnlijk te maken met het verschil in productiehoeveelheid, maar ook imago. We trappen er nog steeds in dat een duur product ook wel beter zal zijn. Sowieso gelden voor biologische producten strenge regels dus ik ben erg blij dat vooral de Lidl op dit moment het bio assortiment aan het uitbreiden is. Hoe zeer ik ook de kleine leveranciers zou willen ondersteunen, soms is het simpelweg niet haalbaar.

 5. Bedankt voor je artikel! Wat is je budget per persoon per week nu ongeveer?

  1. Dat zouden we zo niet kunnen zeggen, want we werken niet met een weekbudget. We kijken gewoon wat voor soort recepten we willen maken en daar halen we dan de ingrediënten voor 🙂

 6. Wat een mooi verhaal! Vooral het gevoel laten meespelen bij het eten, doe ik ook. Ik wil niet veel vlees eten, omdat ik het niet zo lekker vind en daarom ook niet zo nodig. Maar toch stop ik ook niet radicaal. Mijn vriend houdt niet van vis dus het blijft lastig (vooral als je zo van curry’s en eenpansgerechten houdt). Een heel herkenbaar en leuk verhaal!

 7. Ik zie dat binnen Paleo best veel varkensvlees wordt gebruikt. En op andere sites lees ik juist weer dat varkensvlees minder goed zou zijn.

  Hoe zit dat nou? Wel of geen varkensvlees?

 8. Ik had zoveel verwacht van het artikel dat het na het lezen een teleurstelling is… niet om jou hoor marinka, maar omdat ik niet nog meer budget kan dan ik al doe. En het verschil met jou is dat ik wel op bijstandnivo leef met twee kinderen.
  Dus eigenlijk ben ik, maar wist ik al, budget expert. Maar ik had wel een klein beetje hoop dat het nog minder kon😊.
  Mijn kinderen willen iedere dag een toetje, dat voelt voor hun de beloning voor al die vieze groente. Daar gaat stiekem veel geld in zitten. Dus ik ga eens kijken hoe ik daar nog in kan snijden. Bedankt voor je artikel!

  1. zelf toetjes maken kan misschien. als het niet paleo hoeft kan je custardpoeder kopen en zelf vla of pudding maken.

 9. Erg herkenbaar, het is keuzes maken inderdaad!

 10. Nog een tip voor vis: ga naar de markt, ik kan soms wilde vis voor 3 euro de kilo krijgen (vaak als actie: koop 2kg voor 6 euro oid), maar dat zal per markt kunnen verschillen.

 11. Super leerzaam en eerlijk artikel Marinka.
  Het liefst eet ik ook biologisch en grasgevoerd vlees.
  Goedkoop betekent vrijwel altijd dierenleed 😢

 12. Super als je ruimte hebt om ‘te kiezen’ waar je geld aan uit geeft
  Maar er zijn ook mensen die niks te kiezen hebben omdat voeding sluitpost is als huur water gas licht verzekering eraf is. Complimenten als je dan Paleo eet! Geef toe dat ik me gezegend voel dat ik enige ruimte heb om te kiezen tussen nieuwe schoenen of minder low budget paleo. Wie weet idee voor volgend tijdschrift….very low budget paleo

 13. mooi artikel. Ik kwam op je site doordat ik alternatieven zoek voor kastanjemeel en amandelmeel omdat het zo duur is.
  Ik ga je volgen en meer lezen. Eerlijk gezegd nooit over paleo gehoord. suf misschien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.