Poepdokter junior review

Review – De Poepdokter Junior

Poepdokter junior review

Het moment waarop ik besloot dat ik moeder wilde worden, wist ik één ding zeker: mijn darmflora moet goed zijn. Ja, dat is iets waar je al snel over nadenkt wanneer je je hebt verdiept in de orthomoleculaire therapie. Daar zijn ze nogal van de darmflora. En terecht, want de darmflora bepaalt zó veel in je lichaam. Of je je voedingsstoffen goed opneemt, het heeft invloed op je immuunsysteem, of je vrolijk bent of niet, je energieniveau, noem het maar op.

Wat heeft de darmflora te maken met zwangerschap? Als moeder geef je jouw flora mee aan je kind, een beetje tijdens de zwangerschap, heel veel tijdens de bevalling en dit breidt zich verder uit wanneer je borstvoeding geeft. Op die manier ben je als moeder grotendeels verantwoordelijk voor de darmflora van je kind. Best belangrijk dus.

Nu mijn zoontje er eenmaal is komt het volgende punt: hoe houd ik zijn darmflora gezond? Waar let ik als moeder op tijdens het geven van borstvoeding? Welke eerste hapjes zijn nu eigenlijk het beste, en wat doe ik als ‘die van mij niks lust’?

Gelukkig heeft Nienke Gottenbos ook hier een geweldig boek over geschreven: De Poepdokter Junior. Ik mocht ‘m lezen en reviewen – wat ik met veel plezier deed.

Poepdokter met humor

Wie bij de introductie van het boek begint weet het al zeker: Nienke heeft humor. Poeppraatjes zijn natuurlijk al snel grappig (of ben ik de enige die in die fase is blijven hangen?), maar Nienke weet het allemaal precies goed te brengen. Gedegen, fijne en goed onderbouwde adviezen, afgewisseld met een leuke woordspeling.

Het boek begint met informatie over  de zwangerschap en bevalling, en hoe je vóór je kindje geboren wordt al kunt zorgen dat jouw darmflora optimaal is. Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden, dan is dit nu al erg fijne informatie om mee te beginnen.

Zelf vond ik het ook erg handig om te lezen wat je kunt doen wanneer je een keizersnede ondergaat. Op het moment dat ik het boek las was ik al bevallen, maar toch. Ik was benieuwd of je kindje dan wel voldoende darmbacteriën meekrijgt, en of je dat nog kunt beïnvloeden. Gelukkig heeft Nienke daarvoor een heel fijne tip, waar ik zelf echt nooit aan zou hebben gedacht.

Borstvoeding enzo

Vervolgens komen we bij de borstvoeding uit. Een proces waar ik op dit moment middenin zit, en ik ben erg blij dat ik het boek voor die tijd al had gelezen. Wat doe je bijvoorbeeld bij spruw of borstontsteking? Heeft dat wat jij eet eigenlijk invloed op de darmen van je kindje wanneer je borstvoeding geeft? En wat als je kindje darmkrampjes of reflux heeft?

Het was zó fijn om daar tips voor te krijgen! Niet de standaard tips die je op de gemiddelde babywebsite vindt (geloof me, ik heb alles al gegoogled) maar tips waar ik me persoonlijk in kon vinden, voor de iets meer natuurlijke ouder. Alleen al de bevestiging dat het inderdaad helpt om mijn kindje in de draagdoek bij me te dragen wanneer hij krampjes heeft, was erg fijn.

Zo ook de tips bij borstontsteking, want ook dat heb ik al mogen ondervinden. Sterker nog, de lactatiekundige die bij ons langs is geweest vond dit boek ook heel interessant en ik heb het aan haar uitgeleend.

Eerste hapjes voor de baby

Er zijn over het algemeen 2 stromingen. De ene geeft zijn of haar kind met 4 maanden al een eerste hapje, de ander met 6 maanden. Nienke legt uit hoe dat zit, hoe lang je het beste kunt wachten met dat eerste hapje (hint: dat is langer dan oma wil wachten) en waarom, en hoe je eigenlijk kunt zien of jouw kindje toe is aan vaste voeding. Vooral dat laatste vind ik top, want ik kan me niet voorstellen dat alle kinderen op exact dezelfde tijd toe zijn aan vaste voeding. Ook niet met een week speling ertussen. Als je ziet dat ieder kind zijn eigen ontwikkelingstempo heeft, geldt dat natuurlijk ook voor het geven van vaste voeding. Dus is het wel zo handig om aan te kind te kunnen zien wanneer hij of zij daar nu eigenlijk aan toe is.

Wanneer je dat eenmaal hebt bepaald komt trouwens het volgende punt: wat ga je geven…?? Een geweekte ligakoek, of misschien toch bouillon, avocado of een fruithapje? In de Poepdokter Junior lees je precies wat het beste is voor je kind en hoe je dat dan aanpakt. Het lijstje spreekt mij persoonlijk heel erg aan, dus ik ga die informatie zeker gebruiken wanneer het voor ons zoontje zo ver is.

Eerste hulp bij…

Noem het maar op. Twijfels over de kleur poep van je kind? Sla dit boek open. Twijfels over de samenstelling? Vind je ook in het boek. En wat je eraan kunt doen natuurlijk. Al denk ik dat iedere moeder wel weet wat er is gebeurd wanneer je kind regenboogpoep met glitters heeft 😉 Niet? Ook dat staat in het boek.

Maar ook wanneer je kindje vaak oorontsteking heeft, buikpijn heeft of heel vaak verkouden is dan kun je voor advies terecht bij de Poepdokter Junior.

Zo ook wat je eigenlijk moet doen wanneer je zoon of dochter toch echt een antibiotica kuurtje nodig heeft. Hoe houd je zijn of haar darmflora dan gezond, of hoe herstel je deze weer? Het antibioticaprotocol en het probioticaprotocol in het boek geven je alle uitleg die je nodig hebt. Zonder je supplementen van een bepaald merk te proberen te verkopen trouwens, wat ook wel erg fijn is.

Kortom: De Poepdokter Junior mag niet ontbreken wanneer je een kleintje hebt of gaat krijgen. Ik weet zeker dat ik mijn exemplaar nog heel vaak open ga slaan om te kijken hoe het ook-al-weer zit.

Heb jij dit boek al gelezen?? En wat vond je ervan?

De Poepdokter Junior kost €23,95 en is onder andere te bestellen bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.