Waarom ik elke dag levertraan eet

Waarom ik elke dag levertraan gebruik (naast mijn Paleo voedingspatroon)

Waarom ik elke dag levertraan eet

Levertraan, de eerste keer dat ik er van hoorde was in een oud kinderboek. Kinderen moesten iedere avond voor het slapen gaan levertraan nemen, en dat vonden ze dan heel erg vies. Je begrijpt dat ik er toen (als kind) snel over uit was dat ik dat nooit zou nemen. Al snel kwam ik erachter dat dit enigszins ouderwets was, want helemaal niemand in mijn schoolklas kreeg levertraan en mijn ouders begonnen er ook nooit over. Wat een opluchting!

Inmiddels ben ik behoorlijk van mening veranderd, want levertraan is een van de weinig supplementen die ik iedere dag gebruik. Waarom? Omdat het echt ontzettend gezond is. Laat die levertraan maar terug komen dus! Vies is het overigens ook allang niet meer, want het is gewoon in te nemen in een softgel capsule of vloeibaar met een extra smaakje.

Waarom is levertraan zo gezond?

Je vraagt je nu vast af waarom levertraan dan zo gezond is. Onderstaande lijst geeft je denk ik een goed beeld, alle genoemde effecten zijn overigens wetenschappelijk onderzocht.

 • Minder gewrichtspijn
 • Verhoogd vitamine D gehalte in het lichaam
 • Bescherming tegen botontkalking
 • Verminderen van hart- en vaatziekten
 • Kan beschermen tegen MS (wanneer kinderen levertraan nemen)
 • Vermindert de kans op bostkanker
 • Vermindert de symptomen van depressie
 • Snellere wondgenezing
 • Betere samenstelling van borstvoeding
 • Vermindering van gewichtsstijfheid
 • Verlaagde kans op botbreuken
 • Hoger geboortegewicht (wanneer de zwangere vrouw levertraan neemt)
 • Minder luchtweginfecties bij kinderen
 • Verlaagde kans op Diabetes Type 1 (wanneer kinderen levertraan kregen tijdens hun eerste levensjaar)
 • Verhoogde intelligentie bij kinderen (wanneer de moeder levertraan nam tijdens zwangerschap en borstvoeding)
 • Minder oorpijn bij kinderen
 • Meer vetoplosbare vitamines in borstvoeding (voornamelijk vitamine E en A)

Dat is dus best een indrukwekkende lijst met voordelen.

Levertraan, is dat niet hetzelfde als visolie?

Levertraan is absoluut niet hetzelfde als visolie. Het wordt specifiek onttrokken aan de lever van kabeljauw en is daardoor anders van samenstelling dan reguliere visolie. Wist je dat het zelfs door de Vikingen werd gebruikt??

Allereerst is dit supplement heel rijk aan EPA en DHA. EPA is met name belangrijk bij de productie van prostaglandinen, hormoonachtige stoffen welke een grote rol spelen bij het reguleren van het immuunsysteem, het functioneren van de spieren, bescherming van de maag, en nog veel meer. DHA speelt daarentegen weer een grote rol in de hersenen én het zenuwstelsel.

Het grote verschil met visolie is dat levertraan veel vitamine A en D3 bevat. Vitamine A is onder andere belangrijk voor de huid, ogen en het immuunsysteem en vitamine D3 kennen we natuurlijk allemaal wel. Het mooie is dat deze twee vitamines elkaar versterken, zoals je ook kunt lezen in dit artikel van de Weston A Price foundation (in mijn ogen is meneer Price degene die levertraan echt op de kaart heeft gezet!).

Waarom ik elke dag levertraan eet

Immuunboost

Zoals je hierboven al ziet bevat levertraan maar liefst 3 verschillende stoffen die een heel grote rol spelen bij de regulatie van het immuunsysteem: EPA, vitamine A én vitamine D3. Stoffen die je vooral binnen krijgt door veel vis te eten, of juist regelmatig lever op tafel te zetten. Om eerlijk te zijn doe ik dat zelf niet zo heel vaak en vind ik het nemen van dit supplement een fijn alternatief. Ik heb tenslotte niet iedere dag zin in vis (en al helemaal niet in lever).

Ik vind het echter wél belangrijk dat ik niet de hele winter kuchend met hoofdpijn op de bank zit. Een keertje verkouden worden of griep krijgen is helemaal niet erg, sterker nog, het is een goede training voor je immuunsysteem. Maar dan moet je immuunsysteem wel sterk genoeg zijn om dit soort infecties het hoofd te kunnen bieden. Of wanneer je een keer een blessure hebt, moet deze ontstekingsreactie wel snel opgelost kunnen worden, ook daarbij speelt het immuunsysteem een grote rol.

Het nemen van levertraan (of gezond eten trouwens) zorgt er dus niet voor dat je nooit meer ziek wordt, het helpt je immuunsysteem juist heel effectief om te gaan met infecties of andere ‘problemen’ in het lichaam zodat je er niet lang last van hebt.

Welke levertraan is het beste?

Tsja, dat vond ik ook erg moeilijk kiezen. Na het doen van wat online research ben ik uitgekomen op 2 verschillende merken. Blue Ice Cod Liver Oil (gefermenteerde levertraan) en Rosita (rauwe levertraan, niet gefermenteerd), beide heb ik besteld bij Ergomax en ik ben aan het testen gegaan.

Bij de levertraan van Blue Ice wordt het fermentatieproces gebruikt om de voedingsstoffen uit de kabeljauwlever te halen. Bij de levertraan van Rosita wordt juist een eeuwenoude Noorse methode gebruikt om de voedingsstoffen aan de lever te onttrekken. In beide gevallen wordt er geen gebruik gemaakt van verhitting.

Welke het beste is? Dat is waarschijnlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ikzelf vind het ontzettend mooi dat ze bij Rosita zo’n mooie, oude methode gebruiken. Rosita is dan ook een Noors bedrijf en de kabeljauw is afkomstig uit Europa en nog wild gevangen ook. Dat waren voor mij de voornaamste redenen om voor dit merk te kiezen.

Waarom ik elke dag levertraan eet

Hoe wordt het gemaakt?

Na het vangen van de kabeljauw (altijd uit Noorwegen) worden de levers meteen verwerkt zodat het eindproduct zo vers mogelijk is. Er wordt in kleine batches gewerkt en natuurlijk zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de samenstelling van de levertraan. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van de vis, het seizoen, of het beschikbare voedsel voor de vis. Kortom; ieder potje levertraan is waarschijnlijk iets anders van samenstelling. Net zoals niet iedere avocado of iedere appel precies dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen bevat, het is tenslotte een natuurproduct.

Er wordt helemaal niets toegevoegd aan het product, geen smaakstoffen of conserveermiddelen dus! Ook tijdens het verwerken van de levers wordt er geen gebruik gemaakt van hitte, chemicaliën of machines. Net zoals de Vikingen dat deden!

Meer informatie

Wat mij betreft past levertraan perfect binnen een Paleo voedingspatroon als aanvullend supplement. Niet alleen om het immuunsysteem te versterken, maar ook om gezonder oud te kunnen worden.

Wil je dit supplement bestellen? Kijk dan zeker bij Ergomax, zij hebben een groot assortiment. Hier vind je uiteraard ook de levertraan van Rosita.

 

Dit artikel is gesponsord door Ergomax. Mijn mening over de producten die ik aanraad wordt hierdoor echter niet beïnvloed, ik raad alleen aan waar ik persoonlijk oprecht achter sta.

Comments 18

  1. Dat kun je zeker doen, levertraan bevat niet zo heel veel vitamine D3 (ca. 32% van de ADH per dagdosering) dus daar zou je zeker nog extra D3 bij kunnen nemen.

   1. Hoi Marinka,

    Bedankt voor je reactie. Goed om te weten dat je extra kan nemen. Kun jij misschien een Vitamine D3 aanraden?

    Alvast bedankt.

  1. Het is niet vies, want het is gewoon in te nemen in een softgel capsule of vloeibaar met een extra smaakje 🙂

  1. Krill olie en levertraan is inderdaad niet hetzelfde 😉 Krill olie bevat ook EPA en DHA, maar niet zoveel vitamine A en D zoals je die in de kabeljauwlever vindt. Het ligt er dus aan wat je wilt bereiken met een visolie supplement.

 1. Hai Marinka,
  Ik heb, sinds ik vrijwel elke ochtend weer mijn avocado met kabeljauwlever en sambalprutje neem, inderdaad veel minder last van gewrichtspijn.
  Ik wil het even met je delen want ik (vr)eet mijn vingers erbij op .
  1 avocado, 1 bl. kabeljauwlever, en 2 dikke dessertlepels met sambal manis (degroenedraaksambal.nl)
  Dit prak je door elkaar en dan eet ik het op een rijstwafel.
  En ik weet dat het niet goed is om elke dag iets uit blik te eten dus misschien wel beter om het af te wisselen met capsules. Oh en de olie waar de lever in zit is de eigen olie van de vis die eventueel ook in een dressing verwerkt kan worden.

  Groetjes Els

 2. Hoi Marinka,

  Op dit moment slik ik dagelijks de volgende supplementen: vitamine C, vitamine D, visolie (1000mg met 500mg EPA/DHA), kurkuma, magnesium en teunisbloemolie. Ik ben erg enthousiast over jouw artikele over levertraan, maar gebruik dus ook al een heel scala aan supplementen.

  Zou jij levertraan adviseren ipv een van bovenstaande supplementen die ik al slik? Of kan het er gewoon naast? En is het een bezwaar dat de meeste supplementen die ik neem afkomstig zijn van De Tuinen?

 3. Hoi Marinka, ik ben zwanger (en ik geef mijn peuter borstvoeding. Ik zou graag de Rosita levertraan gaan proberen. denk je dat ik de levertraan veilig kan gebruiken wanneer ik ook een Elke dag Mama van Vitals neem? Daarnaast neem ik ook extra vitamine D3, magnesium en een kelptabletje. Ik ben bijvoorbeeld ongerust over teveel vitamine A tijdens de zwangerschap.

  1. Over teveel vitamine A tijdens de zwangerschap hoef je je niet druk te maken, dan zou je er echt heel erg veel van moeten eten. Ook niet in combinatie met een multivitamine en wanneer je daarnaast ook nog levertraan zou innemen. Binnen de orthomoleculaire wereld / Paleo wereld wordt er juist wél lever gegeten tijdens de zwangerschap omdat het zo belangrijk is voor de ontwikkeling van het kindje.
   Dit artikel legt het helemaal uit: https://cavegirlplusone.com/blog/2014/9/15/the-real-deal-on-vitamin-a

 4. Men vergeet hier bij te vermelden dat vitamine D niet oplosbaar is in water maar wel in vet, samen met vitamine A, E en K . Dat wil zeggen dat vitamine D zich in de lichaamsvetten, vooral in de lever, vastzet en dat je wel degelijk teveel aan levertaan kan nemen wat kan leiden tot vitamine D intoxicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.