Paleo Erwtensoep

Kookfilmpje: Paleo Erwtensoep (snert!)

Paleo Erwtensoep

Het was er weer tijd voor, mijn wekelijkse kookfilmpje. De eerste keer dat ik zo’n filmpje maakte vond ik dat eigenlijk doodeng. Geen idee waarom want ik stond toch echt in mijn eigen huis, naar mijn eigen camera te kijken op mijn eigen statief. Niks aan de hand zou je denken, maar toch heeft het iets spannends, iets opnemen en dat daarna op het wereldwijde web gooien.

Hieronder vind je kookfilmpje nummer 3 en ik begin het steeds leuker te vinden! Ik had zelfs zin om het filmpje te gaan maken en niet alleen vanwege de lekkere soep. Ik begin een beetje op het punt te komen waarop ik denk: ‘Waarom heb ik dit niet eerder gedaan, want zo erg is het niet…’. Maar dat geef ik natuurlijk niet hardop toe aan degenen die mij hiervoor al een hele tijd over probeerden te halen om filmpjes op te gaan nemen.

Dat ik het steeds leuker vind om te doen zegt natuurlijk niet dat degenen die de filmpjes bekijken het ook leuk vinden om te zien. Dus daarom ben ik benieuwd: wat vind jij van mijn kookfilmpjes? Ben je nu sneller geneigd om het recept eens te gaan maken? Welk recept zou je ook nog graag eens op film willen zien? Ik zou het super vinden als je me dat wilt laten weten.

Maar eerst is er snert. Oerhollandse erwtensoep waar ik een groot deel van mijn leven dol op ben. (toen ik echt klein was moest ik er niet zo veel van hebben en at ik liefst gewoon de worst uit mijn soep) Het recept heb ik al eerder geplaatst, maar het is en blijft een favoriet. In ieder geval hier in huis!

Van meerdere mensen die deze soep hebben geprobeerd heb ik gehoord dat deze ook écht naar erwtensoep smaakt, ondanks de afwezigheid van de erwten. Grappig hè? Ook geschikt voor degenen die snert vermijden vanwege het ‘luchtige’ effect wat het op de darmen heeft. Omdat er géén erwten in zitten is deze soep heel vriendelijk voor je darmen.

Mocht je trouwens geen zelfgemaakte bottenbouillon hebben, dan is er bij de natuurwinkel (en tegenwoordig ook bij sommige supermarkten) prima runderbouillon van De Kleinste Soepfabriek verkrijgbaar. Die smaakt heerlijk en de ingrediënten zijn super.

Comments 16

 1. Hoi Marinka,

  Ga deze soep zeker proberen! Mag je ook rookworst bij de keurslager gebruiken?
  Zag dat jij chipolataworstjes gebruikt? Weet niet of onze slager die heeft, dus vandaar mijn vraag over de rookworst. Ik hoor graag van je.

  Groetjes van Christiene.

  1. Hoi Christiene, natuurlijk kun je ook rookworst gebruiken. De chipolataworstjes heb ik alleen gebruikt omdat ik daar toevallig zin in had.

 2. Zo mijn paleosnert is gelukt(= lekker) Handig zo’n filmpje, daardoor onthoud ik het recept vanzelf.
  Meestal loop ik steeds heen en weer want zodra er iets anders mijn aandacht trekt ben ik de volgende stap weer vergeten. Top Marinka!

 3. Heb de erwtensoep al diverse malen gemaakt en het blijft lekker.

 4. Hoe maak je precies de botten boulon
  En wanneer gaan we je nieuwe boek verwachten?

 5. Wat is het recept?
  Misschien ook handig om bij te vermelden.

 6. graag een linkje naar het geschreven recept van de soep? Hartelijk dank.

 7. Dat is nou precies wat ik afgelopen winter niet heb gegeten, maar eigenlijk wel heb gemist…
  Bedankt voor het recept! Ik ga het een keer proberen!

 8. die ga ik zeker proberen vandaag !!
  ziet er super superlekker uit !
  idd erg leuk dit soort filmpjes, erg aanstekelijk;-)

 9. Hoi Marinka,

  Ik heb wel eens gehoord dat met natuurlijk aroma suiker wordt bedoeld. Nu zie ik dat dat in de bouillon van de soep fabriek zit. Weet jij daar wat meer over?

  1. Hoi Amy,
   Met ‘natuurlijk aroma’ kunnen ze echt vanalles bedoelen. Het kan suiker zijn, of gist maar ook smaakversterkers (in alle vormen en maten). Het is dus echt een heel vage aanduiding! Wat betreft de Soepfabriek, weet ik ook niet precies wat ‘natuurlijk aroma’ inhoudt. Maar omdat het een bedrijf is wat hoge normen en waarden naleeft wat betreft de herkomst van hun ingrediënten, durf ik dat best te gebruiken in mijn gerechten. Al blijft zelf bouillon maken natuurlijk de beste optie.

 10. Heb deze erwtensoep gemaakt, en ja hij smaakte als echte snert! Mijn man was ook echt verrast door de smaak, want ja doordat ik zonodig paleoproef wil eten en thuis de kok ben moet hij wel meedoen, maar het is dus voor hem op deze wijze beslist geen straf. Jammer genoeg kon ik zelf er net als bij echte snert niet goed over, had ’s nachts veel bijkpijn, maar daardoor kon hij wel weer extra krijgen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.