Lactosevrije Kokos Yoghurttaart

Lactosevrije Kokos Yoghurttaart

Lactosevrije Kokos Yoghurttaart

Weet je nog, zo’n lekkere Hollandse kwarktaart? Ik maakte dat als kind regelmatig klaar! Het was ook zo makkelijk met die kant-en-klare pakjes, en dan kon ik ook nog eens kiezen tussen verschillende smaken. Citroen, aardbei, enzovoorts, en je kon ‘m ook met yoghurt maken in plaats van kwark. Met een bodem van koekkruimels! Daar kon ik zó van genieten!

Een Paleo kwarktaart?

Uiteraard vroeg ik me af of het ook mogelijk zou zijn om een Paleo variant te maken, tijdens één van de app-sessies tussen Monique (het Meisje met de Voedselallergie) en mij kwam dat naar voren. We hadden namelijk allebei een héle grote doos Abbot Kinney’s yoghurt gehad; kokosyoghurt, amandelyoghurt, een hele koelkast vol. Tijd om de keuken in te duiken dus. Natuurlijk kun je dat ook ‘gewoon zo’ opeten, maar ach, ik had zin om er lekker mee te experimenteren.

Mét probiotica!

Mijn eerste poging voor deze yoghurttaart lukte perfect! Inclusief bodem van (glutenvrije) koekkruimels. En zonder de yoghurt te warm te maken, zodat de probiotica intact blijft (boven de 40 graden gaat de probiotica dood). Wel handig, want deze lekkere traktatie bevat dus ook gewoon probiotica; fijn voor je darmen.

Lang verhaal kort: deze taart moet je echt eens proberen!
Lactosevrije Kokos Yoghurttaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6-8
Ingrediënten
Bodem:
  • 75g amandelmeel
  • 20g bakbananenmeel
  • 1 tl speculaaskruiden (of kaneel)
  • 30g ghee, gesmolten
  • 2 el ahornsiroop
Vulling:
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 el gelatinepoeder
  • 400 ml kokosyoghurt (Abbot Kinney's)
  • 3 el honing
  • ½ tl vanillepoeder
Topping:
  • 300g kersen zonder pit (diepvries)
Bereiding
Bodem:
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed de bodem van een springvorm (doorsnede 18 cm) met bakpapier.
  2. Combineer alle ingrediënten voor de bodem in een kom en roer goed door elkaar tot zich een korrelige massa vormt.
  3. Schep de massa in de springvorm en druk goed aan om een egale taartbodem te maken.
  4. Bak de taartbodem ca. 15 minuten en laat daarna volledig afkoelen.
Vulling:
  1. Schenk de kokosmelk in een steelpan en strooi er het gelatinepoeder overheen. Laat 5 minuten staan.
  2. Roer het gelatinepoeder goed door de kokosmelk tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Breng het mengsel heel licht aan de kook en haal de pan daarna meteen van het vuur.
  3. Laat het mengsel afkoelen tot 40 graden Celsius, gebruik hiervoor een keukenthermometer. Laat in de tussentijd de kokosyoghurt op kamertemperatuur komen.
  4. Is het mengsel afgekoeld tot 40 graden? Schep dan de kokosyoghurt, honing en vanille er doorheen, doe dit snel, anders begint het mengsel al te stollen.
  5. Schep de vulling op de (afgekoelde) taartbodem en strijk glad met een lepel. Zet de taart een nachtje in de koelkast om volledig op te stijven.
Topping:
  1. Maak de topping door de kersen zachtjes in te koken in een steelpan tot een dikke massa - ca. 25 minuten. Laat dit mengsel afkoelen en verdeel het over de taart.

 Zoek je meer lekkere Paleo taarten, cakes en koekjes? In mijn boek Paleo Traktaties vind je meer dan 100 heerlijke recepten.

Comments 4

  1. Beste Marinka,

    Bedankt voor het leuke recept! Ik wil het graag maken maar ik kan geen zuivel verdragen. Nou neem ik zomaar aan dat ik de ghee voor kokosolie kan vervangen maar weet jij misschien of dat dezelfde hoeveelheid behoort te zijn?
    En is het ook mogelijk de ahornsiroop in de bodem voor honing te vervangen? En ook hier zou ik wederom graag willen weten of de hoeveelheid hetzelfde moet zijn.
    Bij voorbaat dank voor jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.