Knapperig Buikspek

Knapperig Buikspek uit de oven

Knapperig Buikspek

Dit is zo’n gerecht wat ik echt al jarenlang wil maken. Knapperig buikspek uit de oven. Ik weet niet precies waarom, maar het heeft een soort magische aantrekkingskracht op me. Het enige probleem waar ik tegenaan liep; waar vind ik een stuk spek afkomstig van gezonde varkens?? Ik liet het zelfs al eens vallen bij slager Leon van de Woeste Grond, maar hij vertelde me dat ze het buikspek van de varkens vooral gebruikten voor de populaire speklappen, gerookte spekblokjes én ontbijtspek. Tsja, dan blijft er natuurlijk niet zo’n groot stuk over voor de oven. Elk varken heeft tenslotte maar één buik.

De meest gezonde varkens

Gelukkig hebben ze daar verandering in gebracht wat een tijdje geleden zag ik ineens dat ze buikspek tompouce in het assortiment hadden bij de Woeste Grond! YES!! Die heb ik natuurlijk meteen besteld 😉 Vooral omdat deze afkomstig is van hun Tamworth varkens. Deze varkens lopen op een enorm groot stuk bos of land waar ze de hele dag door lekker in de grond kunnen wroeten met hun neus. Het enige eten wat ze krijgen komt rechtstreeks uit de natuur. Kortom; gezondere varkens dan deze Tamworth varkens bestaan eigenlijk niet!

Ze hebben deze stukken spek niet altijd in het assortiment, maar als ze het hebben dan raad ik je aan het meteen te bestellen. Zo lekker!

Buikspek, hoe maak je dat klaar?

Ik kan niet ontkennen dat ik, als trotse bezitter van 2 stukken buikspek van het Tamworth varken, toch even een momentje had waarop ik dacht ‘en nu?’. Daar lagen ze dan in de vriezer, maar hoe ging ik ze klaar maken? Na mijn zomervakantie besloot ik het er eindelijk op te wagen omdat het daar wel tijd voor werd. Ik zocht online naar verschillende recepten en kwam er al snel achter dat het ontzettend makkelijk te maken is.

Je laat het vlees een tijdje marineren in heerlijke kruiden, en vervolgens kan het gewoon in de oven. Je hoeft er bijna niet naar om te kijken! Ga jij dit ook proberen? Ik vind het echt zoiets wat je serveert wanneer er mensen komen eten. Of in het weekend wanneer je wat meer tijd hebt om een diner te maken.

Knapperig buikspek combineert perfect met een frisse salade of geroosterde groenten. Tot mijn verbazing waren de restjes ook ontzettend lekker toen ik ze de volgende dag opbakte in combinatie met bloemkoolrijst met paddenstoelen.

Het recept!
Knapperig Buikspek uit de oven
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 650g buikspek aan een stuk (of 2 stukken)
  • 4 el limoensap
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl rookzout
  • ½ tl zwarte peper
  • ½ tl laos
  • ½ tl komijnzaad
  • ¼ tl kurkuma
Bereiding
  1. Meng limoensap met knoflook, zout en alle kruiden.
  2. Snijd het buikspek aan de huidkant diagonaal in en wrijf het in met het kruidenmengsel.
  3. Laat ten minste 1 uur marineren in de koelkast, liefst langer.
  4. Verwarm de oven voor tot 220°C.
  5. Leg het buikspek in een ovenschaal met de huidkant boven en bak het 30 minuten.
  6. Verlaag de oventemperatuur tot 175°C en bak het buikspek nog een uur, of tot het knapperig is geworden.
  7. Snijd het buikspek voor het serveren in stukken.
 

Knapperig Buikspek

Comments 6

    1. Post
      Author
  1. Ik heb laatst ook buikspek gemaakt. Niet met dit recept maar wel met het vlees van de woeste grond. Het bovenste laagje was écht niet te eten, het werd zo hard dat je er niet doorheen kwam. Heb jij dit ook?

  2. Kan je dit ook op de barbecue maken doormiddel van indirect verwarmen en vervolgens met het gebruik van rookhout? Zoals je normaal gesproken een bavette of stuk picanha klaar maakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.