Uien Bhaji's

Knapperige Uien Bhaji's – Glutenvrij

Uien Bhaji's

Mmm, heerlijke knapperige Uien Bhaji’s, oftewel: uienkoekjes. Indiaas comfort food! Misschien heb je ze zelfs weleens gegeten in een restaurant? In principe worden deze bhaji’s gemaakt met kikkererwtenmeel (waarom dat niet Paleo is lees je hier), dus was het voor mij een heel leuke uitdaging om ze helemaal Paleo te maken.

Of dat gelukt is? Jazeker!!

Weleens uien met de spiraalsnijder gesneden?

Nu ben ik zelf niet zo’n enorme held met keukenmessen (een ui snipperen gaat me nog steeds niet heel gemakkelijk af), maar ik ontdekte gelukkig een leuk trucje om de uien héél fijn en perfect te snijden voor deze bhaji’s. Met de spiraalsnijder! Echt waar. En het werkt nog ontzettend goed ook. Je hebt alleen het platte mes nodig en vervolgens draai je de hele ui er doorheen.

Een kleine disclaimer is wel op zijn plaats: uien snijden met de spiraalsnijder kan er toe leiden dat je gaat huilen. De plakjes zijn veel fijner en daardoor komt er ook wat meer van dat prikkelende stofje vrij. Tenminste, ik stond uiteraard met dikke tranen in mijn ogen en een snotneus erbij. Je moet er wat voor over hebben 😉

Welke spiraalsnijder is de beste?

Ik krijg best vaak de vraag welke spiraalsnijder ik nu aanraad. In ieder geval niet zo’n puntenslijper-model, die zijn echt veel te klein om alle groenten op te kunnen snijden.

Deze van Benriner is min of meer het paradepaardje onder de spiraalsnijders. Niet goedkoop, maar hij schijnt echt veel scherper te zijn. En deze van Lurch vind ik zelf ook echt heel fijn in het gebruik (dit is het model wat ik zelf in huis heb).

Knapperige Uien Bhaji's - Glutenvrij
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 2 flinke uien
  • 100g chufameel
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl zout
  • ¼ tl kurkuma
  • 120 ml kokosmelk (of amandelmelk of water)
  • 1 ei
  • 1 bosuitje, in ringen
  • 100 ml kokosolie
Bereiding
  1. Pel de uien en snijd de kapjes eraf. Zet het platte mes in de spiraalsnijder.
  2. Zet de uien op de spiraalsnijder en maak er heel dunne plakjes van. Zet deze even apart.
  3. Meng het chufameel met korianderzaad, komijnzaad, gember, zout, kurkuma, kokosmelk en het ei in een grote kom en roer tot een dikke massa.
  4. Voeg de bosui en de gesneden uien toe aan het mengsel en roer goed door elkaar.
  5. Verhit de kokosolie in een koekenpan en laat hierin telkens 1 flinke eetlepel van het uienbeslag in vallen. Bak de uien bhaji in c. 2 minuten per kant goudbruin en laat vervolgens uitlekken op een stuk keukenpapier.
  6. Herhaal met de rest van het uienbeslag. Je kunt 4 - 6 bhaji's tegelijk bakken.
  7. Serveer bijvoorbeeld met een komkommer-munt salsa, of meng wat verse munt en citroensap met kokosyoghurt en gebruik dit als dip.
Knapperige Uien Bhaji's

Comments 4

  1. Uien onder de afzuigkap snijden en een paar gaspitten aansteken.Dan hoef je niet te huilen. Scherpe kauwgom kauwen helpt ook, niet Paleo….

  2. Hoi Marinka,
    is chufameel te vervangen door een ander soort meel? Welk?
    Binnenkort hebben we een zussentreffen en ieder maakt een gang voor het diner. Helemaal paleo! Dit lijkt me wel iets voor het voorgerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.