Paleo Zalmschotel recept amandelmelk knolselderij eieren makkelijke ovenschotel

Paleo Zalmschotel

Paleo Zalmschotel recept amandelmelk knolselderij eieren makkelijke ovenschotel

Dat ik niet de allergrootste vis fan ben, wist je misschien al. Maar als ik dan toch iets moet kiezen uit het visschap, grijp ik steevast naar de gerookte wilde zalm. Dat vind ik echt zo lekker! Toen ik ontdekte dat deze zalm heel iets anders is dan ‘gewone’ zalm wilde ik niets anders meer. Dus nu ik net ben bevallen van mijn zoon Skip staat de oven weer aan om deze heerlijke Zalmschotel te maken.

Wat is wilde zalm?

Wilde zalm is, zoals de naam het al zegt, niet gekweekte zalm die zwemt in de vrije natuur. Deze zalm leeft in de Stille Oceaan en worden in het wild gevangen, voornamelijk voor de kusten van Alaska. Ze eten vooral garnalen, kreeftjes en andere kleine zeedieren, waardoor de vis een extra rood/roze kleur krijgt. De bekendste wilde zalm is de sockeye, die van mei tot september verkrijgbaar is bij sommige natuurvoedingswinkels en vishandels.

Wilde zalm vs. ‘gewone’ zalm

Het verschil tussen wilde zalm en ‘gewone’ zalm is dat deze laatste wel wordt gekweekt. Dat zou op zich geen probleem moeten zijn, maar regelmatig worden er extra toevoegingen toegediend aan gewone zalm om deze te laten groeien of de kleur levendiger te maken. En dat wil je natuurlijk niet op je bord en in je buik hebben..

Zelf geef ik dus de voorkeur aan wilde zalm. Niet alleen vanwege het gezondheidsaspect, maar ook de smaak vind ik veel lekkerder en de structuur is steviger. Het combineert in deze zalmschotel perfect met de knolselderij en kastanjechampignons en de zalm wordt lekker een beetje crispy.

Wist je dat je gerookte wilde zalm trouwens ook koud kunt eten? Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke Poké Bowl of Snelle Lunchsalade mee maken. In mijn koelkast liggen inmiddels al een aantal pakjes sockeye, want na 9 maanden ben ik wel weer toe aan wat variatie in het menu 🙂

Paleo Zalmschotel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 3
Ingrediënten
  • 1 el kokosolie
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 400g knolselderij, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 prei, in ringen
  • 250g kastanjechampignons, in plakjes
  • Peper en zout
  • 1 el bieslook, fijn gesneden
  • 100g gerookte wilde zalm, in plakjes
  • 6 eieren
  • 120 ml amandelmelk
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200°C.
  2. Verhit de kokosolie in een hapjespan en bak hierin de uien zachtjes aan.
  3. Voeg knolselderij, prei en champignons toe en bak deze mee tot de groenten zacht beginnen te worden.
  4. Breng op smaak met peper en zout en schep ook de bieslook er doorheen.
  5. Verdeel over een ovenschaal en leg de plakjes zalm er bovenop.
  6. Klop de eieren op met amandelmelk en schenk dit over de groenten en zalm.
  7. Bak de zalmschotel in 40-45 minuten gaar.
 

Comments 8

    1. Post
      Author
  1. Super lekker!! Ik heb er ook een moot gerookte zalm doorheen gedaan omdat ik die op wilde maken. Verder alles hetzelfde gedaan. Ga ik vaker maken.

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.