Hazelnoot Chocolade Banaantaartje

Hazelnoot-Chocolade-Bananentaart (met filmpje!)

Hazelnoot-chocolade-banaantaartje

Het is alweer 5 maanden geleden sinds ik Oerkracht overnam en sindsdien heb ik enorm veel leuke plannen gemaakt. Eigenlijk maak ik bijna altijd nieuwe plannen, dat is zoiets wat gewoon aan één stuk door gaat in mijn hoofd.

Ik hoef me eigenlijk pas zorgen te maken over mijn gezondheid wanneer ik géén nieuwe enthousiaste dingen bedenk 😉

Maargoed, één van die plannen is al bijna tot uitvoering gekomen: het vernieuwen van EetPaleo. De website krijgt een mooi, nieuw, professioneel jasje. Bij de start van EetPaleo had ik dat nooit kunnen bedenken! Ik knutselde mijn website gewoon zelf in elkaar en wilde ik dat vernieuwen dan was de site 2 dagen offline (en sliep ik bijna niet). Nu kan er gewoon op de achtergrond worden gewerkt en met één klik op de knop kan de hele boel over worden gezet. Wie had dat gedacht.

Er gaat trouwens nog meer veranderen dan alleen een nieuwe website. (want tsja, ik bedenk niet maar 1 plan tegelijk) Wat precies, dat komt deze week aan bod in de nieuwsbrief! Nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan hiernaast even in voor de nieuwsbrief, dan houd ik je als allereerste op de hoogte van alle nieuwtjes rondom EetPaleo.

Om lekker in de sfeer van ‘oud naar nieuw’ te blijven, heb ik een recept voor oliebollen hazelnoot-chocolade-bananentaart voor je gemaakt. Met filmpje erbij natuurlijk. Dan kun je zien hoe makkelijk het is.

Dit recept is gebaseerd op het recept voor Heerlijke Chocoladetaartjes van Oerkracht.


Hazelnoot-Chocolade-Bananentaart (met filmpje!)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en noten.
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
Bodem:
  • 100g hazelnootmeel
  • 35g kokosmeel
  • 60g ahornsiroop
  • 30g kokosolie, vloeibaar
  • 1 ei
  • snuf zout
Vulling:
  • 100g ahornsiroop
  • 60g cacaoboter
  • 60g cacao
  • ¼ tl vanillepoeder
Topping:
  • 1 rijpe banaan
  • 100 ml kokosroom
  • 2 el kokosolie, vloeibaar
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius en vet een kleine springvorm in met wat kokosolie.
  2. Begin met het maken van de bodem: combineer hazelnootmeel, kokosmeel en zout en roer goed door elkaar.
  3. Voeg ahornsiroop, kokosolie en het ei toe en roer tot een dik deeg.
  4. Kneed het deeg even met de hand door en verdeel het vervolgens over de bodem en langs de randen van de springvorm.
  5. Bak de bodem in 15 minuten gaar.
  6. Maak nu de vulling: snijd de cacaoboter fijn en smelt deze vervolgens au bain-marie.
  7. Roer ahornsiroop, cacao en vanille door de gesmolten cacaoboter tot de cacao volledig op is genomen en er een dikke massa is ontstaan.
  8. Schenk het chocolademengsel in de taartbodem.
  9. Zet de taart enkele uren in de koelkast om op te stijven (of in de vriezer, dan gaat het sneller 😉 )
  10. Prak voor de topping de banaan fijn en meng er de kokosroom en kokosolie doorheen. Verdeel over de taart en strijk glad met de achterkant van een lepel.
  11. Bewaar de taart tot het serveren in de koelkast.
  12. Garneer eventueel met wat cacao nibs of plakjes banaan.
 

Comments 46

  1. Dat ziet er echt heel erg lekker uit. Ik zou zo het vorkje op willen pakken en een hapje nemen (of twee 😉 )

  2. Hallo Marinka
    Taart ziet er heerlijk uit, maar kun jij mij een receptje geven hoe je kokosroom maakt?
    Bedankt

    1. Post
      Author

      Hallo Christina! In het kookfilmpje zie je precies hoe je het maakt. Het is gewoon een kwestie van kokosroom uit blik opkloppen eigenlijk.

  3. Hallo Marinka,

    Ziet er heerlijk uit, ik hou alleen niet van kokosmeel waar zou ik dat door kunnen vervangen?

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  4. Hoi Marinka,

    Wat een leuk en lekker recept weer! Wat is dat wat je op de topping als laatste hebt gebruikt, een soort chocolade versiersel?
    Ik ga het zekers snel proberen, eerst de cacaoboter kopen en de hazelnootmeel!

    Groetjes,
    Natascha.

    1. Post
      Author

      Dankjewel Natascha! Het zijn inderdaad cacao nibs erbovenop 😀 Dat voegt niet veel aan de smaak toe maar ik vond het er wel leuk uitzien. Je kunt trouwens ook gewoon 100g hazelnoten fijnmalen in de blender of foodprocessor, dan heb je ook hazelnootmeel.

      1. Hoi Marinka, oh dan betekend dat ik dan alles in huis heb!! Morgen na de voetbal samen met de jongens je heerlijke taart maken dan!!

        Fijn weekend!

  5. Hoi Marinka,

    Het ziet er heerlijk uit, maar ik mag geen hazelnooi en geen amandelen. Heb je nog een optie voor ander meel ?

    1. Post
      Author

      Hoi Annet! Kun je wel tegen zonnebloempitten? Je kunt daar 100 gram van fijnmalen in de blender of keukenmachine en dit als meel gebruiken. Dat werkt net zo goed.

  6. Graag zou ik voor het lekker uitziende paas taart recept een vervanging voor de ahornstroop willen, elke suiker is voor mij heel erg slecht. Heeft iemand een andere optie?

    1. Post
      Author

      Ik denk dat je beter geen taart kunt eten wanneer je niet goed op suiker reageert. Je zou dadels toe kunnen voegen, maar ook die bevatten veel suikers. (net als grote hoeveelheden fruit trouwens) Zoetstoffen brengen je lichaam ook in de war, dus die zijn ook niet aan te raden. De laatste optie is gewoon geen zoetstoffen toevoegen, maar dan wordt het vrij bitter van smaak, al heft kokos dat wel een beetje op.

  7. Hoi,
    Ga ik zeker maken!! Ziet fantastisch uit, Kan ik de ahornsiroop vervangen door honing en zo ja is de hoeveelheid hetzelfde?

    1. Post
      Author
  8. Hoi Marinka, er zit heeeel veeeel spam op de site waar je naartoe linkt om de chocobananentaart te maken dit is normaal nooit, kun je hem nog anders sturen?

    1. Post
      Author

      Ik weet niet welke site je het over hebt (ik denk Oerkracht?) maar daar zit absoluut geen spam. Ik vermoed dat het met je internetbrowser te maken heeft..

    1. Post
      Author
  9. Hai Marinka,

    Normaal klim ik nooit zo “in de pen” voor commentaar. Ik lees altijd gezellig “naast de zijlijn” mee maar nu moét ik even reageren! Ik heb van het weekend dus het Hazelnoot-Cocolade Bananentaartje gemaakt.
    Vriendlief gister op z’n fietsje in de regen nog speciaal naar een natuurwinkel gereden voor de cacaoboter en ahornsiroop. En het bakfeest kon beginnen.

    Maar laat ik even heel kort zijn…….wát was dit taartje GRANDIOOS LEKKER!!
    Allebei genietend op de bank met een kop dampende thee erbij, mmmmmmm….
    Lekker zoet ja, maar als je dit soort receptjes alleen voor in het weekend houdt of speciale gelegenheden, top toch?
    Dus Marinka, onze complimenten!

    1. Post
      Author

      Hoi Shirley! Wat leuk dat je even een reactie achter laat, echt super om te horen dat het taartje zo goed is gelukt. Zolang je het alleen voor het weekend houdt is het inderdaad geen probleem, het is een heerlijke traktatie om vooral van te genieten. 😀

  10. Het lijkt me heerlijk, maar waar koop je die kokosroom? Wij hebben hier een gezondheidswinkel en een Ecoshop, maar bij beiden niet gevonden. En kun je de Ahornshiroop vervangen voor Agavesiroop?
    En ik neem aan dat je de springvorm nog wel in moet vetten (met kokosolie)? Deze stap mis ik, of is dit niet nodig?

    1. Post
      Author

      Hallo Sandra, deze kokosroom vind je bij de toko 🙂 Agavesiroop zou ik niet aanraden om te gebruiken, dit heeft een enorm hoog fructose gehalte en is daarmee erg belastend voor de lever.
      Het invetten is inderdaad wel nodig ja, dat vertel ik ook in het filmpje.

    1. Post
      Author

      Nee dat heeft een heel ander resultaat, zadenmeel (zelf gemalen) zou wel kunnen en is goedkoper dan notenmeel. Ik raad het trouwens ook niet aan om quinoa te gebruiken 🙂

  11. Hoi Marinka, De taart lijkt me heeeeeeerlijk, maar daarvoor schrijf ik eigenlijk niet. In je reactie hierboven geef je aan dat je het niet aanraadt om quinoa te gebruiken. Is dat wegens duurzaamheid of voedingswaarde? (of iets anders natuurlijk 😉 Alvast bedankt voor je reactie en een fijn paasweekend verder! Groeten, Roosmarijn

    1. Post
      Author

      Hoi Roosmarijn! Ik raad quinoa niet aan omdat het een pseudograan is: hoewel quinoa een zaad is, heeft het in het lichaam eenzelfde reactie zoals granen dat hebben. Daarmee kan quinoa dus ook zorgen voor een beschadigde darmwand, verminderde opname van voedingsstoffen en chronische ontstekingsreacties. Het is leuk dat het aangemerkt wordt als superfood, maar het levert in verhouding tot groenten vrij weinig voedingsstoffen. Je hebt er gewoon niet zo veel aan. Binnenkort komt hier nog een artikel over online trouwens, daarin geef ik wat meer uitleg over mijn kijk hierop.

  12. Hallo Marinka,

    Ziet er ontzettend lekker uit! Ik wil hem ook graag maken, maar waar koop ik de vanillepoeder, ahornsiroop en cacao boter? Is dit te koop in de ‘gewone’ supermarkt?
    En is het de bedoeling dat de kokosroom eerst opgeklopt wordt of kan hij vanuit de verpakking er gelijk in?
    Zo, dat waren mijn vragen!

    1. Post
      Author

      Hoi Ellen! Deze producten vind je bij een natuurvoedingswinkel of webshop. De meeste supermarkten hebben het niet, al is het assortiment van een groot Jumbo of AH filiaal tegenwoordig zo groot dat ze het soms wel hebben. (Misschien bij jou in de buurt ook!) De kokosroom hoeft niet op te worden geklopt, in het filmpje zie je hoe ik dat doe.

  13. Hoi Marinka, Ik heb de taart vandaag gemaakt. Mijn man en ik hebben er net van gegeten. Jammie, jammie, wat ongelooflijk lekker! Onze complimenten, hoor!

    Ook voor alle andere recepten en je leuke kookfilmpjes. Voordat ik de taart maakte, heb ik het kookfilmpje daarvan nog even bekeken. Zo grappig, je hebt aan het eind nog een beetje chocola aan je mond zitten. Niet veranderen, hoor! Dat maakt de filmpjes nou juist zo leuk. Ga zo door!

    1. Post
      Author
  14. Hallo Marinka, ik vraag me af of je de hele complete taart ook in de vriezer kunt bewaren? Wil hem eigenlijk nu maken, maar heb het pas over een paar weken nodig… Ik hoor het graag! Alvast bedankt.

    1. Post
      Author
  15. Hoi Marinka,

    Dit ziet er ook weer zo lekker uit. Maar is hier de kokosroom te vervangen voor iets niet kokos? 😉

    Groet

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  16. Hoi Marinka ik heb deze gemaakt, maar mijn chocolade vulling is niet vloeibaar, heb alles afgewogen, hoe kan dit nou?? En nog een vraagje kan ik kokosroom door iets anders vervangen, mijn huisgenoten zijn niet zo van de kokos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.