bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst met pompoen

bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst, heb jij het al eens geprobeerd? Het is eigenlijk heel simpel: je raspt roosjes bloemkool in de keukenmachine (of met de hand) tot fijne korrels. Je kunt het rauw eten, maar ook opbakken in de pan of even stomen. Het is een ideale koolhydraatarme basis voor heel veel recepten en je krijgt gelijk een extra portie groente binnen.

Geen zorgen, bloemkoolrijst heeft totaal niet de ‘typische’ geur van gekookte bloemkool, en ook niet de smaak of structuur. Heel anders dus. Wanneer je denkt ‘niet van bloemkool te houden’, zal ik natuurlijk de laatste zijn die je zegt dat je het moet eten, maar je zou het zeker eens op deze manier kunnen proberen.

De makkelijkste bereiding van bloemkoolrijst is om het op nasi te laten lijken: wat wortel en prei erdoor samen met een schepje kerrie. Een spiegelei en ham erbij, eventueel nog wat sambal, en klaar. Heerlijk.

Maar het kan ook anders. In dit gerecht heb ik er lekker veel kruiden, pompoen en kastanjechampignons bij gedaan. Zo gemaakt en erg lekker! Heb je geen coconut aminos? In plaats daarvan zou je ook wat zout of vissaus kunnen gebruiken. Om hier een volwaardige maaltijd van te maken kun je er heel gemakkelijk wat gare kip, runderreepjes, gebakken ei of vis doorheen doen.

Bloemkoolrijst met pompoen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 3
Ingrediënten
  • Pompoen - ¼ van een middelgrote pompoen
  • Bloemkool - 1, in roosjes gesneden
  • Rode ui - 1, dun gesneden
  • Kastanjechampignons - 10 stuks, in kwarten
  • Gemalen Korianderzaad - ½ tl
  • Knoflookpoeder - ½ tl
  • Kurkuma - ½ tl
  • Coconut Aminos - 3 el
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Verwijder de zaadjes van de ¼ pompoen en snijd hem vervolgens in blokjes.
  3. Leg de pompoenblokjes op de voorbereide bakplaat en besprenkel ze met 1 el vloeibare kokosolie. Meng goed met je handen zodat alle blokjes een laagje olie om zich heen hebben. Verdeel vervolgens de blokjes over de bakplaat; leg ze niet tegen elkaar aan.
  4. Bak de pompoen in 12-15 minuten gaar en zet de blokjes apart.
  5. Haal in de tussentijd je f ood processor tevoorschijn en doe er een grove rasp in. Doe de bloemkoolroosjes erin en rasp ze tot een soort rijst. Je kunt dit eventueel ook in een blender doen, of met een handrasp. Zet 5 cups van de bloemkoolrijst apart, doe de rest in een bakje en zet deze in de koelkast voor later gebruik.
  6. Verhit 1 el kokosolie in een wok of hapjespan en bak hierin de ui over middelhoog vuur tot deze glazig is.
  7. Voeg de kastanjechampignons toe en bak deze bruin.
  8. Roer vervolgens de 5 cups bloemkoolrijst erdoor, samen met het korianderzaad, knoflookpoeder en kurkuma. Roerbak alles ongeveer 2-3 minuten.
  9. Voeg als laatste de coconut aminos, geroosterde pompoenblokjes, verse koriander en munt toe. Roer alles goed door elkaar en verhit het al roerend nog 1-2 minuten.
  10. Serveer warm en eet smakelijk!
 

Comments 3

  1. Ziet er echt verrukkelijk uit, ga ik zeker maken, maar één vraagje: hoeveel gram geschilde pompoen wordt hierin gebruikt? Want ik heb namelijk diepvriespompoenblokjes liggen, vind het te veel werk om een verse pompoen in stukjes te snijden, die rooster ik liever 😛

    1. Post
      Author

      Ik heb geen idee hoeveel gram er in gaat! Maar ik denk dat je met 2 handenvol pompoenblokjes wel ongeveer goed zit. (grove schatting, ik weet het..) Gelukkig is er bij dit recept niet zoiets als te veel of te weinig pompoen; het is maar net wat je lekker vindt.

  2. Hoi Marinka!
    Bij stap 9 staat verse munt en koriander toevoegen. Die staan niet bij de ingrediënten vermeld. Ik kwam er een beetje laat achter, maar ik heb een heerlijke lunch gehad, ook zonder de verse kruiden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.