Bloemkoolsalade met baconaise

Bloemkoolsalade met Baconnaise

Bloemkoolsalade met baconnaise

Kruidige bloemkoolsalade met … baconnaise!

Ken je dat? Je hebt spekjes uitgebakken en er blijft behoorlijk wat vet achter in de pan. Ik vind dat altijd zonde om weg te gooien.. Het is namelijk zeker niet ongezond om dit vet uiteindelijk op te eten: het is een verzadigd vet (net als kokosolie) en dus een prima energiebron voor ons lichaam.

Als je biologische spekjes hebt gebruikt dan zit je zeker goed. Heb je de spekjes met beleid uitgebakken (lees: ze zijn niet aangebrand) dan is het nog beter. Dit is het vet wat -als het stolt- mooi wit van kleur wordt. Het oxideert niet bij verhitting en nee, het verhoogt ook je cholesterol niet.

Niks mis mee dus, zo nu en dan het vet van uitgebakken spekjes eten. In dit recept gebruik ik het vet zelfs als basis voor mayonaise! Baconnaise dus.En dat heeft ook als bijkomend voordeel dat je nu geen zout of andere smaakmakers meer aan je mayo toe hoeft te voegen.

Ik gebruikte zelf ook wat avocado olie in mijn baconnaise (vandaar dat mijn mayo er groen/geel uitziet op de foto), maar dat is vrij prijzig en ook best sterk van smaak! Een milde olijfolie is daarom een prima keuze.

Bloemkoolsalade met Baconaise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 1 grote bloemkool
  • 2 tl kokosolie, vloeibaar
  • 200g gerookte spekblokjes
  • 2 eidooiers
  • 2 tl citroensap
  • 4-6 el vloeibaar vet van de spekblokjes
  • 160 ml milde olijfolie
  • Optioneel: verse groene kruiden
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en wrijf ze in met kokosolie.
  3. Verdeel de bloemkoolroosjes over de bakplaat en rooster ze in 18-20 minuten gaar.
  4. Bak de spekblokjes krokant en leg deze apart. Schenk het vet in een schaaltje en laat dit wat afkoelen.
  5. Meng de eierdooiers met het citroensap; klop dit goed door elkaar.
  6. Voeg nu beetje bij beetje de olijfolie toe (begin met enkele druppels) en blijf goed kloppen tot het mengsel dikker begint te worden. Doe dit niet te snel, anders wordt de mayonaise niet dik.
  7. Klopt als laatste het vet van de spekblokjes door de mayonaise.
  8. Serveer de geroosterde bloemkool met de uitgebakken spekjes en een flinke klodder baconaise.
  9. Tip: voeg ook eens wat verse groene kruiden aan deze salade toe, zoals oregano, bieslook, peterselie, koriander of zelfs munt.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.