Pannenkoek met Bakbanaan

Pannenkoek met bakbanaan

Pannenkoek met bakbanaan-2

Een pannenkoek. Zo simpel, maar oh zo lekker. Een gerecht wat letterlijk en figuurlijk in de Hollandse cultuur zit gebakken. Ook ik ben opgegroeid met pannenkoeken; ongeveer eens per maand werd er een heel grote stapel gebakken. Als ‘beleg’ ging er eigenlijk altijd een flinke laag poedersuiker op, maar later vond ik het lekkerder om er ook nog fruit bij te eten. Dan maakte ik mijn eigen pannenkoektaart: met minstens 3 lagen. Tegen de tijd dat mijn taart af was en ik eraan kon beginnen waren mijn tafelgenoten al klaar met eten, maar dat maakte niet uit. Ik genoot ervan!

Pas later leerde ik de hartige pannenkoek waarderen; lekker met gebakken groenten en wat spek, of zelfs met een curry erop. Sinds ik Paleo eet, eet ik zelden een pannenkoek (in wat voor versie dan ook). Maar sinds ik uit heb gevonden dat bakbananen heel lekker zijn als basis voor bijna elk baksel, ben ik daar volop mee aan het experimenteren.

Dus zo kwam het eigenlijk dat ik op een zondag niet zo veel zin had om te koken, en ik maar besloot om een bakbanaan met wat eieren te pureren en hier een lekkere vulling in mee te bakken. Dat was een succes! Wat me vooral opviel is dat deze pannenkoek absoluut niet droog was qua structuur, echt heel lekker.

En het mooiste? Je hebt hier niet eens meel voor nodig!

Wat is jouw favoriete pannenkoek?

Pannenkoek met bakbanaan
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Variatietip: bak eens 100g spekblokjes mee, zo wordt je pannenkoek nog lekkerder en vullender. Je hebt dan geen kokosolie of zout nodig. Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 1
Ingrediënten
  • 1 groene bakbanaan
  • 2 eieren
  • ¼ tl zout
  • 1 el kokosolie
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 25g verse koriander (of peterselie), fijn gesneden
Bereiding
  1. Schil de bakbanaan en snijd deze in grove plakken. Pureer met de eieren en het zout in de foodprocessor tot zich een glad beslag vormt.
  2. Verhit de kokosolie in een hapjespan en bak hierin de ui zacht.
  3. Schep de koriander door de ui en schenk direct het bakbanaan-ei beslag in de pan.
  4. Verspreid het beslag over de bodem van de pan met behulp van een spatel en laat de pannenkoek in 5-7 minuten zachtjes garen met een deksel op de pan.
 

Comments 10

    1. Post
      Author

      Hallo Dionne, dat kan zeker 🙂 De smaak zal dan iets zoeter zijn. Let er dan wel op dat je een pan gebruikt die niet aanbakt: een gele/zwarte bakbanaan plakt wat makkelijker aan de pan vast.

  1. Hallo Marinka,

    Ik wil wel graag meedoen met het Paleo dieet, want ik krijg mijn buik niet weg.
    Ik eet fruit en veel groente , bijv. salade afwisselend met verschillende soorten sla, rauwkost en gekookt ei.
    s,avonds veel groente met gezoete aard, of ook helaas met zilvervliesrijst. en vegetarisch vlees van het merk Tivall. ik ben nl. vegetarisch. en s~ochtend kwark of yoghurt met superfoods, chiazaads of met hennepzaad. en ook havermout.

    tussendoors fruit, noten en rauwkost.

    Ik kan moeilijk iedere dag 2 bananen eten en alleen eieren. van bananen word je tochj ook dik?
    Vlees, vis en room gebruik ik niet op het oog van vegetarische eten.

    hoe kan ik deze manier van eten doen.

    Marian Pille

    1. Post
      Author

      Hallo Marian, Allereerst: van bananen word je écht niet dik. Van ongezonde voeding word je dik, van een natuurlijk product zoals banaan absoluut niet. Lees het artikel ‘wat is paleo’ nog eens goed door en zie wat je allemaal wél kunt eten, ook als vegetariër. Ik weet zeker dat er veel producten bij zitten waar je blij van wordt en waar je vol van zult zitten. Paleo is in principe natuurlijk niet vegetarisch, maar het kan ook geen kwaad om elke dag eieren te eten hoor.

  2. Lekker, deze pannenkoek. Ik heb er in plaats van ui wat boerenkool doorgedaan.
    Nog lekkerder is als je de pannenkoek halverwege omkeert, maar hij breekt snel. Doe dit trucje:
    leg een plat bord omgekeerd op de pannenkoek. Draai dan de koekenpan om. De pannenkoek ligt nu op het bord en je kunt hem zo weer in de pan schuiven. De pannenkoek wordt nu lekker knapperig van buiten.

  3. Hallo,

    Wij hebben dit net gemaakt en vinden het allebei super lekker, dit recept gaan wij zeker vaker maken. Dank je wel voor al je fijne tips en recepten. Erg fijn voor een beginneling!

  4. Deze heb ik als lunch gemaakt, zonder ui en kruiden, maar wel met wat vanillepoeder. Een aanrader! Dat is echt een ‘ouderwetse pannenkoek’. Ik heb roerbakgroente gebruikt als vulling met alleen wat peper/zout/knoflook, erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.