Vega ballen met bakbanaan

Vega ballen met bakbanaan

Vega ballen met bakbanaan

Oké, Paleo is helemaal niet vegetarisch qua opzet, maar dat betekent nog niet dat we niet van vegetarische gerechten kunnen genieten! Deze Vega Ballen met Bakbanaan bijvoorbeeld. Ik ben er helemaal dol op, en terwijl ik dit typ staan de leftovers dan ook naast me. Om van te snacken.

Ik was eigenlijk van plan om een soort groente-frikadellen te maken, maar zoals je ziet is dat niet helemaal gelukt. Geen probleem, want ik heb ze gewoon omgetoverd tot iets wat ik eigenlijk nog veel lekkerder vind. Deze balletjes zitten helemaal vol met groenten, zijn lekker luchtig en hebben een krokant jasje. Heerlijk, toch? Ik serveerde ze met zelfgemaakte guacamole, maar je zou ze ook bij een ander sausje kunnen eten. Bekijk trouwens ook het recept voor Pomamole eens, dat is een lekkere variant op guacamole.

Je kunt de balletjes zowel warm als koud eten. Wanneer je geen eieren eet kun je het ei weglaten uit het recept, dat gaat ook prima! Het maakt daarnaast niet uit welke bakbanaan je gebruikt: een groene bakbanaan geeft een iets steviger resultaat en een gele bakbanaan geeft een zachter en zoeter resultaat. Net wat je zelf het lekkerste vindt.

Vega ballen met bakbanaan
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat ei, maar je kunt deze ook weglaten.
Auteur:
Personen: 15
Ingrediënten
  • 240g bakbanaan (groen of geel)
  • 1 ei
  • 150g courgette, geraspt
  • 3 el verse peterselie, fijn gesneden
  • 20g kokosmeel
  • 15g arrowroot
  • peper en zout
  • 150 ml kokosolie
Bereiding
  1. Verwijder de schil van de bakbanaan en snijd het vruchtvlees in plakjes.
  2. Pureer de plakjes bakbanaan met het ei tot een gladde massa.
  3. Roer courgette, peterselie, kokosmeel, arrowroot, peper en zout door de massa.
  4. Verhit de kokosolie in een steelpan over middel-laag vuur. Wanneer je er een druppel beslag in laat vallen moet het gaan sissen en borrelen.
  5. Gebruik 2 lepels om een balletje van het beslag te vormen en in de hete olie te laten vallen. Bak op deze manier 3 balletjes tegelijk.
  6. Draai de balletjes na enkele minuten om met behulp van een lepel of spatel en bak ze vervolgens nog 2 minuten aan de andere kant.
  7. De balletjes horen na het bakken mooi goudbruin te zijn en niet meer vloeibaar vanbinnen. Zijn ze te donker, maar nog vloeibaar? Zet het vuur dan iets lager en laat de balletjes langer bakken. Worden ze niet bruin? Dan mag het vuur iets hoger.
  8. Serveer met guacamole of een andere dipsaus naar keuze.
 

Comments 25

  1. Hoi Marika,
    Wat een leuk recept, ik ben ook op bakbanaan en alles wat je daar mee kan doen. Het klinkt verrukkelijk en ik ga het zeker proberen.
    Ik had een vraag, als je her maakt moet je het dan gelijk opeten of is het de dag erna nog net zo lekker?
    Groetjes,
    Marielle
    Ps. Jammer dat je andere vragen of reacties niet kan zien, die zijn vaak ook interessant

    1. Post
      Author

      Hoi Marielle, Je kunt alle reacties hieronder gewoon zien. Alleen bij dit recept ben je de eerste die reageert, dus vandaar 😉
      Deze balletjes zijn de volgende dag nog net zo lekker!

  2. Ik heb ze vandaag gemaakt met guacamole. Mijn puberdochter is niet zo Paleo als ik graag zou willen.
    Ze vond ze GODDELIJK!!!! (en ik ook)

  3. Hoi Marinka, weer een succes! Ik heb nu lekker gevarieerd….ras-el-hanout kruiden erdoor, verse koriander en 2 teentjes knoflook….zo werd het ineens een oriëntaals vega-balletje!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  4. moet je de courgette nog laten uitlekken. Mijn ervaring met geraspte courgette is dat het vaak een zompige bedoening wordt.

    1. Post
      Author
  5. Hoi marinka,
    Moet je bij dit recept de arrowroot erin doen? Of kun je die ook vervangen door iets anders of weg laten?

    Lijkt me echt een super lekker gerecht! 😃

    Gr, valescs

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  6. Hallo Marinka kan ik de kokosolie nadat ik er de balletje in gebakken heb nog weer gebruiken om er iets in te bakken?

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  7. Die van jou zien er mooi uit! Ik heb ze net gemaakt. De groene banaan was keihard dus die moest ik blenderen. Ik vind ze nu wel enorm vet, heb al heel wat keukenpapiertjes gebruikt om het vet te absorberen, mn maag kan niet zo goed tegen teveel (kokos)vet. Maar ze smaken erg lekker! Of ik ze vaker ga maken weet ik niet, misschien meer bakken ipv frituren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.