Vitello Tonnato

Gezonde Vitello Tonnato – Suikervrij, Glutenvrij, Lactosevrij

Vitello Tonnato

Een heerlijk, klassiek Italiaans voorgerecht: Vitello Tonnato! Of eigenlijk kalsfricandeau met een tonijnsausje, kappertjes en peterselie. Het combineren van vlees met een vissausje sprak me in eerste instantie echt niet aan, maar soms moet je iets gewoon proberen voor je erover kunt oordelen. Ook de niet zo voor hand liggende combinaties kunnen ontzettend lekker zijn en dat is bij vitello tonnato zeker het geval. Ik maakte uiteraard een heerlijke gezonde versie, helemaal glutenvrij, suikervrij en lactosevrij.

Kalfsvlees

Een echte Vitello Tonnato maak je natuurlijk met kalfsfricandeau, zo hoort het officieel. Na enige tijd zoeken kwam ik echter tot de conclusie dat dat misschien niet zo’n hele goede optie is. Zie maar eens een goede kwaliteit kalfsfricandeau te vinden zonder e-nummers, suiker en andere onnodige toevoegingen (ja, ook bij de slager moet je dat even navragen). Mij is het niet gelukt in ieder geval.

Vervolgens las ik ook nog een slimme opmerking van de Woeste Grond: zij leveren bewust géén kalfsvlees omdat ze het belangrijk vinden dat dieren een lang leven hebben gehad. Tsja, daar hebben ze ook een ontzettend goed punt waar ik eigenlijk helemaal achter sta. Voor mij dus geen kalfsvlees. Maar wat gebruik je dan wél in zo’n smakelijke vitello tonnato?

Wat kun je gebruiken in plaats van kalfsfricandeau?

Gelukkig zijn er nog veel meer opties om in plaats van kalfsfricandeau te gebruiken. Ikzelf nam in onderstaand recept gewoon prosciutto – daar ben ik nu eenmaal dol op. Ook rosbief of carpaccio zouden een super goede combinatie zijn met de tonijnsaus, waardoor je dus eigenlijk alle kanten op kunt met dit gerecht. Of wat dacht je van een vleesloze variant waarbij je heel dun gesneden bietjes en venkel gebruikt onder je tonijnsaus?

Paleo Magazine

Je vindt dit recept ook terug in Paleo Magazine, in het nummer van maart 2018. Ken jij dit blad eigenlijk al? Paleo Magazine komt 4x per jaar uit en staat iedere keer helemaal vol met nieuwe, lekkere recepten voor elke dag. Van handige meal prep menu’s tot complete diners en alles er tussenin!

Op deze pagina vind je meer informatie over Paleo Magazine.

Vitello Tonnato

Recept Vitello Tonnato

Gezonde Vitello Tonnato - Suikervrij, Glutenvrij, Lactosevrij
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 100g tonijn uit blik, uitgelekt
  • 2 el zelfgemaakte mayonaise
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 3 ansjovisfilets
  • 200g prosciutto, kalfsfricandeau of rosbief
  • 50g rucola
  • 2 el kappertjes
  • 2 el verse peterselie, fijn gesneden
Bereiding
  1. Pureer de tonijn met de mayonaise, olijfolie, citroensap en ansjovis.
  2. Verdeel de prosciutto (of andere vleeswaren) en rucola over een bord, of over 4 kleine borden.
  3. Verdeel de tonijnpuree hier overheen en bestrooi als laatste met kappertjes en peterselie.
 

Comments 1

  1. Mooi recept, ga ik zeker eens proberen!
    Ik eet ook geen kalfsvlees (om dezelfde reden) en geen lamsvlees, want dat komt toch wel beetje op zelfde neer vind ik. Biologische kippen worden met 8 weken geslacht, dat vond ik ook vrij shocking toen ik daarachter kwam….maar ja, dat eet ik dan weer wel….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.