Afghaanse Lamsstoof met Bloemkoolrijst

Afghaanse Lamsstoof met Bloemkoolrijst

Afghaanse Lamsstoof met Bloemkoolrijst

Ben je weleens in een Afghaans restaurant gaan eten? Ik heb het geluk dat er in Tilburg, op loopafstand van mijn huis, eentje zit. En wat voor een! Mijn man had het al een paar keer gehad over restaurant Sarban en een vriendin raadde het me ook aan. Van iedereen hoorde ik dat ze zó lekker hadden gegeten daar dus het was een kwestie van tijd voor ik het zelf uit ging proberen. Dit recept voor Afghaanse Lamsstoof met Bloemkoolrijst is uiteindelijk voort gekomen uit mijn bezoekje aan dit restaurant.

Afghaans eten

Ergens in januari besloten mijn man en ik uit eten te gaan, bij Sarban. We gaan niet zo heel vaak uit eten omdat ik meestal toch al een lading gerechten in huis heb en omdat ik het leuk vind om te koken, maar mezelf een keertje laten verwennen in een restaurant vind ik ook helemaal niet erg. De chef-kok kwam wat uitleg geven over het menu en we besloten het 3-gangen proeverij menu te bestellen. Dat betekende dat we van alles wat zouden krijgen. Glutenvrij en zuivelvrij koken was geen enkel probleem voor ze – heel fijn!

Voor we het wisten kregen we beide een bord met 3 verschillende voorgerechtjes, plus een schaal met Afghaanse sausjes en glutenvrij brood. Alles was even lekker, echt geweldig. Super zacht gestoofde kip (in een luchtdichte oven), heerlijke groenten en dan die sausjes, mmm! Ook het hoofdgerecht was een grote verwennerij. Aan onze tafel konden eigenlijk 4 personen zitten, maar ook voor 2 personen stond deze al helemaal vol met borden met allerlei lekkers erop. Verschillende soorten gestoofd vlees, twee rijstsoorten en nog heel wat bijgerechten met groenten. Echt ieder gerecht was perfect op smaak gebracht met kruiden.

Van tevoren had ik geen idee wat ik zou kunnen verwachten. Misschien een combinatie tussen Indiaas en Marokkaans? Zou het heel pittig zijn? Ik had geen idee. Uiteindelijk bleek het inderdaad wel een beetje van beide weg te hebben. Relatief milde gerechten met stuk voor stuk lekkere kruiden, zonder overdreven gekruid te zijn.

Thuis Afghaans koken

Eenmaal thuis wilde ik natuurlijk mijn favoriete gerechten namaken, dat heb je als je recepten maakt als beroep! Ik besloot voor de feestelijke rijst te gaan welke onder andere wortel, rozijnen en pistachenoten bevatte. Traditioneel gezien maken ze dat natuurlijk met gewone rijst en ook met gebrande suiker, maar ik besloot gewoon voor bloemkoolrijst te gaan om ‘m helemaal Paleo te maken.

Verder zette ik mijn InstantPot aan het werk om lekker gestoofd lamsvlees te maken, daar ben ik ook zo dol op. Subtiel op smaak gebracht met verwarmende kruiden en amandelmelk. Al kun je dit gerecht natuurlijk ook perfect in een slowcooker of in een grote braadpan maken, dat maakt niet zo veel uit. Of het helemaal overeen komt met de Afghaanse keuken durf ik je niet te zeggen, maar heel erg lekker is het wel.

Ga jij het ook proberen?

Afghaanse lamsstoof – het recept

Afghaanse Lamsstoof met Bloemkoolrijst
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 5-6
Ingrediënten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl zout
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • 1 kaneelstokje
  • 150 ml amandelmelk
  • 800g lamsbout, in blokjes
Bloemkoolrijst:
  • 2 el kokosolie
  • 1 kg bloemkoolrijst
  • 300g wortelrasp
  • 100g rozijnen
  • 6 el amandelschaafsel
  • 6 el pistachenoten
  • 2 el citroenrasp
  • ½ tl zout
Bereiding
  1. Meng de ui, knoflook, gember en alle gedroogde kruiden met de amandelmelk tot een papje in de slowcooker.
  2. Spatel het vlees hier doorheen tot alle blokjes bedekt zijn met de kruidenpasta.
  3. Laat het vlees in 4 uur op de hoge stand van de slowcooker garen (of kies voor 8 uur op de lage stand).
  4. Maak de bloemkoolrijst door de kokosolie te verhitten in een hapjespan en hierin de bloemkoolrijst 2-3 minuten al omscheppend aan te bakken.
  5. Voeg wortelrasp, rozijnen, citroenrasp en zout toe en bak nog 2 minuten al omscheppend mee.
  6. Serveer de rijst met de lamsstoof en garneer met amandelschaafsel en pistachenoten.
 

Comments 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.