Dolmas

Receptenruil – Paleo Dolmas van Cave-a

Tijd voor de receptenruil van de maand november!

De receptenruil is een leuk initiatief van verschillende gezonde foodbloggers waarbij we iedere maand een recept van een andere website proberen en dat op onze eigen website plaatsen. Op al deze websites zijn gerechten te vinden die ook heel goed binnen de Paleo levensstijl passen.

Welke blogs doen hier allemaal aan mee?
De Voedzame Keuken, PaleollandBarbara EetCave-a, Puur HomemadeEet goed, voel je goedGe-zonderKinderen kunnen prima anders etenLeo goes PaleoOerkracht VoedingsadviesOerspronkelijk.
(neem hier dus ook eens een kijkje!)

Deze maand mocht ik een recept van Cave-a proberen; ik koos voor de Paleo Dolmas, gevulde druivenbladeren. Waarom? Omdat ik dit nog nooit heb gemaakt en het me wel heel lekker leek.

Dus daar ging ik; de stad in op zoek naar druivenbladeren. De eerste winkel waar ik in ging had ze nog ook dus dat kwam mooi uit. Een regenachtige zondagochtend bleek daarnaast ideaal om deze hapjes te maken; het vullen kost best wat tijd en geduld.

In het recept worden niet echt hoeveelheden genoemd (wat ik eigenlijk wel fijn vind, want dan kan ik er precies in doen wat en hoeveel ik wil!) dus ik ben van alles bij elkaar gaan voegen in een grote kom om de vulling te maken, waarbij ik tussendoor telkens even naar mijn notitieblok liep om alles op te schrijven.

paleo dolmas

De geur van de druivenbladeren was onmiskenbaar: ze ruiken naar wijn. Ik vroeg me af in hoeverre dat terug zou gaan komen na het bakken. Na ongeveer een half uurtje had ik 20 druivenbladeren gevuld en was mijn vulling op, vervolgens konden ze in de oven met wat water en citroenpartjes erbij.

Het resultaat waren heerlijke paleo dolmas: de vulling was erg smaakvol en goed van structuur. De bladeren maken dit gerecht echt uniek. In een ander artikel las ik dat dolmas het lekkerst zijn wanneer je ze opnieuw opwarmt (dus wanneer de smaken de tijd hebben gehad om in te trekken) maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

En zoals in het artikel van cave-a staat; dit is echt een hele handige meeneemlunch!

paleo dolmas

Paleo Dolmas recept

Dit recept maakt ongeveer 20 paleo dolmas; heel leuk om als hapje op tafel te zetten of als lichte lunch voor twee personen. Wanneer je van pittig houdt, zou je een halve theelepel chilivlokken aan de vulling toe kunnen voegen, of vervang de rozijnen eens door gedroogde cranberries.

Het recept vraagt om 20 druivenbladeren, maar houd er rekening mee dat een blad kapot kan gaan en dus niet goed meer te vullen is. Neem daarom altijd extra druivenbladeren mee, in de meeste gevallen worden ze ook in grote aantallen verkocht.

Receptenruil - Paleo Dolmas van Cave-a
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 20
Ingrediënten
  • Rundergehakt - 300g
  • Bloemkool - 300g, geraspt of fijngemalen tot een rijst-achtige structuur
  • Rozijnen - 75g
  • Pijnboompitten - 20g
  • Gedroogde Tijm - 1 el
  • Zout - 1 tl
  • Kaneel - 1 tl
  • Gemalen Komijnzaad - 1 tl
  • Gemalen Korianderzaad - ½ tl
  • Kardamom - ¼ tl
  • Druivenbladeren - 20 stuks
  • Citroen - 1 stuk, in partjes
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius.
  2. Meng in een kom het gehakt met de bloemkoolrijst, rozijnen, pijnboompitten, tijm, zout, kaneel,
  3. komijn, koriander en kardamom. Kneed met de hand tot een enigszins plakkerige vulling.
  4. Leg telkens een druivenblad op een bord of snijplank en breek het steeltje voorzichtig af. Leg ongeveer 1 grote eetlepel van de vulling op het blad.
  5. Vouw de onderkant van het blad over de vulling heen, vouw de zijkanten naar binnen en rol het blad met de vulling vervolgens strak op tot een langwerpig pakketje.
  6. Herhaal tot alle druivenbladeren gevuld zijn en de vulling op is. Leg alle dolmas strak tegen elkaar aan in een ovenschaal.
  7. Schenk ongeveer 200 ml water over de dolmas in de ovenschaal en verdeel de partjes citroen er overheen. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  8. Laat de dolmas 40-45 minuten garen in de oven. Eet smakelijk!
 

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.