Mexicaanse Taco's met draadjesvlees

Mexicaanse Taco’s met Draadjesvlees

Mexicaanse Taco's met draadjesvlees

Niet schrikken. In dit recept gebruik ik rundertong! En ja, zo’n tong ziet er echt uit als een tong, maar dan heel erg groot. Ik bestelde ‘m online (van een grasgevoerde koe natuurlijk) omdat ik had gehoord dat dit echt heel erg lekker vlees is.

Let op: Mocht je het idee van een rundertong je he-le-maal niet aanstaan, dan kun je ook gewoon riblappen of ander stoofvlees gebruiken, want dat is echt net zo lekker. Instructies vind je hieronder.

Nou, ze hadden gelijk! Gestoofde rundertong maakt echt ontzettend zacht en mals draadjesvlees wanneer je het op de juiste manier bereidt. Moeilijk is het niet, maar je moet geen zwakke maag hebben. Dat idee dat ik een tong in mijn handen had gaf me aan de ene kant wel een beetje rillingen, maar aan de andere kant is het ook ontzettend mooi om alle delen van een dier op te kunnen eten.

Wanneer ik vlees koop, dan wil ik dat het van goede kwaliteit is (lees er hier alles over). En ik wil niet dat een dier wordt geslacht zodat ik alleen de biefstukjes op kan eten, en dat de rest af wordt gedaan als minderwaardig. Vaak zijn het juist de ‘bijzondere’ stukken vlees die nog het lekkerste of het meest voedzaam zijn ook.

Reden genoeg om ook orgaanvlees te eten dus, maar ook wat vaker stoofvlees, of aparte delen zoals de tong!

Ik at er heerlijke, zelfgemaakte guacamole bij én tostones (recept voor de tostones vind je hier).

Mexicaanse Taco’s met Draadjesvlees
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
Draadjesvlees:
  • 1 rundertong (ca. 1,5 kg) – of 1,5 kg stoofvlees
  • 2 uien, in kwarten
  • 1 bol knoflook, gehalveerd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el kokosolie
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 4 el verse peterselie, fijn gesneden
  • 4 el verse koriander, fijn gesneden
  • Peper en zout
  • 1 limoen, in kwarten gesneden
  • 8 stevige slabladeren
Guacamole:
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • Sap van ½ limoen
  • 2 el verse koriander, fijn gesneden
  • Snuf zout
Bereiding
  1. Begin de avond voor je dit gerecht op wilt gaan dienen. Spoel de rundertong goed af onder de kraan.
  2. Leg de rundertong in de slowcooker en voeg 2 uien, een bol knoflook en laurierblaadjes toe. Voeg net zo veel water toe tot alles onder staat.
  3. Laat de rundertong in 8 uur op de lage stand garen.
  4. Neem de tong uit de slowcooker en pel de huid eraf wanneer de tong nog warm is, dit gaat heel gemakkelijker. Trek het vlees in stukjes en doe deze in een kom, zet apart.
  5. Verhit 1 el kokosolie in een hapjespan en bak hierin de rode uien en tenen knoflook aan.
  6. Bak het draadjesvlees 3-4 minuten al omscheppend mee, en voeg ook korianderzaad en komijnzaad toe.
  7. Meng peterselie en koriander door het vlees en breng op smaak met peper en zout. Zet apart.
  8. Maak de guacamole door alle ingrediënten door elkaar te prakken.
  9. Verdeel het draadjesvlees over de slabladeren, en serveer met een partje limoen. Eet er de guacamole en tostones bij.
Maak je dit gerecht met stoofvlees ipv rundertong? Snijd het stoofvlees dan in blokjes en combineer het samen met de rode en gewone uien, 3 knoflooktenen, laurier, kokosolie, korianderzaad en komijnzaad, plus ca. 120 ml water in de slowcooker. Laat het vlees 8 uur op de lage stand van de slowcooker of 4 uur op de hoge stand van de slowcooker garen. Breng daarna op smaak met peper en zout, limoensap en garneer met peterselie en koriander.
     

    Comments 13

      1. Post
        Author

        Dan kun je de tong in ca. 3,5 uur zachtjes gaar koken in een grote pan, daarna kun je het recept weer oppakken wat betreft het vlees in stukjes trekken en kruiden enzo 🙂

      1. Post
        Author
    1. Als je de tong aan ’t afspoelen bent is ’t idd ’n beetje jakkie.., maar als je dan wat je zegt ’n mooie gedachte is om ’t hele dier te kunnen gebruiken, geeft dat ook ’n goed gevoel.

      Ik ben ’t nu aan ’t klaarmaken voor morgen en vroeg me af wat je met de uien en knoflook (een hele bol toch!?) doet als ’t gaar is. Gooi je deze weg? De stukken ui en knoflook zullen ook nog te grof blijven neem ik aan in ’t gerecht te laten of maak je die klein net zoals ’t vlees?

      1. Post
        Author

        De knoflook en ui gooi ik weg, na zo lang stoven zijn vrijwel alle smaken eruit (en lekker in het vlees getrokken) 🙂 Maar je kunt ze ook heel fijn maken en door het draadjesvlees doen natuurlijk.

    2. Ik lees het denk ik niet helemaal goed?

      Je spoelt de tong de avond ervoor schoon en dan zet je smorgens de slowcooker aan om het vlees in 8 uur te garen zodat je bij thuiskomst de volgende avond het vlees uit elkaar kan trekken en kan bakken?

      Want het is toch niet nodig om het vlees snachts te laten garen om vervolgens de volgende ochtend alles eruit te halen en je stukken uit elkaar getrokken vlees een hele dag in de koelkast te laten om ’s avonds te bereiden?

      Ben in ieder geval heel benieuwd! Heb al enige tijd een tong in de vriezer, maar weet maar niet wat ik ermee moet doen. ^_^

      1. Post
        Author

        Je laat het vlees ’s nachts garen, of overdag, je bepaald natuurlijk helemaal zelf wanneer je de handelingen doet 🙂 (en ik heb er geen rekening mee gehouden dat je dit per se ’s avonds moet eten natuurlijk, kan ook als lunch bijvoorbeeld)

    3. Het heeft even geduurd voordat ik de drempel over was, maar vandaag heb ik eindelijk je recept gemaakt met rundertong. Wauw wat is dat lekker! Had ik veel eerder moeten maken.

    4. Rundertong was voorradig bij vlees van de woeste grond, dus -klik- winkelwagentje. Ligt nu in m’n vriezer en op de planning voor zaterdag. Ben heel benieuwd!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.