ovenschotel van rode kool

Ovenschotel van rode kool met knoflookpuree

ovenschotel rode kool met zoete aardappel en knoflook

Nu ik dit typ, staan de restjes van deze ovenschotel van rode kool in de oven op te warmen. Dit maal voor het ontbijt. Dat vind ik zo fijn aan Paleo eten: diner = ontbijt = lunch. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit op welk moment van de dag je welke maaltijd eet.

Deze ovenschotel lijkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het erg simpel en kost het helemaal niet zo veel tijd om te maken. De basis bestaat uit gehakt met rode kool, ui en lekkere kruiden, met daarop een puree van zoete aardappel en knolselderij met knoflook. Als kind klaagde ik altijd als er knoflook in het eten zat, maar tegenwoordig vind ik een maaltijd al snel niet compleet zonder knoflook. Smaak verandert, gelukkig!

Tip: in mijn ovenschotel gebruikte ik pittige kerrie, maar als je het nog pittiger wilt kun je er een eetlepel rode currypasta aan toevoegen.

Ovenschotel van rode kool met knoflookpuree
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
Basis
  • Kokosolie - 1 el
  • Ui - 1, in dunne ringen
  • Rundergehakt - 800g
  • Rode kool - ½, dun gesneden
  • Kerrie - 2 el (ik gebruikte Hot Curry Madras)
  • Zout - 1 tl
  • Peper - naar smaak
Puree
  • Zoete aardappel - 1, ca. 500g, geschild en in blokjes
  • Knolselderij - ½, ca. 350g, geschild en in blokjes
  • Knoflook - 3 tenen, gepeld en gehalveerd
  • Kokosolie - 2 el
  • Zout - ½ tl
  • Peper - naar smaak
  • Bieslook - 2 el, f ijn gehakt
Bereiding
  1. Begin met de puree: verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Combineer de blokjes zoete aardappel, knolselderij en knoflook op de bakplaat en besprenkel ze met 2 el vloeibare kokosolie. Schep de groenten even om, zodat alles een laagje olie heeft.
  3. Bak de groenten in ca. 25 minuten zacht en gaar.
  4. Begin in de tussentijd aan de basis: verhit 1 el kokosolie in een hapjespan en bak hierin de ui op middelhoog vuur glazig, voeg het gehakt toe en bak het rul, samen met de kerrie, zout en peper.
  5. Voeg de rode kool toe, schep alles goed door elkaar en doe een deksel op de pan. Laat het geheel ca. 10 minuten op laag vuur stoven.
  6. Doe de pureegroenten, wanneer deze gaar zijn, in een kom en voeg peper en zout toe. Pureer het geheel met een staaf mixer tot een gladde massa.
  7. Schep de verse bieslook door de puree.
  8. Zet de oven op de grillstand en schep het gehaktmengsel in een grote ovenschaal. Verdeel de puree hier overheen.
  9. Zet de ovenschotel nog 15 minuten onder de grill, tot de bovenkant licht gekleurd is.
  10. Serveer warm, en eet smakelijk!
 

Comments 10

  1. Vanavond gemaakt en het was super. Zelf zou ik de kool de volgende keer net ff wat langer stomen. Eerste recept van rode kool verwerken die niet op verzet stuit bij de drie kinderen!

  2. Vandaag gemaakt en ik vond hem lekker, heb de rode kool wel wat langer gedaan. Commentaar van mijn – niet paleo-etende – echtgenoot was dat hij iets fris miste en een bite. Zijn suggesties: kaas (hoezo fris?) of courgette erdoor, in wat grotere blokjes.

  3. Ga het vandaag maken ipv rodekool wordt het chinezekool, ik hou ook van restverwerking. En sinds vorige week een stoomoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.