Zelfgemaakte Ghee

Zelf Ghee maken

Zelfgemaakte Ghee

Heb je ghee al ontdekt? Het wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, en als je het hebt geprobeerd weet je precies wat ik bedoel. Want niet alleen de kleur is prachtig, maar de smaak is absoluut geweldig. Bijna alles is lekker met ghee erin. En het mooie is dat de meeste mensen met een lactose- en/of caseïne-intolerantie hier ook tegen kunnen. Ghee is -in tegenstelling tot roomboter- namelijk 99,9% vet. De melkbestanddelen zijn eruit gehaald. Daarnaast hebben de vetzuren die je in ghee vindt nog allerlei positieve eigenschappen voor o.a. je immuunsysteem en darmflora,

Je kunt het gebruiken in plaats van kokosolie om in te bakken, maar laat het bijvoorbeeld ook eens smelten op een net gebakken biefstukje (met wat kruiden erdoor geroerd) of op Paleo pannenkoekjes. Su-per-lekker!

Als je ghee gebruikt dan heb je je vast ook weleens afgevraagd waarom het zo duur is. Nu heb ik het geluk dat ik bij een groothandel in kan kopen (voordeel van mijn eigen bedrijf hebben) maar dan nog betaal ik zo’n 8 euro voor een pot van 500 gram. En gezien de ghee-consumptie van mijn vriend en mij gaat zo’n pot er in een week echt wel doorheen (wij gebruiken het in ons favoriete drankje; romige choco thee).

Natuurlijk wist ik echt wel dat je ghee ook zelf kunt maken, dat het héél makkelijk is en dat het dan een stuk goedkoper is. Maar toch maakte ik mijn ghee niet zelf, want een kant-en-klare pot kopen is net iets makkelijker. Hoeveel goedkoper het zou zijn had ik echter nog nooit berekend, tot vandaag. Ik schrok ervan.

Door zelf 2 potten ghee te maken à ca. 500 gram per stuk (van biologische roomboter) bespaar ik ruim 11 euro in vergelijking met kant-en-klare ghee. Op jaarbasis kan dat mij dus 264 euro besparen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar van die 264 euro ga ik liever iets leuks doen!

Vanaf vandaag ben ik dus helemaal om. Vanaf nu maak ik mijn ghee trouw zelf. Want ja, het is echt heel erg gemakkelijk en snel klaar en het geeft eigenlijk helemaal geen knoeiboel in de keuken. Oh en mocht iemand een tip hebben waar ik roomboter kan vinden van grasgevoerde runderen (van het merk Kerrygold bijvoorbeeld?), dan hoor ik dat heel graag 😀

Wil jij ook zelf ghee gaan maken? Hieronder vind je het recept!

Zelf Ghee maken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Met dit recept maak je net iets minder dan 1 liter ghee.
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 kg roomboter, liefst van grasgevoerde runderen
Bereiding
  1. Smelt de boter in een steelpan en breng het vervolgens aan de kook. Laat 10-15 minuten zachtjes koken.
  2. De boter begint al snel te schuimen. Blijf koken tot de boter voor de tweede keer schuimt en het geheel een mooie gouden kleur heeft gekregen. De meeste melkbestanddelen liggen dan op de bodem van de pan (soms zijn ze wat bruin verkleurd) en een klein deel ligt nog bovenop.
  3. Schenk de ghee door een kaasdoek of heel fijne zeef in 2 potten van 500 ml.
  4. Bewaar in een goed afgesloten pot bij kamertemperatuur, het is dan met gemak enkele maanden houdbaar.

Zoek je naar meer handige tips om geld te besparen op je Paleo boodschappen? Dat vind je in Eet Paleo in 7 Stappen.

Comments 33

  1. Marinka,

    Volgens mij kun je de roomboter bij de Lild halen hoor. Volgens mij heb ik ze wel eens hier (in Duitsland) gezien

    Gr. Natascha

  2. Ik maak mijn ghee in de Slowcooker.
    Drie uurtjes op High en dan door fijne zeef en klaar is kees.😊😊😊
    Je kan ook een gekruide versie maken. Bij voorbeeld Knoflook en Rozemarijn.

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

      Ja, die ken ik wel 😉 maar ik weet daarvan niet of de koeien nog bijgevoerd zijn met granen en soja, vandaar dat ik die liever niet koop! Maar zeker bedankt voor de tip 😀

  3. Ook grappig , heb het net gisteravond staan maken , 3 heerlijke potten ghee gemaakt , voelde me helemaal trots ! Was zo geïnspireerd dat ik daarna bottenboullion inde slowcooker aangezet om vandaag rendang uit jouw slowcooker boek te maken !!dank je voor alle inspiratie ben weer helemaal op het goede spoor 😄

  4. Hallo Marinka,
    Kun je mij vertellen waarom de boter eerst moet koken? Ik maak altijd geklaarde boter door de boter te laten smelten en het bovenste gedeelte, het gele gedeelte er af te scheppen.
    De melkbestanddelen blijven op de bodem liggen. Is het dan minder lang houdbaar of heeft het een smaaktechnische reden?

    1. Post
      Author

      Hi Linda, om eerlijk te zijn zou ik dat niet weten! Ik denk dat door het te koken de melkbestanddelen er misschien beter uit worden gefilterd, maar dat weet ik niet 100% zeker. De methode die ik gebruik is de meest gebruikte methode, dus vandaar dat ik het zo online heb gezet 🙂

  5. Goeiemorgen,
    Worden door het koken niet alle voedingsstoffen vernietigd? En wat doe je met hetgeen in de kaasdoek achterblijft?

    1. Post
      Author

      Nee hoor, ghee kan veel hogere temperaturen hebben dan het kookpunt. Daarom is het ook zo fijn om in te bakken, er gaat niets verloren. De restjes zijn de melkeiwitten, dus die zou ik lekker weggooien en niet meer naar om kijken 😉

  6. Ghee gemaakt , krijgt niet zo’n mooi goudgeel kleurtje als bij jouw.
    Waarschijnlijk moet je het heel zachtjes laten koken?
    Ga het later nog eens proberen.misschien heb je nog een tip?

    1. Post
      Author

      Ikzelf laat het net zo lang zachtjes koken tot het echt zichtbaar van kleur verandert. Het moet net wat intenser van kleur zijn dan gesmolten boter.

      1. Ik laat de boter ongeveer 40 minuten koken. Heb het geleerd op een Ayurvedische workshop. Op het laatst moet je er wel even bijblijven tot het helemaal helder goudkleurig is want daarna kan het snel gaan verbranden.

  7. Hoi Marinka,

    Ik woon in Duitsland en koop mijn Kerrygold boter bij Marktkauf, Lidl, Netto of Rewe.
    De boter hebben ze wel bij elke Marktkauf, maar niet bij elke Lidl, Netto of Rewe.
    Vaak ook in de aanbieding, van 1,79 per pakje voor 1,09 of 1,19.

    Groetjes Maaike

    1. Post
      Author
  8. Maakt het nog uit in wat voor potten je het bewaard? En hoe kan je het het beste bewaren?

    Tips voor als je geen kaasdoek of fijne zeef hebt??

    1. Post
      Author

      Een theedoek werkt ook! En het soort potten maakt niet uit. Ikzelf bewaar zelfgemaakte ghee liefst in de koelkast, maar het schijnt ook heel goed bij kamertemperatuur kunnen worden bewaard.

  9. Kan ik jou foto’s sturen? Ik heb het net gemaakt maar het scheidde niet echt heel erg in de pan. 2de keer schuimen deed het ook niet.

    Ik heb af en toe geroerd, mag dit wel?

    Ik heb het nu in potten gedaan maar in de theedoek bleef niet echt iets over.

    In de pot,1 van de 2, zitten wel 2 mooie lagen. Onderop dikker wit/geel. Bovenop doorzichtig…..

  10. Net ghee gemaakt. ..goed gelukt al zeg ik het zelf. (Helaas kan ik geen foto toevoegen) en nu hopen dat mijn lichaam/darmen minder heftig reageert hierop ivm mijn lactose intolerantie.

  11. Ho Martine hoe doe je dat precies in de slowcooker?
    Gebruik je dan ook een kilo roomboter?
    Ik heb er 3.5 liter slowcooker.
    Kan jij mij op weg helpen?
    Dank je wel groetjes Leonie

  12. Ik zag gisteren Kerrygold roomboter bij de AH in Bennekom. Is dan misschien ook bij jou in de buurt te krijgen of online te bestellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.