brownies met hazelnoten en blauwe bessen

Brownies met hazelnoten en blauwe bessen

brownies met hazelnoten en blauwe bessen

Pasgeleden maakte ik deze brownies met hazelnoten en blauwe bessen, super lekker en snel klaar. Mijn inspiratie voor dit recept vond ik in deze Blueberry Espresso Brownies.

Het bijzondere in dit recept is dat santen de basis is! Santen is kokosconcentraat en bestaat volledig uit kokos. Op kamertemperatuur is het hard, maar als het warm wordt, kun je het bijvoorbeeld gebruiken voor curry of kokosfudge. Je kunt het vinden in de toko, maar ook bijna bij alle supermarkten.

Ik had geen idee dat ik dat ook zou kunnen gebruiken in brownies, dus besloot ik het eens uit te proberen. Samen met wat andere aanpassingen, maakte ik mijn eigen versie; en ze zijn goedgekeurd.

De uitgesproken smaak van de santen valt weg en de brownies worden helemaal niet droog. Het grote voordeel is dat je geen meel nodig hebt en dat de brownies zo zijn gemaakt. Ze zijn glutenvrij, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers. Niet allee heel lekker, maar ook nog eens gezond.

Ik ga ze zeker nog eens maken!

hazelnoot blauwe bes brownies 2

Brownies met hazelnoten en blauwe bessen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en noten.
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • Hazelnoten - ⅓ cup
  • Cacao - 2 el
  • Bakpoeder - ¼ tl
  • Kaneel - ¼ tl
  • Honing - 2 el
  • Eieren - 1
  • Santen - ⅓ cup (ook wel kokosconcentraat / kokosboter)
  • Blauwe bessen - ⅓ cup (diepvries)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maal de hazelnoten fijn in een blender of foodprocessor en combineer ze in een kom met de cacao, bakpoeder, kaneel, honing, ei en santen.
  3. Roer alles goed door tot een dikke massa ontstaat.
  4. Schep er vervolgens de blauwe bessen doorheen.
  5. Verdeel het mengsel in 6 stukken en rol ieder stuk tot een bal.
  6. Druk elke bal iets plat en leg ze op de bakplaat.
  7. Bak de brownies in ca. 30 minuten in het midden van de oven gaar. Ze verkleuren niet veel, maar er beginnen zich dan wat scheurtjes op de bovenkant te vormen.
  8. Laat ze even afkoelen en eet smakelijk!
 

Comments 11

  1. Ziet er super uit! Wat zijn Santen precies? In België heb ik daar nog nooit van gehoord… Blijkbaar iets van kokos? Kan ik dit ook maken met kokosmelk?

    Nog een vraagje: wat voor bakpoeder gebruik je? Het enige dat ik in huis had heeft onder andere tarwebloem, en natriumbicarbonaat kan je niet zomaar als vervanging gebruiken…

    Mooie site overigens 🙂

    1. Dankje! Santen is geconcentreerde kokosroom, in de vorm van een blok. (meestal per 200g verkocht) Bij de toko kun je dit meestal wel vinden, en misschien ook bij de biologische winkel.
      Om het zelf te maken kun je beter geraspte kokos met wat kokosolie in de foodprocessor tot een soort ‘boter’ fijnmalen, in plaats van kokosmelk, anders wordt het beslag al snel te dun.

      Meestal gebruik ik wijnsteenbakpoeder, of anders bakpoeder van de supermarkt (Dr. Oetker) al zit daar wel een kleine hoeveelheid maïszetmeel in.
      Succes!

  2. Lijkt me wel wat. Maar hoeveel gram is 1/3 cup hazelnoten, 1/3 cup santen, 1/3 cup blauwe bessen?

    1. Ik heb geen idee hoeveel gram dat is. Sinds ik Paleo kook was ik vooral afhankelijk van Amerikaanse recepten en daar gebruiken ze cups. Het is even wennen, maar uiteindelijk is het wel een stuk makkelijker dan alles afwegen. Tegenwoordig weeg ik eigenlijk niks meer af. Bij de kookwinkel of supermarkt kun je een setje cups halen.

      Als je het zonder wilt doen kun je een maatbeker nemen:
      1/4 cup = 60ml
      1/3 cup = 80ml
      1/2 cup = 125ml
      1 cup = 250ml

  3. net eentje op, erg tasty!! bij mij was de buitenkant een beetje een soort korstje en de binnenkant lekker zacht

  4. Hi,

    Het lijkt me een heel lekker recept ik twijfel alleen wat je bedoeld met de 2 el cacao. Is dit cacaopoeder, cacoapasta?

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.