Verjaardagstaart met Chocoladefrosting

De lekkerste Paleo verjaardagstaart

Verjaardagstaart met chocoladefrosting

Het is vandaag 17 juni en dat betekent dat ik jarig ben!

Op dit moment zit ik zelf lekker in Italië te genieten van een welverdiende vakantie. Mijn verjaardag vier ik namelijk het liefst in het buitenland: gewoon lekker met mijn vriend in de natuur zijn. Dat vind ik pas echt genieten.

Toch kon ik het niet laten om jou te trakteren. Op een lekkere taart. Speciaal hiervoor heb ik mijn eigen verjaardagstaart dus 2 weken te vroeg gemaakt. En natuurlijk uitgebreid voorgeproefd (wat echt helemaal geen straf was). Vooral het aflikken van de gardes was een echt feestje 😉 Als je deze taart gaat maken dan kan ik je dat ook ten zeerste aanbevelen.

Dus hier is ‘ie. Mijn traktatie voor jou. Omdat ik vandaag 28 word.

In deze taart gebruik ik ghee als basis, dat is afgeroomde boter. Ghee is ontzettend zuiver en bevat eigenlijk alleen vet uit melk, géén lactose en ook géén melkeiwit/caseïne. Wanneer je niet zo gevoelig bent voor melkproducten kun je natuurlijk ook roomboter gebruiken, maar kokosolie werkt ook prima in deze taart.

Geniet ervan!! En als je hem probeert, laat je me dan weten hoe je hem vond?

De lekkerste Paleo verjaardagstaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en noten.
Auteur:
Personen: 12
Ingrediënten
Cake: (per laag)
  • 6 eieren
  • 30g kokosolie (gesmolten en op kamertemperatuur)
  • 85g ghee of roomboter (gesmolten en op kamertemperatuur) - of extra kokosolie
  • 100g ahornsiroop (of naar smaak)
  • 2 el citroensap
  • 50g amandelmeel
  • 50g kokosmeel
  • 30g arrowroot - of tapiocameel
  • 3g baksoda
  • Snuf zout
Chocolade frosting (voor 2 lagen)
  • 250g ghee of roomboter - of kokosolie
  • 250g chocolade (cacaogehalte 70% of hoger)
  • 35g ahornsiroop (of naar smaak)
Bereiding
Cake:
  1. Verwarm de oven voor op 175°C en vet een springvorm in.
  2. Combineer eieren, kokosolie, ghee, ahornsiroop en citroensap in een foodprocessor of blender en maal tot een gladde vloeistof.
  3. Voeg amandelmeel, kokosmeel, arrowroot, baksoda en zout toe en meng het geheel tot er geen klontjes meer inzitten
  4. Schenk het beslag in de springvorm en bak de cake in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  5. Laat de cake even afkoelen in de vorm en stort deze daarna op een rooster om helemaal af te koelen.
Herhaal bovenstaande voor elke laag van de taart!
    Chocolade frosting:
    1. Breek de chocola in stukken en combineer deze met ghee in een kom.
    2. Smelt het geheel au bain-marie tot zich een gladde vloeistof heeft gevormd.
    3. Laat het mengsel iets afkoelen voordat je de ahornsiroop erdoorheen roert.
    4. Zet het chocolademengsel ca. 30 minuten in de koelkast of tot deze zo stevig is geworden dat je er een lepel rechtop in kunt zetten. Je moet het mengsel nu nog wel kunnen roeren.
    5. Klop de frosting met een handmixer in 3-4 minuten tot een luchtige massa. De kleur verandert nu ook van donker naar lichtbruin.
    6. Nu kun je je uitleven met de frosting: besmeer een van de lagen cake ermee, leg de andere laag erop en besmeer hem nu rondom aan de zijkanten. Als laatste kun je de bovenste laag besmeren.
    Je kunt de taart nog verder versieren door er bijvoorbeeld kokosslagroom op te smeren of er lekker vers fruit op te leggen. Het kan allemaal, dus wees creatief en maak er een feestje van!
       

      Comments 21

        1. Hoi Marria, Ghee is inderdaad geklaarde boter, maar geklaarde boter is roomboter waar het schuim en de ‘vaste’ bestanddelen van af worden geschept. Dit wordt gedaan om zo de eiwitten en zouten uit de boter te halen, waardoor hij bij verhitting niet bruin of bitter wordt en hoger kan worden verwarmd (net als kokosolie). En door alle melkbestanddelen te verwijderen is Ghee ook geschikt voor mensen met een Lactose intolerantie.

      1. Hoi Marina, ik heb gisteren de taart gemaakt en vandaag aan mijn collega’s laten proeven en deze is zeer goedgekeurd. Maar ik heb nog wel een vraag, op het moment dat ik de cake uit de springvorm haalde, was deze luchtiger dan toen ik de taart zojuist aan snee. De cake was een stuk compacter. Hebben jullie nog een advies hoe ik de cake luchtiger hou?

        1. Post
          Author

          Hoi Wendy! Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe je de cake luchtiger kunt houden.. Er zitten behoorlijk veel eieren in, dus het is net zoals met (Paleo) muffins of zelfs een frittata: dat wordt wat minder luchtig na een tijdje. Helaas heb ik hier nog geen oplossing voor bedacht! Maar ik ben wel blij om te horen dat de taart goed was gekeurd 😀

      2. Mijn cake is vrij weinig gerezen, hoe kan dit komen? Ondanks dat ik de ahornsiroop was vergeten, vond ik de smaak al erg lekker:-)
        Alvast bedankt!

        1. Post
          Author

          Hallo Laura, er zouden verschillende oorzaken voor kunnen zijn..
          – Het baking soda wat je hebt gebruikt is misschien al oud? In dat geval werkt het minder sterk.
          – De eieren die je hebt gebruikt waren wat kleiner dan gemiddeld (ik gebruik altijd maat L in mijn recepten), dat maakt ook een flink verschil.
          Gelukkig was de smaak in ieder geval goed 😀

      3. Hoi Marinka, ook hier nog de felicitaties voor jouw. 28 lentes jong en dan al zo bezig met gezond eten!!!!! Top ,

        Ik heb een vraagje.. Welke maat springvorm gebruik je? Anders wordt het zo’n verrassing bij het springvorm vullen.. 🙂

        1. Post
          Author
      4. Dankjewel voor dit heerlijke recept. Ik heb deze verjaardagstaart voor mijn vriend gemaakt en het was een grote hit! Heerlijk!

      5. Hoi hoi, we maken voor het eerst paleo taart ?.Taart zit nu in de oven maar het beslag was nogal dun, kan dit kloppen? Heb precies alles goed afgewogen maar vond de droge ingrediënten weinig in verhouding tot de rest. We zijn benieuwd hoe het gaat smaken ?

        1. Post
          Author

          Hoi Lizzy, het beslag is inderdaad wat dun. Kokosmeel neemt ontzettend veel vocht op dus vandaar dat de verhoudingen zo zijn. Is de taart lekker geworden?

          1. De taart was echt wowwww, thuis willen ze niks anders meer dus onwijs bedankt voor dit heerlijke en super makkelijk recept, kijk nu al uit naar de andere recepten van jou ?

      6. Ik vond de taart heerlijk, en hij was ook heel goed gelukt vooral de chococreme, had hem gemaakt voor mijn zoon zijn verjaardag (21-10) zodat ik ook lekker mee kon genieten, ik had hem wel een uurtje voor consumptie uit de koelkast gezet

      7. Ik heb deze taart gemaakt voor de 1e verjaardag van onze dochter. De taart is echt heerlijk! Bedankt voor het lekkere recept!

      8. vraagje ik wil niet eén laag hebbeb maar twee is het mogelijk om de ingredieten te verdubbelen en dan zo in de oven

        1. Post
          Author
      9. Ik wil de taart maken voor de verjaardag van mijn zoontje maar kan ik ook boekweitmeel gebruiken ipv tapiocameel?
        Alvast bedankt voor je reactie.

      Geef een reactie

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.