Flinke salade met komkommer, bakbanaan, tomaat, tonijn en avocado.

Paleo koken op de Camping

Ik ben weer terug van vakantie! Om eerlijk te zijn ben ik zó ontspannen geworden, dat het me echt wel wat moeite kost om weer in het dagelijks ritme te komen. Twee weken lang ben ik alleen bereikbaar geweest voor de echte noodgevallen (die waren er niet) en dat was heerlijk. Zelfs mijn verjaardag vierde ik geheel offline in Italië.

Dit jaar heb ik echter besloten om heel wat vakantie-elementen ook in mijn dagelijks leven te gaan implementeren. Minder tijd in mijn inbox besteden, en wat vaker gaan zitten om een boek te lezen bijvoorbeeld. Klinkt makkelijk, maar eigenlijk vind ik dat best een uitdaging.

Op vakantie heb ik ook mijn maaltijden zo simpel mogelijk gehouden, met behulp van de heerlijk verse Italiaanse producten. Hier in Nederland eet ik zelden tomaten (omdat deze vrijwel altijd onrijp worden geplukt en ze dus vol zitten met anti-nutriënten), maar de biologische, zongerijpte Italiaanse tomaten kon ik echt niet laten liggen. Ze zaten zo vol smaak! Net als de andere groenten en lokale vruchten trouwens.

De truc was dan ook het kopen van lokale producten. Deze zijn veel verser, in de zon gerijpt en ze hebben geen lang transport achter de rug. Dat laatste is niet alleen belangrijk om je ‘ecologische voetprint’ kleiner te maken, maar heeft ook invloed op de hoeveelheid vitaminen en mineralen in het product. En dat is weer beter voor je lichaam!

Lokale producten vind je:

  • Op de boerenmarkt
  • In de supermarkt (ook in Italië staan er bordjes bij de producten met de herkomst ervan)
  • In de biologische winkel
  • Langs de weg (vergeet vooral deze optie niet! Langs de weg staan vaak volop kraampjes met heerlijke groenten en vruchten, tegen een lage prijs)

Van thuis neem je een pot kokosolie mee, wat zout en misschien 1 of 2 kruidenmengsels. Verder koop je een fles olijfolie als dressing en meer heb je eigenlijk niet nodig. Nouja, een pan en gasstel zijn ook handig 😉

Courgette met prei, tomaat en worst

Dit jaar heb ik lekker vaak gekookt op het gasstel op de camping, of maakte ik gewoon een salade. Lekker makkelijk en heel erg lekker. Omdat ik slechts 1 biologische winkel heb gevonden (waar ze toch meer op vegetariërs waren gericht), was het ook lastiger om vlees van goede kwaliteit te vinden. Wat vlees betreft vinden mijn vriend en ik het erg belangrijk dat het op zijn minst biologisch is. In Italië bleef er zo niet echt veel keuze over: niet omdat het er niet was, maar omdat we niet wisten hoe we het konden vinden. Daarom hebben we vooral veel ambachtelijke gedroogde worsten gegeten, en heel veel blikjes tonijn. Daar was helemaal niks mis mee!

DSCN0141

In de biologische winkel vond ik plakjes gerookte tonijn. Echt heerlijk! We aten ze met gebakken uitjes, spekjes, veldsla en tomaat.

DSCN0218

Deze creatie maakte ik na een lange wandeling nog even. Eigenlijk was het supersnel klaar! Ik bakte gewoon wat ui met gedroogde paddenstoelen, pompoen, tomaat en worst.

DSCN0219

Kijk eens wat ik in Italië heb gevonden!! Groene bakbanaan! Een grote supermarkt had ze en die moest ik natuurlijk meenemen. De vogeltjes op de camping waren er trouwens ook dol op, dat was iets minder handig. Hoe je deze lekkere plakjes gebakken bakbanaan maakt, lees je hier.

DSCN0235

Weer zo’n simpele maaltijd, dit was een ontbijtje. Spekjes, ui, courgette, blikje tonijn en 2 abrikozen. Daar kon ik best even op vooruit tijdens een van onze wandelingen.

DSCN0236

Na een heel lange dag in de bergen (die trouwens altijd langer duurden dan we hadden gepland) hadden we zo veel honger dat ik snel een salade heb gemaakt. Komkommer (bedolven onder de rest) met tomaat, worst en cashewnootjes.

DSCN0306

In de biologische winkel vond ik wat tonijnburgers (in blik) en dat leek me weer eens wat anders dan gewoon een blikje met tonijn. Ze waren heerlijk bij wat geroerbakte groenten in tomatensaus.

DSCN0396

En als laatste nog een flinke salade met komkommer, bakbanaan, tomaat, tonijn en avocado. Op de dag van aankomst kocht ik 2 enorme avocado’s in de veronderstelling dat die vast snel rijp zouden zijn. Twee weken later, vlak voor we vertrokken waren ze pas eetbaar! Avocado’s rijpen dus blijkbaar niet sneller door de warmte.. Maar ook de tros bananen die we ernaast hadden gelegd hielp niet.

Tot zover de foto’s van mijn campingmaaltijden. Natuurlijk ben ik ook een paar keer uit eten geweest, onder andere bij een geweldig restaurant waar authentiek Umbrische gerechten werden geserveerd. Dat was zó lekker dat we er vaker heen zijn gegaan. De sfeer was trouwens ook helemaal top! Mocht je in Riva del Garda zijn, of daar in de buurt, restaurant Nuovo900 is echt de moeite waard. Hier eet je met gemak een lekkere Paleo maaltijd.

Ben je op zoek naar nog meer tips & trucs om Paleo te kunnen eten op vakantie? Bekijk dan zeker mijn andere artikelen eens.

Comments 2

  1. Wat fijn dat u kunt nagenieten van de vakantie.
    Ik vond het leuk om weer even iets lezen.
    Bedankt voor de heerlijke recepten.
    Ik ga pas in oktober maar in de tuin zal het ook heerlijk smaken.
    fijne dag groet Tiny

  2. Hi …bedankt voor je recepten. Ik ga sommige eens uitproberen 🙂
    De avocado wilde je snel laten rijpen? Ik had de info laatst ergens gelezen: even op Google:…je kunt hem dan samen met een banaan in een plastic zakje doen.
    In de oven/ magnetron kan ook maar die moet je dan maar net bij je hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.