Pompoenbrownies

Pompoenbrownies

Pompoenbrownies

Ik heb zo’n vermoeden dat dit recept niet heel veel uitleg behoeft 😉 Pompoentijd is wat mij betreft namelijk altijd feest! Wanneer pompoenen in het seizoen zijn, zou ik ze liefst iedere dag eten (en dat doe ik soms ook!). Heerlijk om te roosteren in de oven en als een soort frietjes te eten, met zelfgemaakte mayo of gewoon met een beetje zout. Maar pompoen is óók heel lekker om in allerlei baksels te verwerken. Als traktatie.

Omdat je iets te vieren hebt of gewoon omdat het kan. Vooral in combinatie met chocola.

Vandaar deze pompoenbrownies! Heerlijk smeuïg en vooral vol van smaak. Echt het proberen waard 🙂

Welke pompoen je hiervoor gebruikt maakt niet zo heel veel uit. Ikzelf kies meestal voor de oranje Hokkaido pompoen omdat je die in de meeste winkels wel kunt vinden én omdat je die niet hoeft te schillen. Maar je kunt natuurlijk ook een flespompoen gebruiken (zonder schil), of welk soort je maar wilt. Heb je echt helemaal geen zin om de pompoen zelf te snijden? Dan zou je zelfs kant-en-klaar gesneden pompoenblokjes kunnen kopen. Niet helemaal verantwoord voor het milieu (extra plastic) of voor je portemonnee (duurder) natuurlijk, maar het kan wel.

Pompoenbrownies
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 9-12
Ingrediënten
  • 400g pompoen, in blokjes
  • 100g witte amandelpasta
  • 4 eieren
  • 85g kokosolie of ghee
  • 60 ml ahornsiroop
  • 1 el appelazijn
  • 70g kokosmeel
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl bakzout (baking soda)
  • 40g cacao
Bereiding
  1. Breng de pompoenblokjes aan de kook in een pannetje met water en kook in 10 minuten gaar.
  2. Verwarm in de tussentijd de oven voor tot 165 graden Celsius en vet een vierkante brownievorm (of ovenschaal) in met wat kokosolie.
  3. Giet de pompoenblokjes af en schep ze vervolgens in een foodprocessor of blender. Laat heel even afkoelen.
  4. Voeg amandelpasta, eieren, kokosolie, ahornsiroop en appelazijn toe aan de pompoenblokjes en maal tot een gladde massa.
  5. Voeg kokosmeel, speculaaskruiden en bakzout toe en maal nogmaals goed door tot een glad geheel.
  6. Verdeel ⅔ deel van het beslag over de bodem van de bakvorm.
  7. Voeg de cacao toe aan het overgebleven beslag in de foodprocessor en meng dit er doorheen tot het volledig op is genomen.
  8. Schep het chocoladebeslag op het pompoenbeslag in de bakvorm. Gebruik de achterkant van een lepel of vork om een marmerpatroon te maken.
  9. Bak de pompoenbrownies in ongeveer 40 minuten gaar of tot een prikker er droog uit komt. Laat een half uurtje afkoelen voor je ze aan snijdt.

Zoek je meer heerlijke Paleo snacks om jezelf en anderen mee te kunnen trakteren? In mijn boek Paleo Traktaties vind je meer dan 110 recepten om van te watertanden.

Pompoenbrownies

Comments 13

  1. Hoi Marinka ik ben dit recept nu aan het maken maar in de beschrijving staat niet wanneer je de kokosolie moet toevoegen. Naar ik aanneem moet je het wel gebruiken vanwege het kokosmeel. Groetjes, Miranda

  2. Erg lekker! Ons zoontje geeft me een 100 plus voor dit cakeje. En hij houdt helemaal niet van pompoen en kokos. Ik vertel maar niet wat er in het cakeje zit .

    1. Je kunt het waarschijnlijk wel door tahin vervangen, maar dat geeft natuurlijk een iets andere smaak. Veel succes!

  3. Marinka, als ik een dubbele portie wil maken, kan ik alle ingrediënten dan verdubbelen? Ik wil eigenlijk een bakblik vol maken.

    1. Dat kan inderdaad, maar als je het bakt in een cakevorm is de baktijd iets langer. Je kunt dit testen door een prikker in de brownies te steken en als deze er droog uitkomt, is ie klaar.

  4. Hallo marinka, ik heb deze heerlijke traktatie gemaakt. ( zoon) is er dol op. Ik heb vrij veel over kan ik ze ook invriezen??

    Gr Jo-Ann

  5. Ik ben net nieuw in de wereld van paleo. Ik zag dit recept en het lijkt mij erg lekker. Echter vraag ik mij af hoe het zit met de ahornsiroop in de dit recept? Ik dacht dat pure suikers zoals deze niet helemaal thuis horen binnen paleo. Koolhydraten arm is toch zo min mogelijk suiker? Ik ben erg benieuwd. Groet,

  6. Ze vielen goed on de smaak waten dus zo op.Wel heb ik opv maplesyrup honing gebruikt(geen idee of het ‘mag’ wij eten niet paleostijl)en ipv koekkruiden eigen mengsel van gember kardemom en dat soort specerijen.Bedankt voor het leukr recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.