Pittige Gehaktballetjes met Lever

Pittige Gehaktballetjes met Lever

Pittige Gehaktballetjes met Lever

Uhh, gehaktballetjes met lever? Ja, ik vroeg mezelf ook af of dat wel zo lekker zou zijn. Ik ben niet echt zo’n grote fan van lever. Leverworst krijg ik er prima in (maar niet te vaak) maar daar houdt het wel mee op. Eigenlijk is dat best zonde, want lever is ontzettend gezond! Het bevat heel veel voedingsstoffen en eigenlijk zou je het elke week wel moeten eten. Nu ben ik, en dit weet je waarschijnlijk wel, ook groot voorstander van lekker eten. Eten moet natuurlijk  gezond zijn, maar vooral heel lekker. Zodat je er optimaal van kunt genieten. Gelukkig kan ik je nu vertellen dat dit recept met lever aan al die eisen voldoet: het is gezond en super lekker. Mijn man heeft er ook van zitten smullen. Bij elke hap zeiden we allebei ‘wow, dit is echt lekker’.

Woest gehakt

Bij het plaatsen van mijn maandelijkse bestelling bij De Woeste Grond (elke maand weer een feestje) zag ik dat ze ook gehakt met lever erdoor hadden. Mijn nieuwsgierigheid won het vrijwel direct van mijn afkeur voor lever en hopla, ik stopte het in mijn digitale winkelmandje. Eén pakje. Want je weet maar nooit.

Nou, dit ga ik dus echt vaker bestellen! Verwacht niet dat het qua structuur hetzelfde is als gewoon rundergehakt, het is een stuk plakkeriger. Dat was wel een beetje wennen, bij de eerste poging bleef de helft van de gehaktballen aan mijn handen plakken. Daar stond ik dan, met 2 gehakthanden in de lucht: ‘Help!’. Mijn man wilde gelukkig wel even wat arrowroot over het mengsel strooien en dat ging meteen een stuk beter. Ook de snijplank kreeg een laag arrowroot om de balletjes nog eens doorheen te rollen voor het bakken. Perfect.

Klinkt misschien als een beetje een gedoe, maar geloof me: na het bakken betaalt dat zich helemaal terug in een ontzettend smeuïge en mals resultaat. Dit recept moet je gewoon geprobeerd hebben.

Lekker pittig – het recept!

Ben je dol op echt spicy eten? Dan kun je gerust wat meer chilipoeder in de gehaktballetjes doen, of snijd er een rode peper doorheen. Of wat je maar lekker vindt natuurlijk. Wie juist niet van pittig houdt kan het chilipoeder ook weglaten natuurlijk.

Pittige Gehaktballetjes met Lever
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
Gehaktballetjes:
  • 250g rundergehakt met lever
  • 3 el arrowroot
  • 1 tl sesamzaad
  • ½ tl gemberpoeder
  • ¼ tl chilipoeder
  • Peper en zout
  • 1 el kokosolie
Saus:
  • 100 ml kippenbouillon of water
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 tl vissaus
  • 2 tl arrowroot
Bowl:
  • 1 el kokosolie
  • 400g bloemkool, tot rijst gemalen
  • 1 komkommer, in linten
  • 1 el appelazijn
  • 1 bosui, in ringen
  • 4 el verse koriander, fijn gesneden
  • 3 el cashewnoten
Bereiding
  1. Maak eerst de gehaktballetjes door 1 el arrowroot en sesamzaad, gember, chili en peper en zout door het gehakt met lever te kneden. Vorm 12 gelijke gehaktballetjes.
  2. Bestrooi een snijplank met de overige 2 el arrowroot en rol de gehaktballetjes hier doorheen.
  3. Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom goudbruin en gaar, in ca. 10 minuten.
  4. Haal de gehaktballetjes uit de pan maar laat het vuur aan staan. Blus af met de bouillon of het water en laat 1-2 minuten inkoken.
  5. Roer ahornsiroop, vissaus en arrowroot tot een papje en schenk dit al roerende bij het vocht in de pan. Laat nog 1-2 minuten heel zachtjes koken tot de saus dik genoeg is.
  6. Verhit in de tussentijd kokosolie in een hapjespan en bak hierin de bloemkoolrijst al omscheppend gaar in 2 à 3 minuten.
  7. Meng de komkommerlinten met appelazijn.
  8. Verdeel de bloemkoolrijst over 2 kommen en garneer met de gehaktballetjes en de saus, bosui, koriander, cashewnoten en zure komkommer.
 

Comments 1

  1. Hey Marinka
    WAt ziet dit er superlekker uit!!
    Goed idee van die balletjes. Ik heb net hier bije en winkel kippenlever van de Woeste Grond besteld maar dit klinkt ook goed!
    Ben jij ook bekend met kippenhartjes?

    De rest van deze schotel ziet er ook heerlijk uit!

    Succes met koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *