Pulled Wild Zwijn met Cranberrysaus

Pulled Wild Zwijn met cranberrysaus

Heb je weleens wild zwijn gegeten? Ik vind dat zó lekker vlees! Echt iets speciaals wat je bijvoorbeeld met Kerst op tafel zet, of Pasen, of een andere gelegenheid waarbij je mensen uitnodigt om te eten. Of niet, want dan heb je lekker veel van dit vlees voor jezelf 😉 Ik was in ieder geval ontzettend blij toen ik ineens een flink stuk wild zwijn procureur bij mijn bestelling van de Woeste Grond vond (ik werk dan ook erg graag met ze samen), met een briefje erbij ‘Misschien leuk voor Kerst’.

En óf dit leuk is voor Kerst! Voor mij reden genoeg om mijn fototafel om te toveren tot een Kerst-tafereel en vooral een heel lekker gerecht te maken van mijn zo geliefde wild zwijn procureur. Zo heb ik meteen kunnen oefenen voor het uiteindelijk kerstdiner over een paar weken, want ook dan mag ik aan de slag in de keuken.

Wild zwijn uit de slowcooker

Het wilde zwijn vlees van de Woeste Grond is afkomstig uit Duitsland. Het is écht wild, van de kwaliteit zoals je die van de Woeste Grond gewend bent, en het is vooral heel erg lekker. Normaal maak ik pulled pork van verantwoord varkensvlees, maar met wild zwijn doe je er echt een schepje bovenop. Ik liet het stuk procureur garen in de slowcooker, met een kruidenrub erop en een beetje bouillon erbij om uitdrogen te voorkomen. Het vlees was malser en mooier dan ik ooit met pulled pork heb gezien, en het smaakt echt ontzettend lekker. Dit moet je gewoon geprobeerd hebben.

Ook qua bijgerechten ging ik voor een kerstgevoel; een salade met geroosterde wortel, boerenkool, granaatappel en natuurlijk kruiden die helemaal bij het vlees passen. En als extraatje nog een lekkere cranberrysaus met peer. De saus is van zichzelf heerlijk zoet-zuur, zonder toegevoegde suikers.

Ga jij dit jaar ook wild zwijn op tafel zetten met Kerst? Ik kan het aanraden!

Wild zwijn procureur, schouder of bout bestel je in de webshop van de Woeste Grond.

Recepten

Pulled Wild Zwijn met Cranberrysaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
Procureur:
  • 650g wild zwijn procureur, één stuk
  • 1½ tl kaneel
  • 1½ tl zout
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 100 ml bouillon
Wortelsalade:
  • 800g wortel, in plakjes
  • 1 el verse gemberwortel, geraspt
  • 2 tl ghee
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl zout
  • ¼ tl zwarte peper
  • 100g gesneden boerenkool
  • 100g granaatappelpitjes
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 el citroensap
Cranberrysaus:
  • 250g cranberries (vers of diepvries)
  • 3 rijpe peren, geschild en in blokjes gesneden
Bereiding
  1. Leg het stuk procureur in de slowcooker en wrijf het rondom in met alle kruiden. Schenk als laatste de bouillon in de pan.
  2. Laat de procureur in 4 uur op de hoge stand garen, of 8 uur op de lage stand.
  3. Maak vervolgens de wortelsalade, deze kun je vooraf maken en in de koelkast bewaren als je dat wilt.
  4. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Wrijf de stukjes wortel in met gember, ghee, kaneel, zout en peper en verdeel ze over de bakplaat.
  6. Rooster de wortel in 18-20 minuten gaar.
  7. Meng de boerenkool snel door de geroosterde wortel zodra deze uit de oven komt. Laat het geheel afkoelen en meng vervolgens granaatappel, olijfolie en citroensap door de salade.
  8. De cranberrysaus maak je door de cranberries en peren in een steelpan te combineren. Zet de pan op een laag vuur en bak het fruit al roerende 10-15 minuten aan, pas op dat het niet aanbrandt.
  9. Pureer het fruit met een staafmixer tot een gladde saus.
  10. Is de slowcooker klaar? Neem dan 2 vorken waarmee je het vlees uit elkaar trekt; pulled wild zwijn. Je kunt het vlees zo serveren, maar je kunt er ook voor kiezen om het nog even krokant te bakken in de pan, net wat je zelf het lekkerste vindt.
  11. Serveer het vlees met de salade en cranberrysaus.
 

Pulled Wild Zwijn met cranberrysaus

Comments 7

    1. Dit recept is voor pulled pork uit de slowcooker, in de oven is een andere bereidingswijze. Het zal op ongeveer 150 graden 4 uur lang moeten garen in de oven, maar je vindt op internet vast een goede beschrijving hoe je dit het beste kunt doen 🙂 Veel kookplezier en eet smakelijk!

    1. Ja dat is mogelijk, maar afhankelijk van de dikte van de filet zal het minder mooie pulled wild zwijn worden. Het zal ook veel minder lang moeten garen omdat filet over het algemeen veel malser vlees is.

  1. Met Kerst gegeten. Echt zalig! Heel klassiek met spruit, kastanjes en natuurlijk cranberry compote.
    Maak het komende week voor mijn broer en zijn familie die over komen uit Engeland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.