Gebakken Zoete Aardappel uit de Oven

Gebakken Zoete Aardappel uit de Oven

Gebakken Zoete Aardappel uit de Oven

Gebakken zoete aardappel uit de oven: dat klinkt toch heerlijk! Deze aardappeltjes zijn zo gemaakt en zijn vol van smaak. Het grote voordeel van dit recept is dat je de aardappel alleen hoeft te schillen en te snijden. Daarna heb je alleen wat geduld nodig, de oven doet de rest van het werk.

Want zeg nou zelf: er gaat toch niks boven lekkere gebakken aardappeltjes bij een heerlijke biefstuk of steak? En dat je bij paleo geen gewone aardappel eet, hoeft geen enkel probleem te zijn. Zoete aardappels zijn namelijk een goed alternatief voor gewone aardappels.

Wist je dat zoete aardappels eigenlijk geen aardappels zijn? Ze behoren namelijk niet tot de nachtschade familie, zoals de gewone aardappel. Het is eigenlijk een knolgewas van de windefamilie. Maar ze worden wel ‘aardappel’ genoemd, omdat de structuur erg lijkt op die van een aardappel. Een fijne vervanger dus.

Deze gebakken zoete aardappeltjes zijn net zo lekker!. Ik mis de gewone aardappels niet in ieder geval. Zeker niet met een klodder zelfgemaakte mayonaise erbij. 😉

Je kunt echt eindeloos variëren met kruiden die jij lekker vindt en die het beste passen bij het gerecht dat je maakt. Denk bijvoorbeeld aan tijm, rozemarijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, kurkuma, kerriepoeder of een kruidenmix zoals Za’atar. Of maak ze gewoon een flinke snuf zeezout, dat is eigenlijk al genoeg.

Wil je liever echte zoete aardappel frietjes, bekijk dan mijn recept voor knapperige zoete aardappel friet!

Gebakken Zoete Aardappel uit de Oven
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Ingrediënten
  • Zoete aardappels
  • Kokosolie
  • Zeezout, kruiden en specerijen naar smaak; B.v. paprikapoeder, tijm, rozemarijn etc.
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Schil de zoete aardappels en snij ze in blokjes van ongeveer 2x2 cm.
  3. Smelt genoeg kokosolie om de aardappelblokjes net te bedekken met een dun laagje olie
  4. Roer de zout, kruiden en specerijen erdoor
  5. Kieper de blokjes in een bak of ovenschaal
  6. Bak ze voor ongeveer 30 minuten totdat ze mooi bruin zijn
 

Comments 19

    1. Post
      Author
        1. Hee Peter, vanwege een lagere hittepunt heeft Marinka dit denk ik gezegd. Alhoewel er ook bewijs dat Olijfolie prima hitte bestendig is.

  1. Kun je de zoete aardappels ook al voorsnijden bv ’s middags zodat je ze ’s avonds zo de oven ik kan schuiven?

  2. Maakt het ook uit welke zoete aardappel? Ik ken nl. twee soorten, één wat oranje achtige en één die wat meer op de “normale” aardappel lijkt.

    1. Post
      Author
  3. Met ghee , vloeibaar maken erover gieten en dan in de oven. Hmm mm mmh nog lekkerder dan kokosolie.
    En idd rozemarijn tijm zeezout ik doe wat rode pepervlokken erbij. En dan AAAAAN TAFUL!!!!
    Ow ook aanrader verse makreel erbij grillen jammie.

      1. Ghee is geklaarde roomboter en bevat 100% puur vet. De laatste beetjes caseïne en andere eiwitten zijn daarbij uit de roomboter verwijderd, waardoor het voor de meeste mensen zeer goed verteerbaar is.

  4. Ik snap het niet helemaal, paleo is toch koolhydraatarm? Waarom eet je dan zoete aardappel terwijl je de normale al niet eet? In normale aardappelen zit 17 gram carbs per 100 en in zoete 20…

    1. Post
      Author

      Paleo is niet per definitie koolhydraatarm. Je kunt zelf kiezen hoeveel koolhydraten je eet binnen een Paleo voedingspatroon, er is niet één manier van Paleo-en. Het gaat er vooral om dat je antinutriënten vermijdt, voeidng eet die aangepast is aan onze genen en een relatief hoge dichtheid aan voedingsstoffen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.