Kruidige rijstschotel met kip

Kruidige Rijstschotel met Kip

In de zomer heb ik mijn maaltijden vooral zo simpel mogelijk gehouden, maar nu het kouder begint te worden heb ik steeds meer zin in kruidige gerechten. Mmmmm, ik ben dol op kruiden!

Dus toen ik van vriendin Marjolijn een door haar zelf ingemaakte citroen cadeau kreeg (zo leuk!) kwamen er meteen allerlei ideeën in me op voor de lekkerste gerechten. Gelukkig heb je van zo’n citroen niet veel nodig, dan kun je er nog veel meer lekkers mee maken.

Het eerste wat ik er mee maakte was deze kruidige kipschotel. Heel eenvoudig eigenlijk, met bloemkoolrijst en een uitje. Maar het zijn de kruiden in combinatie met de frisse citroen die hier echt iets heel bijzonders van maken. En eigenlijk kost het net zo veel tijd om te maken als zo’n simpele maaltijd… Geen enkele reden om dit niet te proberen dus!

Laatst vroeg iemand me ook of ik toch eens in een filmpje wilde laten zien hoe je bloemkoolrijst maakt. Dus bij deze! Een heel snel filmpje met bloemkoolrijst-instructies. Zo simpel, dat zelfs onze Paleo kat Pieter het wel wilde proberen…

Oh en mocht je geen geduld hebben om zelf citroenen in te maken (kortom: als je op mij lijkt 😉 ), dan kun je ook gewoon het rasp van 1 citroen en het sap van 1/2 citroen gebruiken. Dan heb je hetzelfde smaak-effect.

Dit gerecht is ook heel lekker om koud op te eten, als salade. Ideaal wanneer je de volgende dag de restjes in je lunchtrommel mee naar je werk wilt nemen en geen tijd hebt om het opnieuw op te warmen. Volg je het EetPaleo Suikervrij programma? Laat dan de rozijnen weg.

Kruidige rijstschotel met kip
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 1 kleine bloemkool, in roosjes
  • 1 el kokosolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 300g kipfilet, in blokjes
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl kurkuma
  • mespunt saffraan
  • peper en zout
  • 15g verse koriander, fijn gesneden
  • 3 el rozijnen
  • 3 el pijnboompitten
  • ¼ ingemaakte citroen, fijn gesneden - of gebruik het rasp van 1 citroen en het sap van ½ citroen
Bereiding
  1. Rasp de bloemkoolroosjes tot korrels ter grootte van rijst met behulp van een blender of foodprocessor. Zet even apart.
  2. Verhit de kokosolie in een hapjespan en bak hierin de ui zachtjes aan.
  3. Bak de knoflook en het komijnzaad even kort mee en voeg daarna de kip toe.
  4. Bak de kip rondom bruin en gaar.
  5. Schep de bloemkoolrijst door het gerecht en voeg kaneel, kurkuma, saffraan en peper en zout toe.
  6. Laat het geheel al omscheppend in 1-2 minuten garen.
  7. Schep op het laatste moment de koriander, rozijnen, pijnboompitten en de ingemaakte citroen door het gerecht.
 

Comments 6

  1. Ik ga van de week de rijst maken het lijkt me heerlijk.
    Vanmiddag kreeg ik t boek “ik eet Paleo ” binnen dus kan ik voorlopig weer lekkere dingen op tafel zetten. En t leukste is dat mijn volwassen kinderen het ook heerlijk vinden als ze komen eten.

    Graag nog meer van die heerlijke recepten.
    Gr. Nannie

  2. Geheel onverwacht een heerlijk gerecht! Echt voor herhaling vatbaar. Kostte mij wel wat meer tijd om te maken dan aangegeven.

  3. Mieke, als je op de blauwe letters ” ingemaakte citroen” hierboven in het stukje klikt wordt je doorgestuurd en kan je er alles over lezen 😎
    Marinka, dit lijkt me een geweldig recept, ga ik zeker uitproberen 👌👌👌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.