zuid-amerikaanse ovenschotel

Zuid-Amerikaanse Ovenschotel

zuid-amerikaanse ovenschotel

Aangezien ik nog steeds fan ben van de bakbanaan, heb ik er ook een Zuid-Amerikaanse ovenschotel mee gemaakt. Een laagje van lamsgehakt met pittige kruiden met daarop zoete aardappelpuree en plakjes bakbanaan zorgt gelijk voor een hele andere sfeer op tafel! De bakbanaan maakt het allemaal net iets specialer. Als je er niet van houdt, dan kun je deze natuurlijk ook gewoon weglaten.

Zuid-Amerikaanse Ovenschotel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat nachtschades.
Auteur:
Personen: 3
Ingrediënten
  • Zoete aardappel - 500g, geschild en in blokjes
  • Kaneel - 1 tl
  • Zout - ½ tl + 1 snuf
  • Kokosolie - 1 el
  • Rode ui - 1, dun gesneden
  • Lamsgehakt - 500g
  • Gemalen Komijnzaad - ½ tl
  • Knoflookpoeder - ½ tl
  • Kurkuma - ½ tl
  • Peper - ½ tl, versgemalen
  • Gemalen Chilivlokken - ¼ - ½ tl (afhankelijk van hoe pittig je het wilt, meer mag natuurlijk altijd!)
  • Prei - 3 stuks (ca. 250g), in ringen
  • Tomatenpuree - 70g (1 klein blikje)
  • Gezeef de tomaten - 120 ml (1/2 cup)
  • Koriander - 4 el, vers, fijngehakt
  • Munt - 2 el, vers, fijngehakt
  • Bakbanaan - 1, geschild en in plakjes
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Doe de zoete aardappelblokjes met een laagje water in een pan en breng dit aan de kook. Zet het vuur lager en laat in ca. 10 minuten zachtjes gaar koken.
  3. Pureer de zoete aardappel met de kaneel en een snuf zout, met behulp van een staaf mixer.
  4. Verhit de kokosolie in een hapjespan en bak hierin de ui tot hij glazig is. Voeg vervolgens het
  5. lamsgehakt toe en bak dit over middelhoog vuur rul, samen met de komijn, knoflook, kurkuma, peper, chilivlokken en zout.
  6. Voeg de preiringen, tomatenpuree en gezeef de tomaten toe en schep het mengsel goed door. Zet het vuur laag en laat alles nog ca. 3 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Schep op het laatste moment de verse koriander en munt door het gehaktmengsel.
  8. Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en dek af met de zoete aardappelpuree.
  9. Verdeel de plakjes bakbanaan over de puree en zet de schaal in het midden van de oven. Bak de schotel ca. 25-30 minuten tot de bakbanaan wat begint te kleuren.
  10. Serveer warm en eet smakelijk!
 

Comments 9

  1. Ik mag geen lamsvlees en geen tomaten Marinka… wat kan ik hiervoor in de plaats nemen? 😉

    1. Danielle, in plaats van het lamsvlees kun je gehakt van een andere soort vlees gebruiken (rund, kip, kalkoen, varken) en wanneer je de tomaten weg laat zou ik wat kokosmelk en bijvoorbeeld een appeltje in stukjes toevoegen zodat het geen droge vulling wordt en er wat extra smaak aan komt.

  2. Pingback: Paleo Challenge recept.

  3. Pingback: Leo goes Paleo – Receptenruil #3

  4. Ik ben erg benieuwd! De schotel zit nu in de oven…zonder bakbanaan.

  5. Super heerlijk recept!
    Deze gaat op het vaste menu

  6. Gebruik je voor dit recept een zoete bakbanaan?

    1. Ja, voor deze heb je een geel/zwarte bakbanaan nodig. Dat is er een stuk lekkerder bij.

  7. ik vond het een heerlijke schotel. De schijfjes bakbanaan waren wel wat droog geworden. Dat vond ik wat minder aan het geheel. Verder heerlijk gegeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.